VYŘEŠENO Svatba Malina - nezl. Kolmanová Cholupice 1924-25

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Svatba Malina - nezl. Kolmanová Cholupice 1924-25

Příspěvekod Asanoth » čtv bře 06, 2025 19:15

Zdravím,
chystám rodokmen do tisku a mám fakt ošklivou díru ve svatbě generace současnost+2 (takže jednu ze dvou "největších" svateb).
Nevěsta Hedvika Kolmanová se narodila v srpnu 1907 v Písnici. Její rodiče nejpozději v roce 1927 bydleli v Cholupicích.
Ženich Václav Malina se narodil v listopadu 1904 v Horních Mokropsech. Jeho rodiče nejpozději 1926 bydleli v Cholupicích.

Nejstarší syn Josef se páru narodil před srpnem 1925 (zemřel v srpnu 1975 ve věku 50 let).
To znamená, že Hedvika musela být zplnoletněna: Rodila kolem 17. roku.

Už jen domněnka je, že Malinovi se i se synem Václavem přestěhovali do Cholupic nejpozději 1924, protože by ženich v té době nic netušící nevěstu nejspíš nezbouchnul z druhého břehu Vltavy (a pokud jo, byla by fakt náhoda, aby se tam pak nastěhovala celá rodina).
Kolmanovi byli katolíci. Malinovi mají na parte často kalich Československé církve.
Nicméně svatby obou rodin ve 20. letech jsou v katolických matrikách Modřany. Takže svatba Václava a Hedviky by měla být na nebo po téhle straně:
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 08#scan108
Nebo na téhle straně:
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 07#scan207

Prolezl jsem i katolickou matriku Horních Mokropes, všechny pražské ČS matriky kromě Dejvic a Holešovic, ČS matriku Jílové u Prahy, civilní magistrátní matriky, civilní vinohradské matriky(kde by to teoreticky mohlo být místně příslušné?), samozřejmě tuhle Modřanskou skrz naskrz a nikde nic.

Nenapadá někoho, kde bych mohl hledat? Nestávalo se, že takhle mladí lidé (ostatně i Václav možná musel být zplnoletněn) se brali na nějakém konkrétním místě, třeba tak, jak se rodily často nemanželské děti u Apolináře?

Díky.
Naposledy upravil Asanoth dne pon bře 10, 2025 20:28, celkově upraveno 1
Asanoth

Re: Svatba Malina - nezl. Kolmanová Cholupice 1924-25

Příspěvekod Ellise » pát bře 07, 2025 9:00

Dobrý den,

napadají mě k tomu dvě věci. První, jestli máte matriční záznamy (ne rodné listy) narození nevěsty a ženicha. Není to pravidlo, ale často tam bývá dopsána poznámka o sňatku. To by Vám asi pomohlo nejvíc a nemusel byste hledat všude možně. Druhá, jestli víte na 100 %, že první dítě se páru narodilo už do manželského svazku. Čistě hypoteticky mohla Hedvika porodit syna jako nemanželského a s Václavem Malinou se mohli vzít až někdy později, což by měnilo časový rámec pro hledání sňatku.
Ellise

Příspěvekod Asanoth » pát bře 07, 2025 11:24

Díky za odpověď. Záznam o narození bohužel nemám, protože matrika v Horních Mokropsech končí 1889 a v Písnici těsně před záznamem, který bych potřeboval.
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... =79#scan79
Ale ty záznamy o oddání jsou tam opravdu pěkně :-/

Písnici a Cholupice jsem prošel celé až do konce, tam bohužel také nic není (jen tedy příbuzenstvo).
Asanoth

Příspěvekod Asanoth » pát bře 07, 2025 13:59

Ještě mám informaci, že Hedvika vystoupila ještě jako dítě z katolické církve.
Dostal jsem se k záznamu jejího narození, ale tam právě z tohoto důvodu svatba uvedena není.
Asanoth

Příspěvekod zdespi » pát bře 07, 2025 17:36

No takže je možné, že svatba bude v nekatolické matrice.
zdespi

Příspěvekod Zora » pát bře 07, 2025 17:46

Předpokládaná manželka byla bez vyznání, ale při svatbě většinou rozhoduje ženich a jeho vyznání.
Upozorňuji, že po konci 1. sv. války získala velkou oblibu církev československá 'také katolická). Je možné, že ženich volil tuto církev.

Pokud by byli oba bez vyznání, pak by se svatba konala na okresním úřadě v dané oblasti - civilní matrika.

Jinak - nezletilí ženich nebo nevěsta se v dané době nezplnoletňují. Ke svatbě svého nezletilého dítěte musel dát souhlas otec, pokud je po smrti, pak příslušný okresní úřad.

Z

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Asanoth » pát bře 07, 2025 19:59

Podle mě to bude v nějaké ČS matrice. Ale ve které?
Vzhledem k tomu, že to není v pražských, v Michli ani na Vinohradech, tak bych to čekal v Jílovém. Ale tam končí digitalizované záznamy 1925....

edit: upraven letopočet.
Naposledy upravil Asanoth dne sob bře 08, 2025 9:39, celkově upraveno 1
Asanoth

Příspěvekod Asanoth » pon bře 10, 2025 8:31

hedvika.png

Předpokládám, že ten výstup je 1921, ne 31?
Asanoth

Příspěvekod Asanoth » pon bře 10, 2025 20:28

Tak na vině byla technika... V AHMP se mi totiž vždycky zobrazí při otevření "katolické", "ČS" atd. jen pár matrik (nevím, jestli je to prohlížečem, nebo čím...). U katolických to vždycky bije do očí, protože 8 farností v Praze asi nebylo, ale tady se mi to nespojilo. Ach, takových hodin strávených v knihách,a bylo to přitom jasné!
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 12#scan112

Díky všem za pomoc! :)
Asanoth

Re: VYŘEŠENO Svatba Malina - nezl. Kolmanová Cholupice 1924-

Příspěvekod Zora » pon bře 10, 2025 20:32

viewtopic.php?f=16&t=62503&p=290702#p290702

psala jsem Vám to, musíte hledat podle původce... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Asanoth » úte bře 11, 2025 9:53

Jo, jenže to mi právě na AHMP nefunguje a ukazuje se takhle:
cirkev.jpg
Asanoth

Příspěvekod Zora » úte bře 11, 2025 10:10

Tak psala jsem, jak hledat na ebadatelna. ....
--------------
U Prahy ahmp musíte:

Sbírka matrik , kliknout
pak nekatolické
pak církev československá

ČS Nové Město (ČSNM) (6 )
ČS Malá Strana (ČSMS) (3 )
ČS Břevnov (ČSBŘV) (2 )
ČS Dejvice (ČSDEJ) (4 )
ČS Holešovice (ČSHOL) (7 )
ČS Krč (ČSKRČ)
ČS Libeň (ČSLBŇ) (6 )
ČS Michle (ČSMCH) (2 )
ČS Nusle (ČSNUS) (7 )
ČS Smíchov (ČSSM) (4 )
ČS Vinohrady (ČSVIN) (6 )
ČS Vršovice (ČSVRŠ) (5 )
ČS Zbraslav (ČSZBR) (2 )
ČS Žižkov (ČSŽK) (9 )

Nevím, jestli se zobrazí náhled.
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/Na ... 8503%29%29
Z
Zora

Příspěvekod Asanoth » úte bře 11, 2025 12:15

Ano, přesně v tomhle seznamu mám jen 9 položek. Asi Firefox.
Asanoth

Příspěvekod Zora » úte bře 11, 2025 12:17

aha, tak hlavně - nedejte si radit kolem prohlížeče ode mě :-) ¨¨Mám chrome. Z
Zora

Příspěvekod janamic » úte bře 11, 2025 13:40

Dobrý den,
Myslím, že před usilovným hledáním svatby, jste si měl zjistit to, zda se Josef narodil v manželství, tak jak Vám to psala
Ellise píše:Dobrý den,

napadají mě k tomu dvě věci. První, jestli máte matriční záznamy (ne rodné listy) narození nevěsty a ženicha. Není to pravidlo, ale často tam bývá dopsána poznámka o sňatku. To by Vám asi pomohlo nejvíc a nemusel byste hledat všude možně. Druhá, jestli víte na 100 %, že první dítě se páru narodilo už do manželského svazku. Čistě hypoteticky mohla Hedvika porodit syna jako nemanželského a s Václavem Malinou se mohli vzít až někdy později, což by měnilo časový rámec pro hledání sňatku.

Jestli dobře chápu, je to Váš přímý předek, tak máte možnost získat informaci z živé matriky.
Druhá poznámka, píšete, že na parte měli kalich Československé cirkve, opravdu to byl kalich s křížkem? Nemohl to být kalich s knihou (Českobratrská evangelická)
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Další

Zpět na Otázky a odpovědi