Stránka 1 z 1

Objemové jednotky Strich a Faas

PříspěvekNapsal: pon říj 09, 2023 21:35
od W4S3K
Rád bych navázal na téma viewtopic.php?f=41&t=59842 , kde jse narazil na objemové jednotky Strich (Strych) a Faas (Fass, bečka).
Jelikož se to týká vaření piva, které sám vařím, tak mě to dost zaujalo a dost by mě zajímalo, jak to tedy vařili :-)

Co se týče Strychu, tak tato míra se používali podle všeho obsahově i objemově (ale často ve spojení s obilím).

Pro strych se často používalo slovo "korec", který roku 1764 byl patentován na 93,58 L. Ale předtim se používali očividně dost rozdílné míry ( Kutná Hora: 1 korec = 139 l, Litomyšl: 1 korec = 93,23 l, Mělník: 1 korec = 125 l ).
Alespoň podle https://is.muni.cz/th/b897n/DP_konecna_verze_3.pdf

U bečky neboli Faas to je podobně. Podle https://is.muni.cz/th/h7mqj/BP_KB_Vyvoj ... le_PDF.pdf ve Slezku byla jedna bečka 229L . Podle http://www.geneze.info/pojmy/subdir/sta ... dnotky.htm je to ale zase 112 L (ale tipuju až po "standartizaci")

Už se mi ale nepodařilo dohledat, podle čeho se to vlastně odvozovalo, resp ke kterému číslu se spíše přiklonit. Může to být podle majitele panství například? Obecně se dle všeho lišili čechy a morava, nebo uzemí vazané silně na např. sasko. A vlastně přemýšlím, zda existuje nějaká cesta, jak zjistit kolik jaká míra v dané lokalita opravdu byla, minimálně v první polovině 18.století a starším období.