Otec nemanželského syna ?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Otec nemanželského syna ?

Příspěvekod terminal » pát led 04, 2013 19:13

Dobrý den všem! Prosím o Vaše názory, nebo osvětlení.
U narození mého předka je uvedeno:

illegitimus filius post defunctum Salvium Martinovsky, Mathias Kabat
cognominatus ex oppido Slavitin oriundus

Za pomocí zdejších znalců (děkuji) a pomocí různých slovníků jsem to přeložil takto:
Nemanželský syn po zesnulém Salviu Martinovském, Matiáš Kabát
přízviskem, z městečka Slavětín pocházející.
Vím, že se u nemanželských dětí v matrikách uváděla jen matka. Co tady ten Salvius Martinovský?
V Slavětíně se jméno Martinovský vyskytuje (i když Salvia jsem žádného nenašel). M.Kabát se v Slavětíně nenarodil - prošel jsem matriku nemanželských dětí (je vedená od r. 1739, svatba byla 1770 a při jeho úmrtí je v r.1835 uveden věk 90 let).
Máte nějaký názor k tomuto zápisu, proč je tam (asi) otec uveden?
Omlouvám se za ten dlouhý popis.
Děkuji
p.s. originál toho zápisu je zde:
http://vranovi.xf.cz/svatba1770.jpg
terminal

Re: Otec nemanželského syna ?

Příspěvekod Zora » pát led 04, 2013 19:44

Dítě se narodilo po smrti otce, zřejmě bylo věřejně známé, kdo je otcem, bylo před svatbou, pan farář byl seznámen.... a pod. Proto je otec uveden, svatba se však nekonala, tudíž a bohužel, dítě je uvedeno jako nemaželské a nosí příjmení po matce.
Mohu se mýlit, matriku nepřečtu, vycházím pouze z Vašeho opisu.

Otec musel zemřít v "přiměřené" době před narozením syna. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zrnka písku » pát led 04, 2013 20:05

Zora píše:Dítě se narodilo po smrti otce, zřejmě bylo věřejně známé, kdo je otcem, bylo před svatbou, pan farář byl seznámen.... a pod. Proto je otec uveden, svatba se však nekonala, tudíž a bohužel, dítě je uvedeno jako nemaželské a nosí příjmení po matce.
Mohu se mýlit, matriku nepřečtu, vycházím pouze z Vašeho opisu.

Otec musel zemřít v "přiměřené" době před narozením syna. Zora

na stejné stránce jsou i zápisy "legitimus filius post defuncti...", spíš mi z toho plyne, že manžel/domnělý otec byl mrtvý více než 9 měsíců a proto je dítě vedeno jako nemanželské. Nařízení, že nemanželské děti vdov nosí jméno matky za svobodna je sic veřejně známé až od roku (tuším) 1841, mohlo být ale praktikováno už dříve... Odkazujete pouze na výřez z matriky a neuvádíte místo blíže, ale spíš se mi zdá, že to Martinovský je označením místa ne příjmím/příjmením, navíc "Salvium" je očividně dopsáno později...
zrnka písku

Příspěvekod terminal » pát led 04, 2013 20:16

Zápis je z matriky NOZ Slavětína (u Loun) 1718 - 1770 a jméno Martinovský se zde vyskytuje... Na rozdíl od jména Kabát (matka asi bude pocházet z jiné vsi). Ano, to Slavium je dodatečně vepsané. Měl jsem za to, že je přesané do "lidštiny" to, co je pod tím...
terminal

Příspěvekod Zora » pát led 04, 2013 20:24

Logika věci mně uniká, jak by mohl být (nemanželským) synem někoho, kdo zemřel dříve než před 9 měsíci...

Pokud by se snad vdova přišla do jiného stavu později (cca 9 měsicích), pak bude u dítěte uvedeno její jméno za svobodna, souhlas, ale nebude uveden "zemřelý "otec", neb býti otcem jaksi nemohl.
Legïtimus filius post defundi - toto dítě bylo pohrobkem, bylo však počato v trvajícím (již uzavřeném) manželství. Mělo by nést příjmení po otci.
Vypouštím úvahu o legitimizaci narozeného dítěte, nesoouvisí s tématem... Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zrnka písku » pát led 04, 2013 20:34

Zora píše:Logika věci mně uniká, jak by mohl být (nemanželským) synem někoho, kdo zemřel dříve než před 9 měsíci...

Pokud by se snad vdova přišla do jiného stavu později (cca 9 měsicích), pak bude u dítěte uvedeno její jméno za svobodna, souhlas, ale nebude uveden "zemřelý "otec", neb býti otcem jaksi nemohl.
Legïtimus filius post defundi - toto dítě bylo pohrobkem, bylo však počato v trvajícím (již uzavřeném) manželství. Mělo by nést příjmení po otci.
Vypouštím úvahu o legitimizaci narozeného dítěte, nesoouvisí s tématem... Zora

vycházím z toho, že existují zápisy, že je dítě ilegitimus posthumus po otci XY, i když ten zemřel před několika lety - pokud se matka znova nevdala, bývá mnohde zapisováno takto...
zrnka písku

Příspěvekod terminal » sob led 05, 2013 12:09

Tedy počítám s tím, že narození Matěje budu muset hledat postupně kolem (farnost, panství... ). Tedy pověstná jehla v kupce sena. Ale vo vo vo tom to je a mě to zatím pořád baví. Nicméně ještě dotaz pro znalé, pod tím dopsaným Salvium, může to být, "přepsané" slovo po tím? Nějak mi to nesedí (kvuli tomu "S").
Podle vašich názorů jsem zkusil nalézt zda nějaký Martinovský v době +- možného narození Matěje nezemřel. Jediný možný "kandidát" je 30ti letý (pohřben jest mládenec) Václav Martinovský (zemřel v r.1748). V r. 1820 je pokřtěn jako Wentzel Matyáš. Ale to mi tam také neštýmuje...
Děkuji.
terminal

Příspěvekod TKempny » sob led 05, 2013 14:32

ja to tedy vidim tak, že Salvinum je tam napsano normalně spolu se zapisem a pak je to nad tim dopsano znovu s lepší čtitelností.

moje představa je takováto. svobodná, těhotná, narodí se jí dítě, prohlásila že ten a ten je otec dítěte, kněz možná věděl, že měli techtle tak ho tam napsal, možná už měli po ohláškách...

prvním cílem by mělo být najít toho Salvina, jakoukoliv informaci a pak inrofmace o matce, jestli není k dispozici kniha ohlášek a třeba tam nejsou zapsaní, že se chtěli brát.
TKempny

Zpět na Otázky a odpovědi