soukromá korespondence

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

soukromá korespondence

Příspěvekod Zora » čtv led 27, 2022 15:42

Všeobecně - napadlo mě zda se nedopustím nějaké přečinu , zločinu či nevystavím trestnímu stíhání..

Už mně ani tak moc nejde o slušnost, korektní pravidla chování, ale potřebuji vědět, zda existuje nějaká legislativa k zveřejňování korespondence.
Mohu zveřejnit já svůj dopis, který jsem odeslala konkrétní osobě?
Mohu zveřejnit dopis, který jsem dostala od konkrétní osoby?

Mohu zveřejnit jméno odesílatele nebo adresáta?

Díky za rady, názory.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: soukromá korespondence

Příspěvekod zburget » čtv led 27, 2022 16:18

Úplně ruku do ohně za to nedám, ale řekl bych, že svoji vlastní korespondenci zveřejnit můžu. Tedy to, co jsem napsal já - však taky existuje institut otevřeného dopisu, takže co píšu já zveřejnit můžu.
A pokud někdo něco napsal mně, tak je to určeno mně, je to moje a taky to můžu zveřejnit.
Tedy za předpokladu, že tím, že to zveřejním neporuším jiný zákon - třeba tím nebudu někoho nabádat k terorismu nebo tam nebudou osobní údaje někoho dalšího a nebo, a to by mohlo být nejhorší, bych nabádal k týrání zvířat nebo kácení stromů v národním parku. ;-)
A zveřejnit jméno adresáta nebo odesílatele - to už úplně jednoduché být nemusí - nesmí se při tom jednat o osobní údaj. Takže když tam bude jen jméno bez nějaké další možné identifikace, tak to asi ničemu nevadí. Ale kdyby tam byla adresa, e-mail nebo telefonní číso, tak to už problém bude.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Viridis » čtv led 27, 2022 16:25

Zdravím,
myslím, že neexistuje jednoznačná odpověď, pokud by se to protistraně nelíbilo, vždy by se posuzovalo, do jaké míry bylo narušeno její soukromí viz např. zde https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/uscr/ii-us-517-99 . Jiná by byla situace, kdyby ta protistrana byl úřad, tam to omezené není (tedy pokud by nešlo např. o neskončené trestní řízení apod., ale tam se myslím podepisuje mlčenlivost :-) ). Za sebe bych asi otiskla dopis bez informací, které by mohly identifikovat odesilatel/adresáta - tedy ne mě, ale tu druhou stranu. Záleží na reakci protistrany, protože jak známo není žalobce, není soudce...
P.
Viridis

Příspěvekod Zora » čtv led 27, 2022 17:45

OK, díky, mám podobný názor, když něco odešlu nebo naopak dostanu, snad bych to mohla zveřejnit při zachování anonymity odesílatele ( nebo adresáta).
O úřad se mně nejedná.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Made » pát led 28, 2022 11:17

Se zveřejňováním korespondence teď byla jedna mezinárodní aféra. Sice se nejedná o naše právo, ale vévodkyně ze Sussexu si stěžovala, že noviny otiskly její soukromý dopis otci. Šlo o dvě věci - právo na soukromí odesílatele a autorská práva odesílatele.
Made

Příspěvekod Zora » pát led 28, 2022 11:26

Psala jsem - nechci zveřejňovat identitu toho na druhé straně (ať už je v pozici odesílatele, který mně píše vulgarity, ani v pozici adresáta, kterému já píšu odpověď).

Pousmála jsem se nad autorským právem, v tomto případě tedy k vulgaritám, které jsou mně občas adresovány...

Z
Zora

Příspěvekod zburget » pát led 28, 2022 13:02

Made píše:…vévodkyně ze Sussexu si stěžovala, že noviny otiskly její soukromý dopis otci. Šlo o dvě věci - právo na soukromí odesílatele a autorská práva odesílatele.
To je ale jiná situace - ten dopis "nějak" získaly noviny a otiskly ho. Nezveřejnil ho tedy ani autor, ani příjemce. I když novinám ten dopis předal příjemce, nebyl to on, kdo ho zveřejnil.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi