návrat z USA

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

návrat z USA

Příspěvekod Ivon » úte kvě 04, 2021 13:25

Už se tu hodněkrát řešil odjezd Čechů do Ameriky a Ellis Island. Jde ale nějak zjistit, jestli se dotyčný vrátil? Asi to tehdy bylo neobvyklé, že by někdo přijel zpět.
Mám předka (narozen 1864) a přijel do Ameriky 1904. Nechal zde ženu a děti. Mám zápis o jeho příjezdu na Ellis Island, ale nic jiného o jeho pobytu jsem nenašla. Zajímal by mě jeho osud dál.
Ivon

Oblast pátrání: Střední Čechy - Kolín, Velký Osek, Petrovice, Veltruby, Kanín, Jestřabí Lhota, Opatovice, Ohaře, Nová Ves I.

Re: návrat z USA

Příspěvekod zeter » úte kvě 04, 2021 18:03

Úplně vám neporadím, ale mám ve vzdáleném příbuzenstvu případ, kdy taky nevím, jestli se dotyčný vrátil, jen vím, že prý si v Americe něco vydělal, a z odkázaných peněz pak jeho dcera zakoupila domek.
Máte prohledané záznamy na FamilySearch? Sčítání lidu, naturalizace, záznamy o službě v 1. a 2. sv. válce, žádost o vydání pasu, nějací potomci (pozor, existují případy, kdy emigrant jaksi založil novou rodinu, aniž by se v USA vědělo, že už doma nějakou má... ale není to běžné!)? Myslím, že dokud není prokázáno, že se v USA usadil, je dost dobře možné, že se vrátil, a chtělo by to zapátrat po úmrtí v rodné obci atp.
zeter

Příspěvekod Ivon » úte kvě 04, 2021 19:30

Family search jsem prohledala, ale Franz Kolarik (u nás František Kolařík) narozený v dané obci a v příslušný rok je tam jen jeden. A to je ten záznam z Ellis Island. Navíc za ním za dva roky přijel jeho synovec (takže - to jsem zapomněla napsat - vím, že tam byl minimálně 2 roky) a u něj jsem taky našla jen ten záznam o příjezdu.
Najít záznamy úmrtí mě napadlo, ale to jsou už matriky, které nejsou digitalizované. A já jsem vozíčkářka a do archivu se nedostanu. Asi budu nakonec muset přemluvit někoho z rodiny, aby tam za mě zašel.
Ivon

Oblast pátrání: Střední Čechy - Kolín, Velký Osek, Petrovice, Veltruby, Kanín, Jestřabí Lhota, Opatovice, Ohaře, Nová Ves I.

Příspěvekod L.V. » úte kvě 04, 2021 22:03

A nemohla za ním přijet jeho manželka s dětmi později? Nebo to víte, že zůstali v Čechách.
Zkuste projít znovu Family Search, někdy byla příjmení často zkomolená nebo se i "poameričťovala". Mám v rodokmenu příbuzné Kořán a na FamilyS jsem našla až pod Coran. Ale je to jen myšlenka.
LV
L.V.

Příspěvekod Mistr Jan » úte kvě 04, 2021 22:10

L.V. píše:...někdy byla příjmení často zkomolená nebo se i "poameričťovala".

To bylo velice obvyklé (dalo by se snad říct, že se to dělo vždy, když bylo příjmení složité z hlediska anglické výslovnosti) ...představte si Američany, jak čtou české "ř". Zkrátka se to vždy upravilo do formy, která bude jak pro emigranta, tak pro jeho americké okolí nejpohodlnější. Já takhle třeba mám Valer –> Waller.
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod zeter » stř kvě 05, 2021 5:48

Ivon píše:Najít záznamy úmrtí mě napadlo, ale to jsou už matriky, které nejsou digitalizované. A já jsem vozíčkářka a do archivu se nedostanu.

Pozor - nedigitalizované matriky jsou zpravidla ještě tzv. živé, a nejsou uloženy v archivech, nýbrž pořád ještě na matričních úřadech obcí (samozřejmě existuje mezidobí, kdy matrika už není na úřadě a byla předána do archivu, ale ještě není digitalizovaná - ale většinou to není ten případ).
Možná by stálo za to poslat dotaz na příslušný matriční úřad, popsat jim situaci a požádat je, jestli by se alespoň nepodívali, jestli tam jeho úmrtí nemají (a dát jim alespoň datum a místo narození, to asi máte dohledané).
Samozřejmě záleží, na jak ochotnou osobu narazíte, ale moje nedávná zkušenost s několika různými matričními úřady je velmi pozitivní - nechtěl jsem kopii/scan samotného záznamu, jen informaci, a ve všech případech mi vyšli vstříc, místy i nad rámec očekávání.
zeter

Příspěvekod Ivon » stř kvě 05, 2021 12:45

Jo, to se zkomolenými jmény vím. Můj hledaný předek je taky František Kolařík a na Ellis Island je jako Franz Kolarik.
To z otázkou na matriční úřad zkusím. Už jsem párkrát takhle na matriky psala a asi ze 70% mi odpověděli.
Ivon

Příspěvekod zburget » stř kvě 05, 2021 13:53

Franz Kolarik určitě není nijak zkomolené jméno. Jak jinak byste ho chtěla zapsat?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř kvě 05, 2021 14:16

zkuste vložit to, co o F. K víte, kde kde se narodil, odkaz na matriku, případně další informace.
Třeba někoho něco napadne.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Ivon » stř kvě 05, 2021 19:31

Takže: zde je jeho záznam narození
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9321/76

záznam narození jedné jeho dcery
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9296/315

Pak jsem na Family search našla záznam jeho příjezdu na Ellis Island 27.10.1904
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:JN9R-6Z7

A teď jsem našla záznam svatby jeho dcery v roce 1920, kde je poznámka, že její otec je toho času v Americe
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9293/39
Ivon

Příspěvekod Zora » stř kvě 05, 2021 20:07

Vidíte, trošku jsem Vás přinutila k akci a hned se něco našlo :-) v době svatby dcery bylo otci asi 55 roků... ,
Já se obávám, že otec v té Americe spíš asi zůstal...
Našla jste úmrtí jeho manželky? Zkuste hledat, jestli se za ním nevydala později . Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Ivon » stř kvě 05, 2021 21:41

Taky si myslím, že tam asi zůstal. Jen není divné, že jsem na family search už nic jiného o něm nenašla?
Ivon

Příspěvekod zburget » čtv kvě 06, 2021 6:13

Mohl v Americe prostě někde "zmizet".
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv kvě 06, 2021 6:50

Není v oddacím zápise nějaká zmínka, dodatečná poznámka o rozluce?

Víte místo, kontaktní adresu, kde se František měl nacházet v době, kdy za ním jel synovec s partnerkou?

Možná by pomohlo udělat si z českých matrik historii domu, kde bydlela manželka s dětmi. Kdo se tam narodil, kdo zemřel a podobně. Manželka by mohla třeba s někým žít, mohly se jí ještě narodit další děti...
U svatby dcery bude otec dál zapsaný jako otec, z toho nepoznáte, zda se rodiče nerozvedli.. (nerozloučili)
Píšete, že jste otce v úmrtních matrikách nenašla. Podívejte se , do kterého roku jsou matriky vedené a kolik tedy by muselo být otci roků, aby se jeho úmrtí objevilo až v další matrice... Tím chci říct, že u svatby dcery je uveden v Americe, takže v kolika letech by se asi tak ještě mohl vracet...

Pokud byl v Americe za výdělkem, dalo by se předpokládat, že peníze dostane rodina v Česku, popřemýšlejte, zda se tedy u potomků třeba neobjevil dům, nebo nějaká živnost, kterou si mohli zaplatit právě z těchto peněz... Vyloučíte tím z části variantu, že žil v Americe "samostatně" a s rodinou v Česku nebyl příliš v kontaktu.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv kvě 06, 2021 7:51

Nationality Austria, Bohemian
Second Additional Person's Name Frank Paucek

Zkoušela jste hledat tohle jméno a příjmení, je uvedeno na záznamu o emigraci F. Kolaříka?

Z
Zora

Další

Zpět na Otázky a odpovědi