VYŘEŠENO Bundesarchiv

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Bundesarchiv

Příspěvekod marilla » úte črc 13, 2021 7:34

Dobrý den, jsem už celkem špatná z jednání bundesarchivu. Žádost jsem posílala v srpnu 2018 na dd wast, v listopadu 2019 jsem dotycnou uhanela - bez reakce. V dubnu 2020 prisel z bundesarchivu mail, ze zadaji kopii dokladu a ze to prebrali. Na podzim jsem opet uhanela s tim, ze odpoved - az to bude, tak to bude… nu a mame cervenec 2021 a ja stale nemam odpoved. Je to informace pro babicku, ktera v zime byla tezce nemocna a s touhle rychlosti se toho asi nedozije. Setkal se nekdo s takovym pristupem? Lze neco delat? Navic musim nekoho furt prosit o preklad, protoze presto, ze jsem si zaskrtla komunikaci v AJ, vsechno jede v nemcine.
Naposledy upravil marilla dne pát črc 16, 2021 11:39, celkově upraveno 1
marilla

Oblast pátrání: Horní Bečva, Prostřední Bečva, Zubří, Holešovsko

Re: Bundesarchiv

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 13, 2021 9:33

Dobrý den,
zkuste napsat uživateli janperut
on sem dával tu kartu, co mu poslali digitalizovanou na e-mail, jak dlouho to trvalo.

odkaz na tu kartu viewtopic.php?f=9&t=54609&p=250388&hilit=janperut#p250388
filmovymaniak

Příspěvekod lechat » úte črc 13, 2021 10:00

Shodou okolnosti jsem dnes dostal z Bundesarchivu odpoved (pro me bohuzel negativni, zadne info). Pozadavek jsem psal 19. unora tohoto roku, tedy odpoved za cca 5 mesicu.
lechat

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 13, 2021 10:18

Já psal dotaz v lednu a za měsíc odpověď , že mám zaslat vyplněné formuláře a kopii občanky, dál jsem nic nevyplňoval a neposílal
stálo by to minimálně 15EUR, což je na mne moc.
filmovymaniak

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 13, 2021 14:55

Marillo,
ještě mne napadla jedna věc, pokud sháníte info o člověku, který v řadách wehrmachtu padl, karty padlých jsou na ancestry
filmovymaniak

Příspěvekod marilla » úte črc 13, 2021 16:36

filmovymaniak píše:Marillo,
ještě mne napadla jedna věc, pokud sháníte info o člověku, který v řadách wehrmachtu padl, karty padlých jsou na ancestry

Dekuju, zkusila jsem to, ale stryce jsem nenasla. No, budu je zkouset uhanet, at na to necekam dalsi tri roky… cerveny kriz mi poslal poznamku, ze se lecil ze zraneni a to babicku taky prekvapilo, vubec to nevedela… snad se neceho dockam a pak muze jit cely slavny Bundesarchiv ….
marilla

Příspěvekod Foxtrot » stř črc 14, 2021 7:30

Zrovna včera mi z Bundesarchivu (respektive z berlínské pobočky) poslali dokumenty které jsem si vyžádal. Žádost o výzkum a vše potřebné jsem odeslal 26.5.2021. Po přečtení několika fór jsem si myslel, že to bude běh na dlouhou trať, ale rychlost vyřízení mě velmi mile překvapila. Obdržel jsem pradědovu kartu v pdf a výpis jednotek, ve kterých postupně až do své smrti sloužil, včetně roků přeřazení a archivních čísel jednotlivých rozkazů. Dokonce šel Bundesarchiv tak daleko, že mi poslal i druhou kartu, kterou někdo během války založil na pradědovo zkomolené jméno. Vzhledem k tomu, že měl Železný kříž, bylo mi doporučeno kontaktovat i pobočku ve Freiburgu, zda by se nenašlo ještě něco u nich. Vše bylo doplněno i odkazy na seznam zkratek používaných v kartách a obrázkový návod co jednotlivé části karty znamenají. Za sebe tedy mohu říci, že jednání Bundesarchivu bylo více než pohodové.
Foxtrot

Příspěvekod filmovymaniak » stř črc 14, 2021 9:34

marilla píše:
filmovymaniak píše:Marillo,

Dekuju, zkusila jsem to, ale stryce jsem nenasla. No, budu je zkouset uhanet, at na to necekam dalsi tri roky… cerveny kriz mi poslal poznamku, ze se lecil ze zraneni a to babicku taky prekvapilo, vubec to nevedela… snad se neceho dockam a pak muze jit cely slavny Bundesarchiv ….

Dobrý den, já na tom ancestry hledal pradědova bratra, dle vyprávění zahynul jako německý námořník během 2. s. v. někde u Řecka,ale zatím marně.

Pokud to jde, radil bych podat novou žádost, třeba na jméno někoho jiného a tu starou pro jistotu zrušit. Příjde mi, že už se odpovědi nedočkáte.

Mám případ, kdy za první 1. války příbuzný údajně padl, ale on zemřel až ve vojenské nemocnici, proto není mezi padlými.
Naposledy upravil filmovymaniak dne stř črc 14, 2021 9:40, celkově upraveno 2
filmovymaniak

Příspěvekod filmovymaniak » stř črc 14, 2021 9:37

Foxtrot píše:Zrovna včera mi z Bundesarchivu (respektive z berlínské pobočky) poslali dokumenty které jsem si vyžádal. Žádost o výzkum a vše potřebné jsem odeslal 26.5.2021. Po přečtení několika fór jsem si myslel, že to bude běh na dlouhou trať, ale rychlost vyřízení mě velmi mile překvapila. Obdržel jsem pradědovu kartu v pdf a výpis jednotek, ve kterých postupně až do své smrti sloužil, včetně roků přeřazení a archivních čísel jednotlivých rozkazů. Dokonce šel Bundesarchiv tak daleko, že mi poslal i druhou kartu, kterou někdo během války založil na pradědovo zkomolené jméno. Vzhledem k tomu, že měl Železný kříž, bylo mi doporučeno kontaktovat i pobočku ve Freiburgu, zda by se nenašlo ještě něco u nich. Vše bylo doplněno i odkazy na seznam zkratek používaných v kartách a obrázkový návod co jednotlivé části karty znamenají. Za sebe tedy mohu říci, že jednání Bundesarchivu bylo více než pohodové.

Mohu se zeptat, kolik si za takto rozsáhlé vyhledávání naúčtovali?

Ty karty mají s největší pravděpodobností již digitalizované, já myslel, že zasílají pouze ty.
filmovymaniak

Příspěvekod Foxtrot » stř črc 14, 2021 10:06

Při podání žádosti o výzkum se můžete rozhodnout jaký cenový strop jim dáte. Myslím že tam je na výběr - 25,50 a 100 Euro. Pokud by výzkum cenový strop přesáhl ozvou se na maila. Já dal stop 100 Euro. Ve vyhodnocení se píše, že celkovou částku a kam peníze odeslat mi zašlou poštou. Nic zatím nedorazilo, ale jakmile to přijde dám vědět.

Co se týče digitalizace byla v odpovědi poznámka, že více než polovina dokumentů ještě zdigitalizovaná není a tudíž nemůžou zaručit, že se třeba za měsíc neobjeví další položky. Doporučení znělo zkusit třeba za rok štěstí znovu.
Foxtrot

Příspěvekod filmovymaniak » stř črc 14, 2021 10:46

Díky, za odpověď,
jestli pokračují jako u nás, že vždy zdigitalizují a případně zveřejní prvních pár písmen abecedy, tak já sháněl příjmení na A, tak mi příjde, že by to vzhledem k rychlé reakci mohli mít digitalizované.

Pokud si pamatuji, na foru je uváděno, že za zaslání jen té digitalizované osobní karty, kartička o 2 stranách, stálo 15EUR, příjmení tuším na L
filmovymaniak

Příspěvekod Foxtrot » stř črc 14, 2021 10:54

Uvidím kolik si naúčtují. Mezitím si zpracovávám český manuál pro čtení těchto karet.

Když jsem zběžně koukal třeba na čísla rozkazů, byly archivační značky naprosto na přeskáčku. Až mi to připadá, že prostě vezmou náhodnou krabici a tu oskenují.
Foxtrot

Příspěvekod marilla » stř črc 14, 2021 19:35

Psala jsem dotaz, jak to vypada s zadosti a nikdo neodpovedel - uz v predchozi jsem byla “napomenuta”, at to neuhanim, ze na to nebude bran zretel, protoze jsou prehlceni… kurda, ale kde to jsme?!? Uplne me ta bezmoc vytaci!
marilla

Příspěvekod Foxtrot » stř črc 14, 2021 19:42

Je pravda, že už v první automatické odpovědi poté co jsem zaslal žádost o výzkum bylo napsáno, že nemá to smysl uhánět. Ani pokud už máte číslo výzkumu. Těžko říct proč u mě to šlo hladce a ve vašem případě to trvá tak šíleně dlouho.
Foxtrot

Příspěvekod Zora » stř črc 14, 2021 20:44

Marrilo, zkuste napsat znovu pod jiným jménem z jiné adresy. (váš předek přece mohl mít i jiné potomky). Teď už víte, jak na to, co odpovědět, jak reagovat, uvidíte, kdy a jak se ozvou. Za zkoušku nic nedáte.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Další

Zpět na Otázky a odpovědi