Předek Franz Hans se narodil v roce 1785 otci Bartoloměji v Třebíči v Podkláštěří, kmotři byli z Hrutova, což je obec poblíž Kněžic.
V rodinných poznámkách je uvedeno, že Franz měl otce - bez uvedení jména a dědu (také bez uvedení jména). U otce je uvedeno, že pocházel z Kněžic, u dědečka je uvedeno, že dožil se 105 let.
Našla jsem úmrtí Bartoloměje. Podle matriky zemřel v roce 1843 ve věku 90 let.
Pokud budu brát údaj v matrice jako správný, narodil se Bartoloměj cca v roce 1753 a ve 32 letech by povil syna Franze.
Pokud budu brát v úvahu, že se opravdu dožil 105 let (matrika se může ve věku zemřelého mýlit), pak by se Bartoloměj narodil v roce cca 1738 a mohl by být také dědečkem Franze.
Bohužel pro Kněžice nejsou dostupné matriky, buď nejsou digitalizovány, nebo vůbec neexistují.
V Kněžicích docházelo ke změně matriční fary a obávám se, že matrika asi nebude ani existovat.
Nelze dohledat narození, svatbu Bartoloměje, stejně tak se mně nepodařilo dohledat svatbu Franze ani v Kněžicích ani snad v Třebíči Podkláštěří. Rovněž se mně nepodařilo vyhledat dalšího Bartoloměje, (otce, pokud by nalezený Bartoloměj byl dědečkem)
O povolání, ekonomické situaci Bartoloměje vím pouze to, že při narození Franze byl otec Bartoloměj uveden jako podruh.
Příjmení Hans (Hons) je velmi rozšířeno v okolních vesnicích a podél cesty do Brna, ale v žádné matrice v okolí, které jsem namátkově prohledala, jsem nenarazila na možnou souvislost.
Neměl by někdo nějaký nápad, jak tenhle oříšek rozlousknout?
Zora
Našla jsem sňatek Bartoloměje v Hrutově v r. 1781 a zde je uveden otec Jakub. Děkuji všem. Zora