Ani ne šestnáctiletá nevěsta?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Ani ne šestnáctiletá nevěsta?

Příspěvekod zburget » úte led 13, 2026 14:33

Řeším takové dilema:

Janovi Burgetovi se 1.12.1721 narodila dcera Růžena:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00320.jp2
vlevo 3. odspodu
Jiná vhodná Růžena se tam Janovi Burgetovi nenarodila.

A Růžena, dcera Jana Burgeta se vdává 25.8.1737 a bere si Josefa Lišku:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01440.jp2
vlevo dole.

Jiná vhodná Růžena ani neumírá, ani se nevdává (ale čert ví, jak děravé ty matriky jsou).

Jak kmotr u křtu, tak jeden svědek u svatby se jmenuje Ondřej Marek (nemusí být tentýž, klidně otec a syn - rodinu Marků jsem zatím nezkoumal, ale nějaká spřízněnost mezi těmi rodinami asi byla).

Ale Růženě by v době svatby bylo cca 15,5 roku. To je ale nějak extrémně málo na první třetinu 18. stol., ne? Je to ona? Může to být ona? Nebo te to opravdu nesmysl a jen tak extrémně děravé matriky? V obci byl Tenhle Jan, jeho otec Jan, jehož poslední dítě mám nar. 1695. Kdyby měl ještě potom dceru Růženu, byla by trochu vhodnější, ale není o ní záznam. Na jiného Jana Burgeta, kterému by se mohla narodit Růžena, jsem ani v obci, ale ani ve farnosti v té době nenarazil.
Jinému Burgetovi, Josefovi, se sice narodila Růžena, ale to bylo v jiné obci dané farnosti, ale ani tam si moc nepomůžu, protože ta se narodila 10.3.1721 - byla starší aspoň o necelý rok. Ale nesedí jméno otce, ani obec.

Co si o tom myslíte?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Ani ne šestnáctiletá nevěsta?

Příspěvekod zburget » úte led 13, 2026 14:47

Ještě dodatek - trochu zmatek mi v tom dělá úmrtí Růženy Liškové, manžely Josefa 13.4.1757:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01510.jp2
vlevo 3. odspoda

kdy umírá ve věku 46 let. To by ale mojí růženě bylo 36, nikoli 46. Ano, cyhba ve věku je normální, ale 10 let, když jí bylo 36 mi přijde hodně. Ledaže by to někdo blbě spočítal, ale i tak je to chyba poměrně velká.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » úte led 13, 2026 17:04

Kdy měla Růžena první ditě?
Kdy se brali rodiče Růženy?

Ve vesnici, odkud pocházel svědek Marcus , se rodina Burget vyskytuje? Rodiče mohli přejít odněkud i s dětmi. Starší dcera se mohla jmenovat velmi podobně. Kombinace dvou křestních jmen, nebo třeba Rosárie ...

Starší Růženu mohla mít matka za svobodna, v matrice by byla zapsána pod matčiným příjmením, ale v podstatě by nesla příjmení povmanželovi matky...Vyrůstala v v této rodině.

Všeobecně - takhle mladé nevěsty jsou v matrikách vidět. Jednou to tu někdo zdůvodňoval, že většinou pak porodily děti o trochu později...
Jak se v dané době docílilo toho, že mladá nevěsta měla dítě "později", k tomu jsme se v následné diskusi nedopídili, pravděpodobně svatba se konala z nějakého důvodu, ale konzumována byla později... (kvůli majetku, kvůli nemoci ženicha nebo otce nevěsty...)

Jen připomínám, jak to bylo s matkou Boženy Němcové . Vhodná Tereza se hledala dlouho, ta nalezená byla velmi mladá. Sepisovala se pojednání, dokonce se zkoumalo, v jakém věku mohly mít v dané době dívky menstruaci... Odvolávky na zdravotní výzkumy...
Nakonec se našla starší Tereza, tyhle dvě ženy se lišily druhým křestním jménem...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte led 13, 2026 20:09

Mám stejně starou nevěstu v stejném období.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod pavel.m » úte led 13, 2026 20:20

https://2i.cz/i/HtFQx

Dokonce ještě mladší. Tím jak to bylo extrémně vzácné příjmení a otec měl jedinou dceru, tak nebylo pochyb
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » úte led 13, 2026 20:23

Ještě bych podotkla, že se mohlo stát, že nevěsta byla starší, protože křest se nekonal hned po narození. Nebyl farář, bylo to v zimě... Některé křty se oehrávaly s větší časovou prodlevou. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » úte led 13, 2026 22:37

Různé rodiny Burgetů se v té oblasti vyskytují všude. Resp. tou dobou se začínají rozlézat po okolí. Začátkem 18. stol. jich ještě nebylo tolik, aby se v oblasti nedali všichni vysledovat. Otec Růženy, Jan, je vnukem nejstaršího a jediného Burgeta, který v té blasti byl.
Křest Růženy byl 1. prosince. Tedy na začátku zimy. A křty jsou zapisované i pro danou vesnici během celého roku.

Růžena má staršího bratra Ondřeje, který se narodil rok a měsíc před ní. Její rodiče se brali 10 měsíců před narozením Ondřeje. Ono to právě všechno sedí. A podle dalších indicií si navíc Růžena vzala muže, který se narodil v roce 1707 - tedy o 14 let staršího třicátníka.

První dítě se Josefovi a Růženě rodí hned 5. března 1738!!! Tj. po šesti a půl měsících po svatbě!!! Růžena tedy v době sbatby už musela být těhotná!!! To v 15,5 letech není nemožné, ale rozhodně ne běžné.
Mimochodem děti se jí rodí do roku 1755, tedy prakticky do její smrti v roce 1757. Jak jsem psal, u úmrtí má napsáno, že jí bylo 46 let. Bylo by jí ale 36. Jinou narozenou Růženu jsem prostě nikde jinde nenašel. Už jsem i přemýšlel nad nějakým nalezencem, schovankou a pod. Prostě že se Janova rodina ujala nějaké Růženy, která se pak vdala s jeho jménem.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř led 14, 2026 0:02

Starší manželská dcera se rodičům narodit nemohla.
schovanky. nalezence bez rodičů bych vypustila, nikdy jsem neviděla nevěstu,. u které by nebyli napsaní rodiče, viděla jsme nevěsty, kde bylo napsáno schovanka a jména nových rodičů.
On je tam problém se křtem. Musela být pokřtěná, čili "evidovaná", třeba bez rodičů, ale s kmotry. Nemohla spadnout z nebe. Pak ji někdo vychovával, takže by byla zapsaná sice jako schovanka, ale u někoho.
Jedině ta nemanželská dcera matky před svatbou, to ještě zvaž. Z

Přikláněla bych se k tomu, žes nevěstu ručil správně. Z.
Zora

Příspěvekod zburget » stř led 14, 2026 8:40

Tak jsem vyloučil i nemanželskou dceru matky před svatbou. Resp. jsem ji nenašel. Takže 15,5 roku… Těžká doba… Hodně těžká!
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod janamic » stř led 14, 2026 9:35

šestnáctiletá nevěsta je výjimka, přesto ji mám několikrát v lokalitách napříč Čechami, ale můj rekord jsem popisovala zde https://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=13&t=52387&p=237965&hilit=+zelen%C3%A1#p237965
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod JHS » stř led 14, 2026 13:54

Vzhledem k velkému dochování archiválií a tedy i možnosti jednoznačně interpretovat zápisy v nich mám mezi přímými předky dívku narozenou 6.ledna 1682, která měla svatbu 23.10.1695. Otec zemřel před červnem roku 1693, matka se znovu vdala. Proč provdala dceru tak brzo je mi taky záhadou. První dítě se jim narodilo (podle zápisů v matrice) až roku 1697.
Ve slovenských matrikách jsem viděll i nevěsty s věkem 12let. Ale neověřoval jsem pravost.
Nicméně tvrdit "Musela být pokřtěná, čili "evidovaná", třeba bez rodičů, ale s kmotry." je nesmysl. Vzhledem k tomu, že matrika pro mě leckdy není důvěryhodný zdroj a snažím si údaje v ní zapsané ověřovat ještě jinými archiváliemi, tak vím, že ve spoustě případů dítě pokřtili, ale už ho opomněli zapsat do matriky. A s tím se určitě setkalo mnoho z nás. Ve spoustě soupisů poddaných jsou zapsané děti rodičů, jejichž křty "neexistují". Obecně věřím úřední knize, kde je psáno, že ta a ta rodina má k dispozici 3 syny a 2 dcery (tedy 3x vidle + 2x hrábě). Matriku sice kontrolovat mohly, ale těžko si inspekce nechala nastoupit farníky a kontrolovala jestli jsou zapsaní.
JHS

Příspěvekod Zora » stř led 14, 2026 13:59

Křest mně nepřijde jako nesmysl, v matrikách vídám občas dopsané (vecpané) křty dětí, zřejmě právě v souvislosti se svatbou. Hovořím o době matriční, tedy cca od 1650 - do cca 1720.
Těžko by mohli oženit, provdat někoho, u koho není jistota katolického vyznání...
Soupisy u nás na Jižní Moravě nejsou k dispozici, vycházím tedy z matrik. Z
Zora

Příspěvekod Kika » pon úno 02, 2026 14:03

Také mám v rodokmenu několik nevěst ve věku 14-16 let, a to ve dvou rodinách. Byly to dcery bohatých sedláků, navíc rychtářů. Děti měly všechny až po 18. roce.
Otcové si takto zřejmě chtěli "pojistit" vhodné ženichy.
Kika

Oblast pátrání: Klatovsko, Nová Včelnice

Zpět na Otázky a odpovědi