Nalezenec

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nalezenec

Příspěvekod anaji » ned led 13, 2013 23:17

Dobrý den,
bohužel jsem narazila na předka "nalezence", ale trošku mi to nedává smysl. Ve všech matričních zápisech, které jsem v souvislosti s ním našla, se píše úplně stejně - nemanželský syn té a té a v závorce poté "nalezenec". Znamená to, že si ho ta žena osvojila a dala mu své příjmení? Nebo jak může být nalezenec a zároveň nemanželský syn? Anebo se ten nalezenec v závorce týká té "matky Mariany"? Vkládám odkaz na matriku, je to zápis vpravo dole, Josef Šulák, sňatek 21.října 1889.
Děkuju moc za každou radu.
J.

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=147
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Nalezenec

Příspěvekod Zora » ned led 13, 2013 23:28

Nalezenec se dle mého mínění vztahuje k matce Josefa. U ostatních zápisů jsou uváděni i rodiče rodičů, u Josefovy matky není nic dalšího uvedeno. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Martin Jílek » pon led 14, 2013 8:19

Zora píše:Nalezenec se dle mého mínění vztahuje k matce Josefa. U ostatních zápisů jsou uváděni i rodiče rodičů, u Josefovy matky není nic dalšího uvedeno. Zora

Souhlas :D
Hledejte narození matky.Tam zjistíte jak to nejspíš je.
Jinak souhlasím s tím co psala Zorka.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod anaji » pát led 18, 2013 14:33

Dobrý den,
děkuji za rady. Taky mě to napadlo. Ale bohužel se mi zatím vůbec nedaří najít ani narození toho Josefa Šuláka. Tedy jeden možný zápis jsem našla, dokonce i matka byla Mariana, ale byl tam také uvedený otec, dítě to bylo manželské. Takže už opravdu nevím. Ještě budu pátrat.
J.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Příspěvekod Zora » pát led 18, 2013 14:49

Měla byste napřed hledat matku. Začněte s úmrtím, pokud je ve svatební zápise uvedena jako semřelá služka z Olešnice, najdete pravděpodobně její úmrtí v Olešnici před rokem svatby a s uvedením věku v době úmrtí. .
Podle toho pak +- hledat narození matky - i v okolí. I nalezenec musel být zapsán v matrice.
Teprve potom zkuste hledat narození syna. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod anaji » sob led 19, 2013 23:53

Dobrý večer,
děkuju ještě jednou, hledám o sto šest, ale je to nějaká ztracená větev. Snad ještě něco objevím. J.
anaji

Zpět na Otázky a odpovědi