odhlášení z církve

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

odhlášení z církve

Příspěvekod Amálka » sob zář 18, 2021 10:43

Dobrý den, jak jsem zjistila z matričního zápisu, můj dědeček v roce 1938 vystoupil z katolické církve, aby se do ní v roce 1941 vrátil. Jde mi o to, zda jeho vystoupení mohlo nějak souviset s tím, že v té době žil s mou babičkou v nemanželském svazku. Do něj se narodila moje maminka, takže jako nemanželské dítě.
Já se tuto informaci náhodou dozvěděla až krátce před maminčiným úmrtím a ona mi odmítla říct jakékoliv podrobnosti. Prý si v dětství užila s tímto dost a dost.
Kdy si dědeček babičku nakonec vzal to bohužel nevím, ale maminčina o 10 let mladší sestra se už narodila jako manželská. Zajímavé , že dědeček znovu do církve vstoupil těsně před narozením zmíněné maminčiny sestry. Proto se nabízí otázka, zda dědečkovo vystoupení z církve a znovu vstoupení nesouvisí s tím, že žil s babičkou v nelegitimním svazku. Bylo to na malé vesnici. Nemohl být církví k vystoupení třeba nějak dotlačen? Předem velmi děkuji za jakýkoliv názor.
Amálka

Oblast pátrání: Jaroměřice n/Rokytnou, Třebíč, Znojmo, Jindřichův Hradec, Kardašova Řečice, Stráž n/Nežárkou..

Re: odhlášení z církve

Příspěvekod Zora » sob zář 18, 2021 12:58

Všeobecně platí, že lidé především po roce 1918 z katol. církve vystupovali, lidé se do ní vraceli nebo nacházeli útočiště v jiné církvi.
Jediné, co mě napadá, že před narozením sestry Vaší maminky se ženich do církve vrátil, aby mohla proběhnout církevní svatba. Možná přání nevěsty.

Zvažte, zda jsou obě děti - Vaše maminka a sestra dědečkovy. Zdá se mně, že by se mohlo jednat o případ, kdy si dědeček vzal svou manželku již s nemanželskou dcerou.

Zdá se mně, že jsme tady velmi podobný případ už jednou řešili, ale jde zřejmě o naprostou náhodu.

Pokud chcete mít jistotu, je třeba nahlédnout do matriční knihy narození Vaší matky, tam uvidíte, zda se někdo k otcovství přiznal a žádal být do matriky zapsán jako (biolog) otec, a jak zní event. zápis Vašeho dědečka v kolonce otec (možná dítě zlegitimizoval). Něco tam být musí, jinak by obě sestry měly rozdílná příjmení.

V roce 1938 rozhodně vůbec nebylo běžné, aby muž a žena žili v nemanželském svazku a v něm zplodili potomka a neexistovalo, aby nemanž. dítě mělo řádně zapsané rodiče stejně jako manželské dítě.
Z

edit - nemanželské děti se zapisovaly do matriky bez vyplněné kolonky "otec" a s čárkou v kolonce nemanž.

Pokud došlo ke změně tak
1. biologický otec mohl projevit vlastní vůli a dobrovolně za přítomnosti 2 svědků se nechat uvést jako otec v matrice. Dítě by dál neslo příjmení matky. Zápis mohl být proveden v den křtu nebo později. Šlo by o muže, který byl biologickým otcem, nebo se za něj považoval, ( nemohl, nechtěl se s matkou oženit) nebo se rozhodl, že se ( z jakéhokoliv důvodu) nechá jako otec zapsat. Jednalo by se ale především o biologického otce.

2. Pozdější manžel matky se mohl rozhodnout, že dítě zlegitimizuje, tedy po uzavření sňatku se svobodnou (neprovdanou) matkou nemanž. dítěte a po jejím souhlasu se nechá zapsat jako otec dítěte.
Před dvěma svědky a knězem pronese formulaci, že se cítí býti otcem dítěte a chce ho vychovávat. Formulace se lišily podle farnosti. např. přiznávám se za otce dítěte. Zápis mohl být proveden v den svatby nebo později. Po legitimizaci měl dítě status manželské legitimizované.

Nikdo ale nezkoumal, zda se jedná o biolog. otce, zda vůbec měl intimní poměr s matkou dítěte v potřebné době, ani se nezkoumalo , zda byl otec v dané době přítomen ( mohl být třeba za mořem v emigraci)
Šlo o akt, kdy nemanželské dítě získalo za "otce", manžela své matky, který dítě přijal za vlastní. Nešlo o biologické příbuzenství. Dítě pak neslo příjmení tohoto otce, manžela své matky.
Pokud mělo nemanželské dítě zapsaného biol. otce (dle bodu č. 1), nemohlo být zlegitimizováno. Z

edit 2
Z části by pomohlo vložit matriční záznam Vašeho dědečka, který máte jistě k dispozici. Stačí odkaz na něj v matriční knize.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Amálka » sob zář 18, 2021 16:11

Mockrát děkuji za bleskovou odpověď! Musím říct, že tahle možnost, že by moje maminka nemusela být biologická dcera mého dědečka mě vůbec nenapadla a trochu tuhle variantu rozdýchávám.. Docela by mi to nabouralo moji identitu. Ale na druhou stranu jsou nějaké indície, které by tomu i nasvědčovaly. Maminka svému tatínkovi narozdíl od své sestry vykala, své mamince tykala. Mně jako dítěti, které k nim jezdilo na prázdniny to bylo vždycky divné, ale nikdy jsem nedostala odpověd proč to tak je. Dědeček docela okatě preferoval tetu ( maminčinu sestru ) před maminkou, ale mě jako vnučku měl rád a choval se ke mně hezky. Musím co nejdříve zajet na příslušnou matriku a nechat si vyhotovit či ofotit zápis o narození maminky, abych si udělala jasnější představu. Ještě jednou moc děkuji za vaši obsáhlou odpověď!
Amálka

Oblast pátrání: Jaroměřice n/Rokytnou, Třebíč, Znojmo, Jindřichův Hradec, Kardašova Řečice, Stráž n/Nežárkou..

Příspěvekod Zora » sob zář 18, 2021 16:18

Nebyla to sice odpověď, zda by ho církev nějak nutila vystoupit, ale věřte, že tohle církev nedělala ( nejsem věřící)

No a k nemanželským dětem, které někdo legitimizoval - většinou se jim "náhradní" otec věnoval mnohem lépe., než skuteč. biol. otec. Po něm získaly dovednosti, životní rozhled, moudrost, a našly své místo v životě.
Vykání - tykání - já jsem kupodivu vykala a dělám to dones - všem svým tetám strýcům a dalším dospělákům, Nikdo mě k tomu nenutil, ale dělala jsem to tak od útlého dětství, kdy jsem jako asi 4letá pobývala s rodiči na táboře (otec vařil, matka zdravotnice) a normálně mně vysvětlili, že je slušnost dospělým vykat. Tak to odnesli i strýcové a tety, ne ale prarodiče. :-)
Moje spolužačka vykala i mamince...

Je ale možné, že dědeček přibyl do rodiny opravdu později, takže se ustálilo vykání.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi