Špatný věk v matrikách O

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Špatný věk v matrikách O

Příspěvekod bandaska » úte úno 15, 2022 18:57

Chci se zeptat, často se mi stává, že věk uvedený v matrice O pak neodpovídá nalezenému datu narození. Je to obvyklé? Špatně tehdy počítali, nebo se snažili uměle ostaršit nevěstu? Nebo je to moje chyba a jde jen o jmenovkyně? Konkrétně jsem teď našel nevěstu, která měla zapsaný věk 18, ale dle data narození jí bylo v době svatby 14 (jde o matriku z doby 1775).
bandaska

Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-451087901/bi%C4%8Dik

Re: Špatný věk v matrikách O

Příspěvekod Zora » úte úno 15, 2022 19:13

více možností

Vaše nepřesné hledání - nemůžu to púosoudit
Kněz nehledal v matrikách správně, našel nějakou dceru správných rodičů a nevěstě připsal její věk...
Kněz špatně počítal
Opravdu se vdávala tak mladá, tak ji pro jistotu nějaké roky přidal.
------
ano, chyby ve věku v matrikách jsou, nejčastěji při úmrtí, i více než 10 roků.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Made » stř úno 16, 2022 8:09

Na věk v matrikách bych se v této době moc nespoléhala. Osobně bych se snažila dalšími důkazy potvrdit, že jde o správnou nevěstu.
Ze stejné doby mám jeden případ z Hostýnska. V indexech pro asi 20 obcí se narodila dívka, která by měla 14 let v době svatby. Nicméně samotná svatba v indexu nebyla, přestože ženich byl ze stejné obce. Spousta lidí si vzala jako fakt, že tato dívka je hledaná nevěsta. Takže vystupuje v rodokmenech na MH.

Nicméně mně neseděl ten věk a nakonec jsem v jiné obci našla správnou dívku.
Made

Příspěvekod bandaska » stř úno 16, 2022 15:59

Děkuji moc za odpovědi. Projel jsem to ještě jednou, sedí rodiče i číslo domu, takže nejspíš jde o "ostaršení nevěsty". Špatně jsem uvedl věk při svatbě: má uvedeno 17, dle narození jí však bylo 14 a půl...
bandaska

Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-451087901/bi%C4%8Dik

Příspěvekod Boza » stř úno 16, 2022 17:25

Jestli vás to uklidní, tak mám v předcích nevěstu, které podle všeho bylo při svatbě cca 14 let, 9 měsíců a 14 dní. Její rodiče se brali tři roky před jejím narozením a měla o cca rok staršího bratra, takže šance že by se tam vecpala ještě jedna dcera stejného jména je nulová.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod pavel.m » čtv úno 17, 2022 7:39

Např. v Mutěnicích v první polovině 19. století nesedí věk u mnoha svateb, co jsem dohledával. Zejména u nevěsty.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » čtv úno 17, 2022 7:57

Už jsem to psala vícekrát, pokud byla nevěsta z farnosti, kněz si nic nedohledával (většinou), nevěstu znal, rodiče také a věk odhadl... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi