Zjištění úmrtí předka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zjištění úmrtí předka

Příspěvekod mladygenealog » ned kvě 23, 2021 11:24

Zdravím všechny,

měl bych dotaz k zjištění úmrtí předka. Bohužel se mi nepodařilo, dohledat informace k úmrtí, kde umřel. Měl zemřít kolem roku 1940 - 1950, narodil se v roce 1862. Na matrice mi bylo řečeno, že pokud nevím k tomu alespoň nějaké informace, tak se asi nepodaří dohledat nějaké informace. Rodný list k osobě jsem nenašel. Naposledy byl ve svém obydlí v roce 1930 (podle sč. operátu).

- Jak byste mi doporučili postupovat? Co případně hledat apod..
mladygenealog

Re: Zjištění úmrtí předka

Příspěvekod zburget » ned kvě 23, 2021 11:56

Zdravím,
vítám na fóru.

Bohužel se pohybujete v živých matrikách, tedy v takových, které budou s největší pravděpodobností ještě na matričních úřadech. Takže dostupnost takových matrik je problematičtější.
Jestli není jeho úmrtí v místě bydliště, můžete ještě zkusit okolní nemocnice.
Jenže - pohybujete se v době II. sv. války, takže těžko říct, co se s ním stalo. Bohužel nám zůstalo pečlivě utajeno i místo, kde žil, takže se nedá ani hádat. Určitě bude jiná situace, pokud bydlel v Praze, a úplně jiná situace, pokud to bylo v nějaké "zapadlé vesničce" někde na Valašsku. A jiná situace může být taky v sudetech. A nebo v některé z obcí, které byly za války vyhlazeny.
Neznáme ani národnost, takže je těžko říct, jestli se ho třeba nemohl týkat odsun do koncentračního tábora nebo naopak poválečný odsun německého obyvatelstva.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi