Otcovské svolení u plnoletého ženicha

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Otcovské svolení u plnoletého ženicha

Příspěvekod zburget » pát led 16, 2026 8:38

Matriky jou nekonečným zdrojem překvapení a zmatků…

Narazil jsem na svatbu (1814) - vlevo druhá odspoda:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00540.jp2

Ženich (nějaký František, syn Jakuba Burgeta ze Seči) i nevěsta jsou tam zapsaní, že mají 23 let. Problém u ženicha ale je, že v Seči byl jediný Jakub, který měl jediného Františka, který v té době měl 25 let (narodil se 1789). Mám zmapované všechny výskyty Burgetů v okolí a Ani tam nebyl jiný vhodný Jakub, kterému by se narodil vhodný František ve vhodném roce.
Jediná varianta, která mě napadla, by byla, kdyby onen František Jakubovi zemřel a narodil se mu druhý František o dva roky pozděj. Bylo by to sice hodně natěsno k dalšímu následně narozenému synovi, ale tak tak by se tam vlezl. Jenže není ani záznam o úmrtí Františka narozeného v roce 1789, ani záznam o narození Františka druhého.

Potkal se už někdo z vás s něčím takovým?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Otcovské svolení u plnoletého ženicha

Příspěvekod Zora » pát led 16, 2026 11:12

Brala bych to jako nesprávný zápis, nic víc.

U přípravy svatby napsal farář nečitelný věk u ženicha, od toho se to pak vyvíjelo vše včetně postupu a - otcovské svolení. Nebo zaměnil věk nevěsty a číslo dopsal i k ženichovi..nebo chyba v odčítání... i to je možné.
My v tom dnes hledáme tajuplnosti.
Do roku 1848 se moc u svatby věk nedokládal křestním listem... , zvlášť tam, kde si byl farář "jistý" - tedy u místních...
Pokud jsi si jistý, že další potenciální možný ženich neexistuje, brala bych to jen jako zajímavost v rodokmenu...

Měla jsem nevěstu, které bylo prokazatelně 27 let, ženich byl mladší, šup, u svatby byli stejně staří.... a oba byli místní... 1. polovina 19. století. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi