Mrtvý bod - jak dál?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Mrtvý bod - jak dál?

Příspěvekod Kajik » ned bře 24, 2013 9:13

Zdravím,

tak jsem se dostal do mrtvého bodu a nevím jak dál...

Zatím jsem se dostal do obce Líšnice u Kostelce (poblíž Purkarce), kam můj prapra... Štěpán Fiala pravděpodobně přišel kolem roku 1683 (20.6.1683 je uváděn jako svědek na svatbě). Co o něm vím je to, že byl švec (několikrát uváděn jako švec z Kostelce či švec z Líšnice), měl minimálně jedno dítě, které se narodilo před rokem 1683. Všechny jeho ostatní děti už se narodili v Líšnici. U jednoho jeho dítěte je zaznamenáno otec Štěpán Fiala, podruh Hrášků z Líšnice.

Zatím zkouším prohledávat matriky oddaných v okolí. Naštěstí má docela neobvyklé jméno, tak to docela jde, ale je to hrozně zdlouhavé. Už jsem prošel asi 30 far... Soupisy poddaných pro tuto ves začínají až rokem 1706 a to už bylo po smrti (zemřel 1700).

Nemáte někdo tucha, jak to bylo s řemeslem na venkově či jak daleko se lidé v této době dokázali stěhovat, když měli na krku cca roční dítě?

Díky.

Karel
Kajik

Re: Mrtvý bod - jak dál?

Příspěvekod Phaare » ned bře 24, 2013 9:40

Zkuste třeba generální rejstřík k berní rule z r. 1654 - výskyt příjmení Fiala by Vám mohl snad něco napovědět o tom, kde pár let předtím Fialové byli...
Hledat předky není ztráta času. Hledat předky je hledání ztraceného času.
Phaare

Oblast pátrání: https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... cCQRkNTuAc

Příspěvekod Kajik » ned bře 24, 2013 16:54

Díky. Už jsem se byl podívat v knihovně, ale Fialů je tam požehnaně a byli skoro všude...
Kajik

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned bře 24, 2013 18:57

Prominte, zda jste uz tim smerem patral, ale co jeho matka?
U mne se vetsina predku zenila/vdavala v miste narozeni matky. Treba se to prvni dite take narodilo tam.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Kajik » ned bře 24, 2013 19:13

Ta nevím odkud je. Vím jen to, že už v roce 1683 byli spolu, ale kde se vzali, nemám páru... Ale počítám s tím, že jakmile najdu svatbu, najdu i narození. Nebo opačně. :-)
Kajik

Zpět na Otázky a odpovědi