oslovení údajných přibuzných

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

oslovení údajných přibuzných

Příspěvekod Pinajs » úte bře 19, 2013 22:14

Zdravím,

řeším genealogické dilema. V rodokmenu mám nemanželskou prababičku od mého dědy z matčiny strany. Ostatní příbuzní z tohoto rodu říkají, že otcem byl nadučitel Černohlávek. Vím, že žije jeho manželská dcera (*1915) - polorodá sestra té mé prababičky. A nevím, jak se na to zeptat, jestli to není nevhodné, aby ji ještě z toho nekleplo... Máte někdo nějaký typ? Nebo popřípadě jiný způsob, jak to nějak zjistit? Moc díky za všechny tipy.
Pinajs

Re: oslovení údajných přibuzných

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 20, 2013 7:34

Ja naivni optimista si myslim, ze pokud pani neni vylozeny morous, tak po tolika letech uz bude nad vec povznesena a pokud bude vedet, tak to rekne.... Moje babicky i dedeckove se vsechni dozili pres 90 let a byli posledni roky vylozene na pohodu- vsechno u nich proslo.
Mozna byste se mohl/-a zeptat jejich deti, zda by to mohli zjistit- protoze oni budou lepe vedet, jak na ni..... A jeste lip vnoucata- ze budou o generaci dal.
Ale nevzdavala bych to- co kdyz je to Vase posledni moznost se to dozvedet....
Snad by mohla i pani mit radost, ze je pro nekoho uzitecna a ze muze pomoct.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Pinajs » stř bře 20, 2013 8:53

No právě že u nás existuje pán, který se zaobírá tvorbou a výzkumem všech rodů v naší obci. Když jsem za ním byl, tak tento rod má také zpracovaný. Byly tam uvedeny myslím 4 manželské děti a pak tužkou nějaká poznámka, o nějaké nemanželské dceři z jiné vesnice s jiným jménem, kterou do rodokmenu doplnila nějaká jiná paní. Ten můj údajný předek byl učitel, tak se často stěhoval.

Když totiž sestavoval ten náš genealog rodokmen s tou paní (*1915) tak se o téhle její sestře prý vůbec nezmínila a zatajila ji. Tak nevím no... Asi se zkusím spojit s těmi vnoučaty.
Pinajs

Příspěvekod ozana » stř bře 20, 2013 9:57

nezmínila není totéž jako zatajila, záleží jak se kdo ptal
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Pinajs » stř bře 20, 2013 18:25

Taky pravda... Každopádně nemám tolik odvahy tam zazvonit a říct - dobrý den, asi jsme příbuzní!
Pinajs

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 20, 2013 20:14

a napsat dopis tem vnoucatum to by neslo? uvest tam na sebe kontakt a poprosit, aby se ozvali.....myslim, ze z nalezenych pribuznych by kazdy mel spis radost.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zdenek » stř bře 20, 2013 21:05

Určitě napsat dopis a neotálet. I prvňáček dovede spočítat kolik je paní let (2013-1915). Zítra může být pozdě.
Zdenek

Příspěvekod Pinajs » úte zář 24, 2013 19:39

Tak dopis jsem před časem poslal, ale odpovědi se nedočkal, paní o víkendu zemřela...
Pinajs

Příspěvekod duros » stř zář 25, 2013 12:48

Tak uz je neskoro... neda mi vsak neuviest vlastnu skusenost. Mam v rodokmeni nieco podobne. Dnes zije uz len jedna osoba, ktora o tom vie. Ked sa dozvedela, ze som to zistil, velmi ma prosila, aby som to odtial vyhodil, lebo nechce, aby sa jej potomkovia toto "desive" tajomstvo dozvedeli, aby si nemysleli o svojej babicke to najhorsie. Tym som len chcel povedat, ze oslovovat niekoho s niecim takym moze byt peknou rozbuskou, aj ked ide o pripad z prelomu 19. a 20. storocia.
duros

Příspěvekod Zdenek » stř zář 25, 2013 16:25

I moje prababička měla své tajemství, v podstatě od jejího narození, zhruba do 18 let nikdo neví co s ní bylo. Ani její děti. Všechny vždy odbyla několika krátkými větami, které mohly, ale také nemusely být pravda. (Já sám jim zas tak moc nevěřím). Je to už 22 let, co zemřela, takže mi pátrání zakázat nemůže a já jsem odhodlán zjistit, co se dá.
K tomu vašemu slibu, bylo by hezké ho dodržet, ale na druhou stranu, potomci by měli vědět co a jak jejich předci činili. Třeba by to pro ně bylo i jakési ponaučení a návod jak se v podobné situaci zachovat, nebo nezachovat.
Slib je ale slib, to už si budete muset rozlousknout sám. :wink:

PS: Teď takové moudro, které jsem si právě vymyslel:
Pokud nechcete, aby o Vás vaši potomci říkali, že jste dělali špatné věci, tak je raději nedělejte.
Zdenek

Příspěvekod Pinajs » stř zář 25, 2013 19:04

Moudro je super!!! :))
Pinajs

Příspěvekod Semik » čtv zář 26, 2013 10:49

Zdenek píše:Pokud nechcete, aby o Vás vaši potomci říkali, že jste dělali špatné věci, tak je raději nedělejte.

To by se mohlo do kamene tesat:-)
Semik

Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Zpět na Otázky a odpovědi