Vyřešeno Vojenská služba po 1. sv válce

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Vyřešeno Vojenská služba po 1. sv válce

Příspěvekod amutnet » úte srp 10, 2021 19:24

Dobrý den,
Snažím se přijít na kloub pro mě záhadě.

Praděda byl ročník 1893 (VHA vyskartovaný ročník), legionář nebyl.
Věkem měl jít o odvodu na začátku 1.sv války.

Při procházení starých pohledů jsem narazil na korespondenci pradědy s prababičkou po válce v letech 1919 a 1920
jeden pohled z 16.7.1919 a má razítko
39 výzvědný pluk československý rota 7
39.JPG

a pak mám pohledy z období 8/2019 - 10/1920 adresované na adresu
hostinec u Brejchů v Hradišti u Písku, vojenská střelnice

a mám jednu fotografii pradědy v uniformě z fotoateliéru v Písku z roku 1920

Svatbu pak měli 28.6.1921

Je možné, že se mu služba tak protáhla a nebo se službě v 1sv válce vyhnul a nastoupil až po?
Naposledy upravil amutnet dne pát srp 13, 2021 9:08, celkově upraveno 1
amutnet

Oblast pátrání: Bílá Hůrka - Dřítěň, Litoradlice, Temelínec, Zahájí; Vílov;Vyskytná;

Re: Vojenská služba po 1. sv válce

Příspěvekod hozacwa » úte srp 10, 2021 21:17

Dobrý večer,
pro objasnění jisté možnosti průběhu vojenské služby vašeho předka si dovolím s uvést příklad obdobného pozdního ukončení vojenské služby.

Můj pradědeček Antonín Bojanovský (*1871)
podle poskytnutých materiálů VHA Praha vojenskou službu nastoupil 1.3.1894;
od 3.4. do 28.5.1895 a od 25.5. do 25.6.1895 absolvoval dva výcvikové kursy;
2.8.1900 byl superarbitrován ze zdravotních důvodů a dnem 27.8.1900 propuštěn do zálohy.
Dle týchž podle materiálů VHA Praha po vypuknutí 1.sv.války byl dne 3.5.1916 v Ivančicích uznán zdravotně způsobilým pro vojenskou službu a v rámci druhé mobilizace během 1. sv. války
3.11.1916 byl zaprezentován u 7.roty 3.pěšího pluku v Kroměříži.
Od 19.12.1916 do 9.3.1918 byl odeslán do speciální jednotky (Abt. 7B Geniekorps in Gross-Enzersdorfs bei Wien) - jedno z výcvikových středisek Millitartechnik Ministerstva války R-U.
Z dokumentů zjištěno, že se v tomto středisku (Geniekorps Abt.7B des k.u k. v Gross-Enzersdorfs) cvičila nová odbornost - vojenští chemici c. a k. armády R-U.

Po skončení 1.sv.války do zálohy propuštěn až dnem 1.11.1919.
Zbaven úplné branné povinnosti byl až v r. 1924.

Z dokumentů některých jiných příbuzných vím, že byli z armády (nové čs., propouštěni až v r. 1920-21. Jako bývalý příslušník-důstojník ČSLA, později AČSFR, posléze AČR (jen těch přísah, které jsem musel za 23 let v armádě provést) se domnívám, že váš předek, pokud byl u výzvědného pluku, byl zajisté „držen“ v nové Československé armádě po r.1918 co nejdéle, včetně přesvědčování k další vojenské službě.
Zkuste dotaz na VHA Praha. Odpověď je placena v rozsahu cca 200-300Kč, kde obdržíte – pokud v archívu jsou – datové kopie celého průběhu vojenské služby.
Přeji hodně úspěchů v bádání.
hozacwa

Z některých dokumentů jiných příbuzných vím, že byli z armády (nové čs., propouštěni až v r. 1920-21. Jako bývalý příslušník-důstojník ČSLA, později AČSFR, posléze AČR (jen těch přísah, které jsem musel za 23 let v armádě provést) se domnívám, že váš předek, pokud byl u výzvědného pluku, byl zajisté „držen“ v nové Československé armádě po r.1918 co nejdéle, včetně přesvědčování k další vojenské službě.
Zkuste dotaz na VHA Praha. Odpověď je placena v rozsahu cca 200-300Kč, kde obdržíte – pokud v archívu jsou – datové kopie celého průběhu vojenské služby.
Přeji hodně úspěchů v bádání.
hozacwa

Příspěvekod amutnet » úte srp 10, 2021 21:43

Bohužel v archivu nic není - skartovaný ročník, takže jediné co mám, jsou tyto pohledy.

Co jsem dohledal, tak 39 výzvědný pluk vynikl v Itálii, pak po válce bojoval na Slovensku.. To by sedělo na ten první pohled. - jen v seznamech legionářů není

Ještě jsem koukal na podpisy - u toho s 39 plukem je podpis Fráňa jinak F než u ostatních... takže ještě varianta jiné osoby.

Asi to zůstane jako další věci tajemstvím.
amutnet

Oblast pátrání: Bílá Hůrka - Dřítěň, Litoradlice, Temelínec, Zahájí; Vílov;Vyskytná;

Příspěvekod filmovymaniak » stř srp 11, 2021 10:08

Dobrý den,
zde jsou o pluku čs. legií 39 3 knihy
https://kramerius.army.cz/search/r.jsp? ... %20pluk%22

Můžete sem když tak dát tu fotku v uniformě
podle tohoto odkazu byl ten pluk později na Slovensku
https://www.valka.cz/topic/view/72678/P ... -1920-1938

"..Čestný název: DD.10.1920-DD.04.1931 pěší pluk Výzvědný."

Z toho razítka nevyčtu jméno pošty

V Písku byl po válce 11. pěší pluk
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » stř srp 11, 2021 11:02

Jakou profesi, povolání měl praděda, nebo nebyl třeba na začátku války student?
Z kolika dětí pocházel a nebyla matka vdova?

Mohl mít odklad, (nevím, jak se to přesně jmenuje), ale v rodinách, kde byl syn jediným mužským, nebo kde bylo hodně dětí, matka vdova, to bylo možné.
Stejně tak mohl být využit coby student v nějakém "zabezpečovacím úřadě" ve vnitrozemí.

Z toho , co píšete se mně zdá, že opravdu nastoupil vojenskou službu až po r. 1918.
Není veden jako legionář - tenhle pluk je hodně probádaný, těžko by se na něj zapomnělo (vyloučit se to ovšem nedá)
Byl ve službě zřejmě v období cca 1919 - 1920 a mohl být zařazen do onoho 39. pluku.
Tahle data jsou podobná jako u mého pradědy, *1900, nastoupil vojenskou službu až po roce 1918 a podle pohledů působil na hranicích někde u hranic s Rakouskem a Maďarskem... (Břeclav a širší okolí).

Je také možné, že se Váš praděda vyhnul vojenské službě za R-U, ale nastoupil následně dobrovolně voj. službu v československé armádě.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod filmovymaniak » stř srp 11, 2021 15:12

Dobrý den,
v této knize by možná šlo vyhledat , kde byli příslušníci kolem toho data 16.7.1919
a porovnat to
zde je umístění 39. pluku v červenci 1919
https://kramerius.army.cz/search/handle ... 5056b73ae5
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » stř srp 11, 2021 15:23

https://www.aspi.cz/products/lawText/1/ ... legionarum

Čl.2.
Služba v legiích počíná, je-li tu písemná přihláška, kterou se kdo dobrovolně zavázal ihned a bezpodmínečně se zbraní v ruce bojovati za osvobození československého národa, datem této přihlášky; přihlášku nahražuje písemné potvrzení orgánů ku přijímání přihlášek oprávněného, že se legionář řádně u něho přihlásil. Orgány tyto byly: Československá Národní Rada v Paříži a její odbočky a kanceláře v Rusku, Italii, Americe a Anglii a jim podléhající dobrovolnické organisace. Datum pravoplatné přihlášky nebo ji nahražujícího potvrzení přijímajícího orgánu budiž ověřeno výpisem z úředních záznamů nebo archivních listin příslušné legie.
Kde nelze zjistiti den přihlášky, nebo nebyla-li tato vůbec podána, počítá se služba v legiích ode dne skutečného nastoupení služby.
Služba v legiích končí:
a) dnem 31. prosince 1919 u těch, kteří tohoto dne byli v činné službě vojenské s výjimkou legionářů v té době ještě v Rusku meškajících;
b) dnem řádného propuštění z legie, nebo dnem přeložení do neaktivity legionáře, stalo-li se před 31. prosincem 1919;
c) dnem návratu na území Československé republiky u těch legionářů, kterým z vojensko-služebních důvodů bylo nebo bude možno vrátiti se z Ruska teprve po 31. prosinci 1919, pokud tento návrat nebyl oddálen jejich zaviněním, nebo přidělením v nějakém služebním postavení, nevyplývajícím přímo z jich poměru legionářského. V případech, kde služba legionářská byla přerušena udělením trvalé nebo delší dočasné dovolené, zajetím atd., rozhoduje ministerstvo Národní obrany (kancelář Československých legií), zdaž a kolik možno započísti z této doby do služby legionářské.
-----------
Hledaný praděda není veden jako legionář.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod amutnet » stř srp 11, 2021 21:11

Děkuji za odpovědi. Zkusím zapátrat v kronice Protivína a ještě archiv - seznam branců.

Každopádně po přečtení považuji pohled z 39. pluku za pohled od někoho jiného... podle textu a i podpisu.. o měsíc později je styl jiný a i jinak F u podpisu...
Přílohy
39pluk.jpg
amutnet

Příspěvekod amutnet » stř srp 11, 2021 21:16

Tak jsem zkusil všechny Františky z Protivína a jeden sloužil u 39. pluku .. ale je zase starší...
http://legie100.com/krev-legionare/24715/
amutnet

Příspěvekod filmovymaniak » čtv srp 12, 2021 10:02

Dobrý den, na toho ze stránek Legie 100 to sedí více,

jinak já mám také pradědy co byli vojáky během 1. světové války a možná i krátce po ní, jejich kmenové listy se nedochovaly,
takže průběh jejich služby nemohu doložit žádnými dokumenty

V okresních archivech jsem se ptal, vždy je důležitá domovská obec pro vyhledání v seznamech branců či jiných knihách o vojácich uložených v okresních archivech

knihy se označují např:
knihy vojenské evidence pro ročník narození
seznam domobranecký ročník 1887 (osoby k domobraně povinné),
seznam k povinnosti domobranné ve svrchu uvedené obci domovem příslušných roku 1887
**V obou uvedených dochovaných seznamech se žádné údaje o příslušnosti ke konkrétní vojenské jednotce neuvádí.
Kniha ohlašovací o neaktivním mužstvu zeměbrany pro roky 1912-1934
Ohlašovací kniha o pobytu mužstva v záloze a náhradní záloze a na trvalé dovolené
knihy záložníků
knihy vojenské evidence ,Většina těchto knih se ale týká odvedenců a záložníků sloužících v útvarech C. a k. armády.
Co se týče zeměbrany- evidenční protokoly

:arrow: Psal jte o fotce pradědy z roku 1920, na uniformě by mohlo být číslo pluku, uváděl jste Písek, odhaduji na 11. pěší pluk
pak někteří vojáci měli na rameni nášivku, která znamenala "odbornost"

P.S.: Köbölkůty jsou zmíněny v té knize i jako místo kde napsal ten pohled
filmovymaniak

Příspěvekod filmovymaniak » čtv srp 12, 2021 14:41

amutnet píše:Každopádně po přečtení považuji pohled z 39. pluku za pohled od někoho jiného... podle textu a i podpisu.. o měsíc později je styl jiný a i jinak F u podpisu...

Nevyluštil jsem všechna slova, ale celkem mi vychází že bratranec(voják 39. pěšího pluku) píše sestřenici (Vaší prababičce)
filmovymaniak

Re: Vyřešeno Vojenská služba po 1. sv válce

Příspěvekod amutnet » pát srp 13, 2021 9:09

Děkuji za odpovědi.. pokud něco vyzkoumám, přidám info
amutnet

Zpět na Otázky a odpovědi