Koho jsem to vlastně našla - vyřešeno

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Koho jsem to vlastně našla - vyřešeno

Příspěvekod Zora » ned pro 09, 2012 21:08

Předek Franz Hans se narodil v roce 1785 otci Bartoloměji v Třebíči v Podkláštěří, kmotři byli z Hrutova, což je obec poblíž Kněžic.

V rodinných poznámkách je uvedeno, že Franz měl otce - bez uvedení jména a dědu (také bez uvedení jména). U otce je uvedeno, že pocházel z Kněžic, u dědečka je uvedeno, že dožil se 105 let.
Našla jsem úmrtí Bartoloměje. Podle matriky zemřel v roce 1843 ve věku 90 let.

Pokud budu brát údaj v matrice jako správný, narodil se Bartoloměj cca v roce 1753 a ve 32 letech by povil syna Franze.

Pokud budu brát v úvahu, že se opravdu dožil 105 let (matrika se může ve věku zemřelého mýlit), pak by se Bartoloměj narodil v roce cca 1738 a mohl by být také dědečkem Franze.

Bohužel pro Kněžice nejsou dostupné matriky, buď nejsou digitalizovány, nebo vůbec neexistují.
V Kněžicích docházelo ke změně matriční fary a obávám se, že matrika asi nebude ani existovat.
Nelze dohledat narození, svatbu Bartoloměje, stejně tak se mně nepodařilo dohledat svatbu Franze ani v Kněžicích ani snad v Třebíči Podkláštěří. Rovněž se mně nepodařilo vyhledat dalšího Bartoloměje, (otce, pokud by nalezený Bartoloměj byl dědečkem)

O povolání, ekonomické situaci Bartoloměje vím pouze to, že při narození Franze byl otec Bartoloměj uveden jako podruh.
Příjmení Hans (Hons) je velmi rozšířeno v okolních vesnicích a podél cesty do Brna, ale v žádné matrice v okolí, které jsem namátkově prohledala, jsem nenarazila na možnou souvislost.
Neměl by někdo nějaký nápad, jak tenhle oříšek rozlousknout?
Zora

Našla jsem sňatek Bartoloměje v Hrutově v r. 1781 a zde je uveden otec Jakub. Děkuji všem. Zora
Naposledy upravil Zora dne pon pro 10, 2012 17:36, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Koho jsem to vlastně našla - Hans Kněžice

Příspěvekod Jan » pon pro 10, 2012 9:27

Matrik ve kterých jsou zápisy z Kněžic je na AP 15 a všechny jsou zdigitalizovány.
Viz. : http://jdem.cz/w4ba2
Koho jste našla musíte vědět jenom vy, nikdo jiný to určitě vědět nebude.
Jan

Příspěvekod Zora » pon pro 10, 2012 9:40

Milý Jane,
matriky, na které uvádíte odkaz, jsou neúplné, samozřejmě je mám prohledané, psala jsem to. Nejstarší matrika narozených - fara Kněžice nezahrnuje období narození Bartoloměje.
Předcházející matriky pro Kněžice, Hrutov vedla fara Brtnice a bohužel končí dříve, než je možné datum narození Bartoloměje. Mezi zmíněnými farními matrikami je období od. r. 1683 do r. 1760 (Brtnice), 1769 (Kněžice), kdy nejsou uvedeny žádné matriky narození.

Byla to žádost o radu, zda někoho nenapadne možný postup, jak eliminovat některou z možností. I tak děkuji za snahu. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Jan » pon pro 10, 2012 10:48

Matriky Brtnice ve kterých byly zápisy z Kněžic neexistují. Shořely při požáru 13. 6. 1760.
Pro léta od r. 1741 byly obnoveny z opisů. Uvedeno v inventáři fondu E67 pro Jihlavu.
Z jiných pramenů relevantní data nezjistíte, uvedený věk v zápisu který jste našla nemohl
farář zjistit, tak ho nelze brát jako skutečný. Ale jak jsem se díval, Kněžice jsem viděl hned
na začátku viz. snímek 2, signatura 6275, tak to zkuste, možná budete mít štěstí.
Jan

Příspěvekod Zora » pon pro 10, 2012 10:52

O shořelých matrikách jsem věděla,
ale moc děkuji za radu hledat ve fondu, s tím jsem doposud neměla zkušenosti.
Díky, nejen že mám šanci dohledat, ale něco se třeba zase i naučím. Zora
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi