VYŘEŠENO Ladýr 1820 Vrbčany česky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Ladýr 1820 Vrbčany česky

Příspěvekod BoBaK » pon kvě 26, 2025 18:43

František Hofrichter, Hausknecht a Ladyr... Ví někdo co to byla za činnost? 0tec matky Terezie Kolkové - 3. zápis odspoda:
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11620/25#

Díky. BoBak
Naposledy upravil BoBaK dne sob čer 14, 2025 13:06, celkově upraveno 1
BoBaK

Oblast pátrání: severní Morava a Slezsko, jižní a západní Čechy

Re: Ladýr 1820 Vrbčany česky

Příspěvekod zburget » pon kvě 26, 2025 18:52

Google?

Mimochodem - já vám to nepřepsal, jako Ladyr. Aspoň si pořádně přečtěte, co jsem napsal.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod BoBaK » pon kvě 26, 2025 20:14

Já vím, že jste napsal ladýř. A není to od německého laden - nakládat? Tedy Lader - osoba, která nakládá? Nakladač... Podobné je šenkýř, od německého Schenker, slovesa schenken, a i v českých, resp. moravských dialektech šenkér, šenkérečka...
Myslím, že pro hledání významu onoho slova použitého v neustálené 200 let staré češtině je ladýř nebo ladýr nepodstatné.
BoBak
BoBaK

Příspěvekod Zora » pon kvě 26, 2025 20:30

https://is.muni.cz/el/ped/podzim2014/De ... emesel.htm
ladař / ladýř — nákupčí venkovských potravin pro kupce ve městě.
ladýř obilí — překupník obilí pro kupce ve městě.
ladýř / ladýřka chmele — obchodník chmelem; obvykle nákupčí chmele na venkově.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod BoBaK » úte kvě 27, 2025 4:23

Díky všem. Odkaz na stará řemesla a činnosti stojí za to si uložit. Kdyby ho znali tvůrci televizních soutěží, tak mají zdroj záludných otázek na roky dlouho.
BoBak
BoBaK

Příspěvekod Zora » úte kvě 27, 2025 7:30

Chce to asi popřemýšlet nad oním mužem :-)
Jednak byl nákupčí, překupník, obchodník, druhak ale Hausknecht, tedy domácí sluha,
Očekávala bych, že překupník spíše cestoval, jednal s pěstiteli i s obchodníky ve městě, zvládal kvalitu nakupovaných plodin a asi i finanční stránku věci... .... domácí sluha měl podle trochu jiné zaměření...
je možné, že povolání měl rozložené podle ročního období, přes léto přeprodával, v zimě byl zaměstnán činnostmi v domě... Fakt tady nevím...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod BoBaK » úte kvě 27, 2025 10:55

Je to poněkud záhadný muž. Zápis uvádí jeho původ z osady Kratochvílka, dnes součást vesnice Vrbčany na Kolínsku. Ryze český kraj, kde se německá jména jako Hofrichter vyskytují zřídka. Nemohu najít ani jeho narození, ani svatbu, v letech 1800 - 1825 zemřelo několik jeho dětí, v zápise o svatbě dcery v r. 1820 je již uváděn jako nebohý, ale index zemřelých ve Vrbčanech také jeho jméno neobsahuje. (Snad jsem ty roky nepopletl, píšu rychle tuto reakci na tabletu a všechny údaje mám aktuálně na PC nedostupné. Současně je pravdou, že jsem dosud v pátrání moc důkladný nebyl.) Pravděpodobně hodně cestoval - jako ladýř. Divné je to spojení s hausknechtem, který by měl stát na opačném konci společenského žebříčku... B.
BoBaK

Příspěvekod Zora » úte kvě 27, 2025 11:36

tak možná byl zaměstnán u ladýře, kde měl na starosti spíše fyzickou práci...
Fakt nevím, já znám od nás obchodníky s moukou, slovo ladýř se tady nepoužívalo. Tihle obchodníci měli skoro vždy vlastní dům a byli měšťany.
Neviděla jsem u nás asi ani zápis - pracuje u obchodníka s moukou. Skoro vždy jen nádeník...

Poměry v Čechách vůbec v tomhle smyslu neznám. Z
Zora

Příspěvekod zburget » úte kvě 27, 2025 13:50

BoBaK píše:…je již uváděn jako nebohý…
V českém zápisu jsem nikdy neviděl, že by byl někdo zaznamenán, nako "nebohý". Pokud máte na mysli zkratku "neb.", pak je to zkratka od "nebožtík". Významem je to slovo sice stejné, ale pro zemřelého se v češtině slovo "nebohý" snad ani nikdy nepoužívalo.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod BoBaK » čtv kvě 29, 2025 12:02

Ještě jsem zjistil, že na Kolínsku se vyskytuje v 1. polovině příjmení Ladýř. Není sice moc časté, ale třeba byl dotyčný hausknechtem na statku u této rodiny, jak uvádí Zora možnou alternativu.
BoBaK
BoBaK

Příspěvekod Zora » čtv kvě 29, 2025 12:04

já jsem uváděla zaměstnání - pomocník u ladýře, o tom, u koho bydlel , nic nevím... ani tam nevidím nic podobného napsaného... Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv kvě 29, 2025 14:29

Ladýř je příjmení, které vzniklo z povolání ladýř. Nikoli naopak! A ano, existuje dodnes.
Stejně, jako příjemní Pastýř, Mlynář, Kovář, Obručník, Bednář a spousta dalších.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi