odkud přišli první skláři do huti Luké, Loukov?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

odkud přišli první skláři do huti Luké, Loukov?

Příspěvekod 22jana » pát led 21, 2022 19:10

Podle Wikipedie v roce 1726 založil Šimon Hanibal Adler v Loukově na panství lipnickém sklárnu sv. Františka. Jeden z mých prapředků, Solomon Seidl, který zemřel nejpozději v roce 1745, mohl být jedním z tamních sklářů. Žádný záznam o jeho úmertí jsem neohledala. Ale podle matriky Z Lipinice n.S. dne 6.5.1750 zemřel v "huti Loukovský" Samuel Seidl, ve věku okolo 50 let. Domnívám se, že šlo o příbuzné. Pravděpodobně pocházeli odněkud z německy hovořících zemí.
22jana

Re: odkud přišli první skláři do huti Luké, Loukov?

Příspěvekod 22jana » čtv dub 14, 2022 20:43

Náhodou jsem objevila diskusi, která sice proběhla před mnoha lety, ale zdá se, že posouvá mé pátrání.
https://www.okoun.cz/boards/rodokmeny,_ ... 1065314033
Z diskuse vyplývá, že v huti Broumy byl roce 1698 sklářský tovaryš Šalamoun Saydl.
Měl mít celkem 6 dětí, které se měly narodit v těškovské huti.
Syn Lorenc se měl oženit v roce 1728 v Postupicích, jeho děti narozené ve Slavětíně (1731 – 1735).
Podle matričních záznamů, které jsem dohledala:
v roce 1735 se narodil Karlu a Anně Saydlovým syn Jan Karel v Lipnické huti
v roce 1745 se provdala Dorota, dcera po zemřelém Solomonu Saydlovi za Karla Ciglera v kostele v Lipnici nad Sázavou
v roce 1750 zemřel Samuel Saydl v Loukovské huti ve věku kolem 50 let
Ráda bych zjistila, jaký vztah byl mezi Šalamounem Saydlem a Solomonem Saydlem.
Z diskuse nevyplývá další osud Šalamouna Saydla.
Prosím o radu, kde hledat matriky narození osob z těškovské huti a svatbu, která patrně proběhla ve Stupně u Rokycan kolem roku 1700.
V diskusi se také zmiňují Pelcovy dějiny broumské sklárny. Bohužel k nim nemám přístup. Chtěla bych zjistit, jestli v nich je o rodu Saydlů uvedeno více informací.
22jana

Zpět na Otázky a odpovědi