Na koho být pyšnější

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Na koho být pyšnější

Příspěvekod Pichnat4 » stř led 23, 2013 16:28

Určitě nejsem jediný kdo má v rodokmenu nějakého legionáře a vojáka Rakousko-uherské armády. Na koho být pyšnější? Na Legionáře, který ač z počátku z povinnosti bojoval za R-U, pak byl zajat a vstoupil do legií, bojoval za samostatnost a vrátil se zdráv domů a nebo na vojáka R-U, který celou dobu bojoval za R-U a padl?

Jak to máte vy?
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Re: Na koho být pyšnější

Příspěvekod chasanar » stř led 23, 2013 16:39

Nějak nechápu smysl příspěvku, proč jednoho z předků vyzdvihovat a druhého zatracovat? Určitě si oba prožili své a my nemáme právo je soudit; vybírat z pohodlí domova - "na kterého mám být pyšnější?" Zdá se mi to vůči jejich památce hodně krátkozraké a pokrytecké.
chasanar

Oblast pátrání: Klatovsko,Plzeňsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 23, 2013 16:45

Jednoho dedecka mam legionare a druheho RU. Oba jsou podle mne stejni hrdinove. Kazdy veril necemu jinemu. A legionar mel proste jenom stesti, ze prezil, na spravedlnost bych to nesvadela.
Snad jen, ze valka je tak hrozna vec, ze asi ani viteze nema- valky tu nemaji byt, uz nikdy- svedci to o nasi neschopnosti. A taky si myslim, ze ta 1SV byla psychicky horsi- poprve svetova a sami sedlaci..... Ty hruzy, brrr.
No, jsem si zafilozofovala.... Pardon, uz zase budu tichy, zirajici novacek.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Pichnat4 » stř led 23, 2013 16:53

chasanar píše:Nějak nechápu smysl příspěvku, proč jednoho z předků vyzdvihovat a druhého zatracovat? Určitě si oba prožili své a my nemáme právo je soudit; vybírat z pohodlí domova - "na kterého mám být pyšnější?" Zdá se mi to vůči jejich památce hodně krátkozraké a pokrytecké.

To špatně chápete, není to vybrání, kterým se budu chlubit a kterýho budu zatracovat. Jde spíš o zamyšlení nad tím, kdybyste byli před otázkou, zda vstoupit do legií a nebo ne.

PS. Jestli nechápete smysl příspěvku, tak na něj nereagujte. To zase můžu argumentovat, že nechápu Vaší reakci na nepochopený příspěvek ode mne.
Pichnat4

Příspěvekod chasanar » stř led 23, 2013 17:03

Pokud zakládáte nové téma, navíc jako "otázku", musíte počítat s tím, že lidé budou reagovat. A ne se cítit dotčený, že mají svůj názor. Příště tedy formulujte jinak - srozumitelněji pro tupouny, ať se vás příp. jiný názor nedotkne. Mimochodem, naprosto souhlasím s Veronikou.
chasanar

Oblast pátrání: Klatovsko,Plzeňsko

Příspěvekod Pichnat4 » stř led 23, 2013 17:06

chasanar píše:Pokud zakládáte nové téma, navíc jako "otázku", musíte počítat s tím, že lidé budou reagovat. A ne se cítit dotčený, že mají svůj názor. Příště tedy formulujte jinak - srozumitelněji pro tupouny, ať se vás příp. jiný názor nedotkne. Mimochodem, naprosto souhlasím s Veronikou.

Dobře, příště to budu formulovat lépe. Přiznám, že občas mám s přesným vyjádřením své myšlenky potíž. Díky za názor. Když ještě budu reagovat na to zakládání témat? Nepamatujete si své začátky zde? :D
Pichnat4

Příspěvekod Johnny » stř led 23, 2013 17:14

Divná otázka. Každý bojoval za něco.....a nakonec každý bojoval o něco...o přežití. Měl jsem jenom RU, v obou případěch to byla řežba, v obou případech to skončilo nemocnicí a naštěstí přežitím. Italská fronta a Zborov. Stačí si vzít ten Zborov - to byla částečně bitva Čechů proti Čechům. Měl bych být hrdější na RU Čecha nebo na legionáře Čecha?
Johnny

Příspěvekod Zora » stř led 23, 2013 17:22

Ve válce jde o přežití. Vzhledem k tomu, že jste na světě, byli důležití jak vojáci, tak i jejich manželky..
Muži se trápili ve vojenské vřavě, ženy prožívaly strach, stres, hlad, bídu a musely se postarat o děti.
Zkuste zavřít oči a tohle vše si představit...
Naprosto nemá cenu nic dalšího rozebírat.
Raději si přečtěte historickou literaturu o tom, v jakých podmínkách se bojovalo, co všechno hrozilo, jak se vojácí na všech stranách bojišť potýkali s novou technikou, prostředím, jazyky, životem v zákopech, ve vlacích, v horách... Vaše úvahy jsou opravdu nevhodné.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Pichnat4 » stř led 23, 2013 17:58

Zora píše:Ve válce jde o přežití. Vzhledem k tomu, že jste na světě, byli důležití jak vojáci, tak i jejich manželky..
Muži se trápili ve vojenské vřavě, ženy prožívaly strach, stres, hlad, bídu a musely se postarat o děti.
Zkuste zavřít oči a tohle vše si představit...
Naprosto nemá cenu nic dalšího rozebírat.
Raději si přečtěte historickou literaturu o tom, v jakých podmínkách se bojovalo, co všechno hrozilo, jak se vojácí na všech stranách bojišť potýkali s novou technikou, prostředím, jazyky, životem v zákopech, ve vlacích, v horách... Vaše úvahy jsou opravdu nevhodné.
Zora

Mám toho načteno opravdu hodně, takže o životě ve válce, před válkou a po válce vím dosti.

Šlo mi o názory na koho byste byli pyšnější.
Pichnat4

Příspěvekod zrnka písku » stř led 23, 2013 18:22

To špatně chápete, není to vybrání, kterým se budu chlubit a kterýho budu zatracovat.

Šlo mi o názory na koho byste byli pyšnější.

neprotiřečíte si náhodou?
zrnka písku

Příspěvekod Zora » stř led 23, 2013 18:24

Docela by mě zajímalo, jak moc pyšní jsou na Vás Vaši dva dědečkové.... na rozdíl od nich máte štěstí, že oni si Vás do svých "úvah" brát asi nemohou.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 23, 2013 18:42

Nebudme vsichni hned tak najezeni :-) Mozna slo o spatne zvolena slova, o tezko vyjadritelnou myslenku..... V kazdem pripade jsme se snad shodli, ze oba zaslouzi nas obdiv. A tak kolega odpoved dostal.
A emoce si nechme na patek a sobotu, az budeme resit prezidenta (alespon nekteri)- to mne zveda ze zidle kazdy den mnohem vic.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod zrnka písku » stř led 23, 2013 18:49

Karolina Vernerova píše:Nebudme vsichni hned tak najezeni :-) Mozna slo o spatne zvolena slova, o tezko vyjadritelnou myslenku..... V kazdem pripade jsme se snad shodli, ze oba zaslouzi nas obdiv. A tak kolega odpoved dostal.

Karolíno tady nejde ani tak o ježení jako spíš údiv :-D
zrnka písku

Příspěvekod Zora » stř led 23, 2013 18:55

Jde o to, že předci nemohou vstupovat do diskuse....
Zora

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 23, 2013 19:09

Zori, skoda, co? Oni by nam rekli takovy veci!
TY Karolina
Karolina Vernerova

Další

Zpět na Otázky a odpovědi