svatba a křestní listy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

svatba a křestní listy

Příspěvekod Hotka » stř bře 11, 2009 10:47

Našla jsem zápis v matrice oddaných fary Velešína o svatbě mého pradědy 13.1.1891. Podle udaného věku 24 4/12, by se měl narodit v září nebo říjnu 1866. V poznámce je udáno: křestní list ženichův z farního úřadu Alservorstadt ve Vídni ze dne 11.prosince 1890 č.137. Neví někdo, zda se ty křestní listy někam zakládaly a případně kde by se daly najít, nebo se pouze předkládaly faráři k nahlédnutí? Neumím vůbec německy, abych se v archívu nebo na té faře ve Vídni domluvila a našla si to. Naštěstí jeho rodiče pocházejí z Čech, ale bez tohoto zápisu o jeho narození nemohu pátrat dál. Nebo nemá někdo zkušenosti, jak je to s rešeršemi v archívu ve Vídni?
Hotka

Příspěvekod Galadwen » stř bře 11, 2009 21:29

Občas se najde přímo vložený v matrice, ale jinak myslím, že se jen předkládaly. Tak to asi není dobrá zpráva. Jedině mě napadá, že v některých farách se zachovala akta o zkouškách snoubenců, tam by možná mohlo něco být (nevím ale, jak to s nimi je v archivech - mohla by být ve fondech farností. V SOA Plzeň vím, že mají nějaká tahle akta uložená zvlášť, ale je to jen pro zlomek far a let).
Opravdu se bez toho zápisu nelze hnout? Ve svatbě by přece mohla být místa narození rodičů, takže by se dalo pokusit dohledat jejich svatbu a odpíchnout se od té (pokud se ovšem taky nebrali ve Vídni, ale v místě narození jednoho nebo druhého). Já jsem takhle jedno problematické narození přeskočila.
Galadwen

Příspěvekod bursica.d » stř bře 11, 2009 22:10

A co zkusit hledat zpětně v matrice úmrtí, tam se také zapisovalo datum narození, sňatku i jména a příjmení rodičů a jejich rodičů, atd. Já jsem se také tak dostala dále a pak jsem příšlušnéosoby dohledala v matrice. Také existují fondy "Věci matriční", kde by možná také šlo něco dohledat.
bursica.d

Příspěvekod Hotka » čtv bře 12, 2009 8:55

Bohužel do fondu farností se asi nedostanu. V archivních fondech jsem našla pouze Děkanský úřad Velešín, ale tento fond není přístupný, není nic zpracováno.
Jména a místa narození rodičů uvedena jsou, ale bez čísla popisného. A jelikož se v dané obci vyskytuje víc nositelů tohoto příjmení ve víc chalupách, tak nevím, kdo byli prarodiče. A to ještě je to rozděleno na Plánek, Planek, Planěk, ale co jsem zjistila, tak původní jméno by mělo být Planěk.
Svatbu rodičů jsem se ještě nepokoušela nehledat, zatím jsem předpokládala, že se brali asi ve Vídni, protože otec pocházel z Koutu na Šumavě a matka z Plané nad Lužnicí.
Hledat v matrice zemřelých mého pradědu je veliký problém, protože někdy po r.1908 opustil rodinu a údajně utekl do Vídně a nikdo o něm víc nevěděl. To je to jediné, co jeho syn, můj dědeček o svém otci řekl. Snažila jsem se v archívu dohledat nějaký záznam o přestěhování, ale zatím jsem nic nenašla. Nenašla jsem ho ani na webu "Pohřbeni ve Vídni".
Zkusím sesmolit nějaký dopis v angličtině (německy neumím ani slovo) a zaslat ho na tu faru do Vídně, měly by tam být nějaké matriky, možná, že mi pomohou.
Hotka

Příspěvekod Galadwen » pát bře 13, 2009 17:23

Číslem popisným se stejně radši neřiďte, jednak se to měnilo, jednak se mohli náhodou narodit zrovna někde jinde, a člověk je nahraný. Taky vidím tu Vídeň jako jedinou možnost k pohnutí se dál, třeba narazíte na někoho vstřícného.
Galadwen

Příspěvekod jtks » ned bře 15, 2009 21:51

Hotka píše:Bohužel do fondu farností se asi nedostanu. V archivních fondech jsem našla pouze Děkanský úřad Velešín, ale tento fond není přístupný, není nic zpracováno.
Jména a místa narození rodičů uvedena jsou, ale bez čísla popisného. A jelikož se v dané obci vyskytuje víc nositelů tohoto příjmení ve víc chalupách, tak nevím, kdo byli prarodiče. A to ještě je to rozděleno na Plánek, Planek, Planěk, ale co jsem zjistila, tak původní jméno by mělo být Planěk.
Svatbu rodičů jsem se ještě nepokoušela nehledat, zatím jsem předpokládala, že se brali asi ve Vídni, protože otec pocházel z Koutu na Šumavě a matka z Plané nad Lužnicí.
Hledat v matrice zemřelých mého pradědu je veliký problém, protože někdy po r.1908 opustil rodinu a údajně utekl do Vídně a nikdo o něm víc nevěděl. To je to jediné, co jeho syn, můj dědeček o svém otci řekl. Snažila jsem se v archívu dohledat nějaký záznam o přestěhování, ale zatím jsem nic nenašla. Nenašla jsem ho ani na webu "Pohřbeni ve Vídni".
Zkusím sesmolit nějaký dopis v angličtině (německy neumím ani slovo) a zaslat ho na tu faru do Vídně, měly by tam být nějaké matriky, možná, že mi pomohou.

Zkusila bych sčítací operáty. V těch posledních bývá i datum přistěhování, domovská obec atd. O rodičích sice nic, ale mohlo by to být vodítko. Nebo by se podle toho dali najít sourozenci a jejich data narození někde v čechách čímž by se ta Vídeň dala alespoň trošku obejít.
jtks

Re: svatba a křestní listy

Příspěvekod Tomlon » sob led 19, 2013 23:28

To: Hotka

Povedlo se Vám dohledat něco o Vašich předcích z Koutu na Šumavě? Moje rodová linie po matce směřuje se jménem Planěk právě do Koutu.Zatím jsem se dostal je do let cca 1872 -1874 asi tam bylo Plaňků dle matriky více.
Tomlon

Zpět na Otázky a odpovědi