Dobrý den,
prosím o názor.
Jistá Anna Dostálová, * 29.6.1899 v Jihlavě se 21.3.1922 provdala v Mikulově za Karla Wallenbergera z Vídně: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00160.jp2 . Tento sňatek pro nás byl překvapením (uveden v křestním zápisu), věděli jsme o jiném manželství. Rodiče nevěsty v té době žili ve Znojmě a byli docela dobře situovaní. Ženich pocházel z Vídně, byl na poměry téhle větve rodiny docela mladý - *3.11.1900. První, co mně vrtá hlavou, je - proč svatba nebyla ve Znojmě. Napadla mně snaha utajit těhotenství (nikoliv před rodinou, nevěstin svědek byl mladší bratr). Jenom jsem žádné dítě - ani mrtvé - nikde nenašla, v rodině se tradovalo, že žádné děti neměla.
V Mikulově nezůstali, přesunuli se do Vídně (policejní přihlášku jsem hledala, nenašla), kde Karl Wallenberger v roce 1925 zemřel. To jsem zjistila poměrně rychle z evidence hrobů - pohřben byl na hřbitově v Kaiserebersdorfu, v evidenci je datum 26.11.1925 (patrně datum pohřbu), v hrobě leží i jeho otec, zemřelý v roce 1921. Dlouho jsem nemohla najít úmrtní zápis, přestože jsem prošla spoustu matrik/indexů všude možně ve Vídni.
Včera jsem ho konečně našla - ne v matrice, ale v evidenci zemřelých vedené vídeňským magistrátem. Karl Wallenberger, 25 letý prodavač (Handelsangestellter) se zastřelil (Selbstmord durch Herzschuss) - cca v 1/2 stránky https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=96269 .
Proto se o něm nemluvilo.
A nyní otázka: má smysl hledat ještě úmrtní zápis Karla Wallenbergera v církevní matrice? Nebo vzhledem k sebevraždě bude jen v civilním registru? Říkám si, že kdyby byl matriční zápis, mohla by tam být nějaká podrobnost, pikantnost ....
A dále. Anna se podruhé vdala - patrně ve Vídni, za Hubert Rühl . Tuhle svatbu jsem také nenašla, ani když jsem prohledala všechny možné matriky poblíž Grundsteingasse 39 v XVI. obvodu Vídně, kde patrně bydleli podle Lehmannových adresářů (jsou tam jak Hubert Rühl, tak Anna Rühl). Hledala jsem i v Meidlingu, kde je Hubert pohřben.
Hubert Rühl byl Strassenbahn Bedienste - řídil tramvaj, v ní ho taky v roce 1944 zabila bomba při náletu na Vídeň 16.7. - údaj od rodiny potvrzený z Wiener Tagblatt.
Kde mám ještě zkusit hledat tu druhou svatbu, poradí někdo, prosím?
Děkuji za Váš čas a přeji pěkný víkend. P.