Pohřbený voják - Rakousko

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pohřbený voják - Rakousko

Příspěvekod Pichnat4 » stř bře 27, 2013 14:58

Dobrý den,

můj předek zemřel po zranění v 1. válce. Na úmrtním lístku z VUA Praha je informace o pohřbení.

27/11/1917 - Annabichl, řada 28, oddíl 17, číslo hrobu 3.

Annabichl je součástí Klagenfurtu. Na adrese
Kód: Vybrat vše
http://www.weltkriegsopfer.de
jsem ho v databázi nalezl, ale tam konkrétní hrob uvedený není, jen hřbitov Annabich-Klagenfurt.

Na oficiálních stránkách týkající se zmíněného hřbitova je vyhledávání, ale v databázi není.
Kód: Vybrat vše
http://www.klagenfurt.at/klagenfurt-am-woerthersee/verstorbenensuche.asp?friedhof=1

Našel jsem také současný plánek hřitova, kde je 17. oddl, ale jak identifikovat řadu 28 a hrob 3 nevím.
http://www.klagenfurt.at/klagenfurt-am-woerthersee/downloads/Annabichl.pdf
Moje otázka zní, je možné, že by tam byl ještě pohřbený, když ho oficiální databáze hřbitova nenašla? Měl vůbec samostatný hrob? Četl jsem, že tam byly hlavně hromadné hroby. Nemáte někdo zkušenost? Poslední možností bude asi napsat do Rakouska na hřbitov jestli tam něco nezjistí.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Re: Pohřbený voják - Rakousko

Příspěvekod TKempny » stř bře 27, 2013 15:32

myslim, že napsat přimo na hřitov bude asi nejjistější a nejjednodušší možnost. třeba tam praktikují stejný systém jako u ns, když nikdo neplatí tak ho vyhodí ven.
TKempny

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 27, 2013 15:43

hm.... to zelene prostranstvi mezi oddilem 17 a 18 vypada jako pamatnik.... neco jako je ve Strasnickem krematoriu... Ne hroby, ale kolumbaria a take velike pametni desky v podloubi.... Nevim, ale.
Navic mi to naslo, ze v Klagenfurtu je i valecny hrbitov, ten ale dispozici neodpovida Vasemu planku, navic muze byt z 2SV....
Ja bych napsala na hrbitovni spravu. To mi prijde nejjednodussi....
Psala jsem tak v Cechach uz dvakrat a dvakrat mi pomohli.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Pichnat4 » stř bře 27, 2013 19:28

Máte pravdu, že nejjistější bude tam napsat. Pokud ale byl pohřben jako voják, tak by to mělo být jakoby pietní místo. Ale možnost, že byl hrob zrušen, tu je. Četl jsem, že by tam měla být pamětní deska se všemi vojáky. Je to u toho prostranství jak píšete. Ale když na úmrtním lístku je konkrétní hrob, tak to nevypadá na hromadný hrob či jen jméno na desce.
Pichnat4

Příspěvekod Martin Jílek » stř bře 27, 2013 20:44

Pichnat4 píše:Ale když na úmrtním lístku je konkrétní hrob, tak to nevypadá na hromadný hrob či jen jméno na desce.

Dobrý den,co takhle pozdější exhumace a uložení ostatků do jednoho společného(vojenského)hrobu?
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Pichnat4 » úte dub 02, 2013 11:06

Ze hřbitova zatím žádná odpověď, ale mám jinou otázku. Když byl raněn a zemřel v nemocnici jako voják, bylo úmrtí zapsáno do matriky zemřelých v Čechách? Narodil se v Mníšku pod Brdy, tam se zápis o úmrtí nenachází. Později bydlel ve Zbrašíně na Lounsku, ale tam zápis o úmrtí také není. Zmínka kde a kdy umřel je pouze zapsána do knihy oddaných k jeho svatbě. Je možné, že by se úmrtí nezapsalo do matriky zemřelých?
Pichnat4

Příspěvekod Zora » úte dub 02, 2013 11:27

Zápis o zemřelém se všeobecně provádí do matriční knihy, která je příslušná k místu úmrtí. Např při převozu do nemocnice a následném úmrtí je osoba zapsána do matriky příslušné k nemocnici.

V minulosti měly fary, kde došlo k úmrtí (kde byl zemřelý zapsán do matriční knihy úmrtí), povinnost, informovat o úmrtí faru, kde bylo zapsané narození této osoby (resp. svatba). Fary tato potvrzení zakládaly, některé fary dopisovaly do původní matriky jako poznámku.(nedělaly to všechny, záleželo na faráři)

Setkala jsem se s tím, že v matriční knize "domovské obce", kde žil jeden ze snoubenců, byla dopsána svatba, odehrávající se jinde - s poznámkou, že se jednalo o svatbu mimo farnost. (tato svatba byla zapsána na třech místech - v místě bydliště nevěsty, ženicha a tam, kde se svatba skutečně konala).
Nikdy jsem se nesetkala se zápisem v matriční knize zemřelých, který by "informoval" o tom, že osoba zemřela jinde.
Je ovšem teor. možné, že při válečných konfliktech se vedly knihy úmrtí zcela jinak, s tím nemám zkušenost.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Pichnat4 » úte dub 02, 2013 11:54

Vzhledem k tomu, že se ve zmíněných matrikách úmrtí nenachází a je zapsáno v knize oddaných u ženicha, a ke skutečnosti, že zemřel ve válce, tak zápis nejspíš jiný neexistuje.
Pichnat4

Zpět na Otázky a odpovědi