VYŘEŠENO Interpretace dat

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Interpretace dat

Příspěvekod Prochaze » ned črc 18, 2021 7:40

Dobrý den,

ráda bych poprosila o radu, v jednom z nalezených zápisů je uvedeno větší množství informací, které asi nedovedu správně interpretovat a v důsledku toho se nemohu hnout z místa. Jedná se o Františka Šťastného zápis vpravo dole.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00250.jp2

Informaci o jeho svatbě jsem pochopila, zbylé informace připisuji ke svatbě jeho rodičů, avšak nedovedu odhalit, kdy a kde se brali.

Otec František Šťastný působil ve Kdousově, zde jsem záznam o jeho narození nenašla, zkoušela jsem i Hlinsko, ale taktéž bez úspěchu.
Matka Františka Šťastná rozená Lubašová z Hradišku, nemohu přijít na to, o kterou obec se jedná

Děkuji
Naposledy upravil Prochaze dne ned črc 18, 2021 9:28, celkově upraveno 1
Prochaze

Re: Interpretace dat

Příspěvekod zburget » ned črc 18, 2021 7:48

Já z vašeho dotazu vůbec nepochopil, cože žádáte po nás. Co chcete interpretovat? Tedy co a kde jste konkrétně přečetla a jak tomu rozumíte?
A o který záznam na stránce se vůbec jedná?

A nebo jste to nepřečetla (správně) a pak dotaz patří do čtení.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned črc 18, 2021 8:57

otec Františka byl šlejfíř, brusič nástrojů jdouci světem, dohledejte si na googlu

dítě se narodilo na jedné z mnoha zastávek. Rodiče tedy byli povinni doiložit oddací list, případně se farář sice spolehl na jejich prohlášení, ale dodatečně si oddací list rodičů vyžádal.
to je oddací list z Dačič

Pro putování Rakousko - Uherskem potřebovali rodiče (cestovní) pas, v tzv vnitřním Rakousku pas v podstatě nahrazoval osobní doéklad, v ostatních částech Rakouska-. Uherska ho potřebovali pro cestování.

V podstatě byli povinni předkládat a nechat si schvalovat "cestovní záměr", k tomu právě sloužil onen pas.
Vystoupení, či znovu vstoupení do církve - řešilo se přes okresní hejtmanství /či srovnatelné úřady), odsud byla informace postoupena to farnosti narození.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Prochaze » ned črc 18, 2021 9:27

Děkuji, již je mi to jasnější.
Pěkný den
Prochaze

Zpět na Otázky a odpovědi