židovské matriky narození a oddaní Praha (a okolí ?)

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

židovské matriky narození a oddaní Praha (a okolí ?)

Příspěvekod makke » čtv dub 30, 2026 13:34

Dobrý den,

hledám bližší informace o židovské rodině Friedlaender (psáno i Friedländer), cca do roku 1884 rodina žila v Uhlířských Janovicích, odkud se přestěhovali do Prahy. Z policejních přihlášek mám informaci, že měli 4 děti: Milada *1886, Zdeněk *1888, Paulina *1889 a Olga *1891 a dále je v policejní přihlášce poznámka " Getraut dem 21.2.1886 in Branik bei Prag" .

https://digi.nacr.cz/prihlasky2/?sessio ... e&record=1

Mám informace po roce 1935 a k prokázání, že se jedná opravdu o linii, kterou hledám bych potřebovala najít originál záznamů, tedy kde se rodiče brali a kde se jim narodily děti, hlavně mě zajímá Zdeněk *1888. Prošla jsem židovské matriky Uhlířských Janovic a židovské matriky Prahy, ale záznam jsem nenalezla. S pátráním v židovských matrikách nemám mnoho zkušeností, proto je možné, že hledám na špatném místě. Větev, kterou se snažím dohledat jsem ve různých genealogických databázích nenalezla, ale rodokmen Friedlaenderů (z Uhlířských Janovic) je dostupný na stránkách geni, zde jsem kontaktovala správce profilu, zda by mě odkázal na pramen, zde kterého vycházel, ale neozval se mi.

Najde se zde nějaká dobrá duše, která mi ukáže směr ? Zkoušela jsem i katolické matriky, ale ani zde jsem úspěšná nebyla. Dle úmrtí v roce 1939 v "židovské nemocnici", ale nepředpokládám, že by na konci 19. století konvertovali.
"Moji"Friedlaenderovi žili v roce 1935 ve Střešovicích.

Děkuji

Markéta Burešová
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín
obecně panství Náměšť nad Oslavou

Re: židovské matriky narození a oddaní Praha (a okolí ?)

Příspěvekod Zora » čtv dub 30, 2026 15:03

https://www.nacr.cz/verejnost/badatelna ... ke-matriky

Vyhledej si: židovské matriky a kontrolní židovské matriky,

Sňatek - bud synagoga Braník, nebo civilní matrika Braník... záleží na tom, kdo si koho vzal 'jeden ze snoubenců byl žid, druhý nemusel,

Pozor - v dané době před hrozbou války mnoho rodin přijímalo křest a sŇatek (následný sňatek)¨proběhl se v katolickém kostele...
Zkus holocaust cz, občas jsou tam uloženy i dochované doklady. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv dub 30, 2026 15:16

POkud budeš mít problém, obrať se na národní archiv. Jsou nesmírně vstřícní, znalí.
Braník mezi matrikami nevidím, i když jsem si zjišťovala, že synagoga tam byla. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod makke » čtv dub 30, 2026 15:37

Díky, židovské matriky i kontrolní matriky jsem prošla pro celou Prahu ale bez úspěchu. Zkusim ale napsat přímo do archivu, třeba mě navedou a podívám se na ten odkaz, ten jsem nezkoušela. Přes MyHeritage mě to navedlo na geni, kde je jeden pan v rodokmenu má, ale nemá tam žádné bližší údaje, tak netuším, kde ta data našel a jak jsem psala na zprávy nereaguje.
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín
obecně panství Náměšť nad Oslavou

Příspěvekod Zora » čtv dub 30, 2026 16:41

no jo, na geni je celkem silná židovská komunita, ale fakt většinou nereaguje. Já sama jsem jim něco posílala, poděkovali a konec....
V Národním archivu byli úžasní, díky nim jsem našla spoustu věcí...Z

při zcela náhodném listování jsem viděla v indexu oddaných v Karlíně /žid) Jindřicha F.
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi