Jméno otce svatba vs narození

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jméno otce svatba vs narození

Příspěvekod lpetto » stř dub 19, 2023 9:15

Dobrý den,

poprvé jsem se setkal s tím, že se zapisovatel do matriky asi sekl ve jméně otce.

v tomto zápise - https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 2ed3b0825e - praví strana - 2 zápis - je jako otec nevěsty uveden Franz Schustek a matka Theresia Sabasch - narození nevěsty 21/4/1859 - obec Kozmice

po dohledání v matrice narozecnách je ale jméno otce (pokud čtu dobře) Johan - https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... cd68a87bae - levá strana - 2 odspod - zde sedí i jméno matky

Podařilo se mi najít i svatbu techto rodičů, kde je opět Johan - https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... ed81b39180 - levá strana - první pozice.

Nesekl se zapisovatel u prvního odkazju ve jméně, když psal Franze jako jméno po zemřelém prvním manželovi?

Co si myslíte - mám pokračovat s Johanem?
lpetto

Oblast pátrání: Bohuslavive, Závada, Bělá, Hať, Petřkovice, Šilheřovice (okres Opava, Ostrava)

Re: Jméno otce svatba vs narození

Příspěvekod Boza » stř dub 19, 2023 9:41

Ty zápisy dělali lidi, ne stroje. Takže stát se může cokoli, jediná otázka je jak často.

Před časem jsem si dělal výpisky z jedné matriky N cca 1815-1835. Z cca 6ti dětí té rodiny byl u jednoho otcem najednou Franz, stejně jako dítě. Přitom jindy to byl Antonín. Stejné č.p., stejná matka (vč. jejího otce atd.). Stane se.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Zora » stř dub 19, 2023 11:41

Pokud máte jistotu, že zemřelý manžel nemohl ono dítě počít , pak je to více méně jistota, že manžel je špatně zapsaný a správně má být JOhann.

Prostě to napsali ze setrvačnosti... Jak píše kolega, podobné chyby se stávají,

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Boza » stř dub 19, 2023 12:26

Pro úplnost dodám pro mě řídce, přesto však už viděnou variantu: jeden můj "borec" se ženil jako Jan, děti měl jako Jan, Jan Kryštof, Kryštof a umřel pak zase jako Jan (narození nemám).

Pro klid srdce bych zkusil vyhledat první svatbu Moniky s Fr. Mikettou, patrně bude ve stejné farnosti. Nebo prostě pokračujte s Johanem, při svatbě byli důležití snoubenci... jejich rodiče nebo zesnulí partneři už moc ne.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Zpět na Otázky a odpovědi