Svatba ve Vídni

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Svatba ve Vídni

Příspěvekod jirkakr » stř dub 28, 2021 9:20

Obrázek
Dobrý den, měl bych dotaz k vídeňským matrikám. Jedná se o Vojtěcha Krejčího, narozeného 8.9.1839 v Košíně. Při zápisu narození je napsáno, že listiny předány k oddavkám ve Vídni, snad 1867. Já jsem kostely a fary ve Vídni přes matricula online v +-uvedenou dobu prohlížel, ale nic jsem nenašel. Navíc těch kostelů a far je strašné množství. Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli neexistuje nějaký jednoduší způsob, jak tuto případnou ženitbu najít či něco o tomto předkovi, pokud skutečně do Vídně odešel. Něco jako centrální rejstřík, centrální evidence, v kterém by se člověk mohl orientovat a najít. Děkuji předem za radu JK
https://digi.ceskearchivy.cz/4074/106/1591/2314/67/0
https://digi.ceskearchivy.cz/4074/106
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Re: Svatba ve Vídni

Příspěvekod zburget » stř dub 28, 2021 9:49

29.1.1867 - svatba tedy měla být někdy brzy (1-2 měs. bych hádal) po tomto datumu. Ale k té svatbě taky nakonec třeba nemuselo dojít.

Jak hledat ve Vídni neporadím, ale on se určitě někdo další ozve.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř dub 28, 2021 10:57

Je třeba hledat podle farností menu vpravo
https://data.matricula-online.eu/cs/oesterreich/wien/

U svatby ve Vídni je rozhodující číslo, které bývá skoro vždy uvedeno za slovem Vídeň, někdy římské číslice jde o vídeňský okres.
Tady sice něco napsáno je, ale já to čtu velmi obtížně, něco jako 28... Takový okres ve Vídni neexistuje.

Na druhou stranu, máte docela přesně datum svatby - tedy rok, takže projít indexy u jednotlivých farností není zas tak strašně zdlouhavé.- Nic jiného asi nezbývá.

Na genteam.at se Krejčí vyskytují, ale nepodařilo se mně najít Vojtecha, Wojtecha, ani event. Adalberta.
Znáte nevěstu?
Třeba některý z kolegů přečte okres správněji a pomůže. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » stř dub 28, 2021 11:16

Bohužel je to jen nějaké pořadové číslo vydaného dokladu.

Taky se obávám, že projít farnost po farnosti bude asi jediná možnost - u méně běžných příjmení s menší variabilitou zápisu (a notnou dávkou štěstí) může pomoct prohledání denního tisku (ANNO Suche, digitální knihovna MZA), zda se dotyčný k něčemu nepřichomýtl nebo není zmíněn v rubrice Verstorbene in Wien a není tam uvedené bydliště - ale zrovna Krejčí, to je dost nešťastné příjmení, moho variant zápisu, velmi četné (a navíc české vyhledvače samozřejmě najdou i krejčí jako povolání). Jehla v kupce sena.

U těch indexů rakouských matrik dávejte pozor, K bývá často spolu s C - používala se trochu jiná podoba abecedy: A, (B/P), (C/K), (D/T), E, (F/V) atd...

EDIT: jenom ještě doplním, že pro Vídeň je na FamilySearch k dispozici generální rejstřík úmrtí, vzásadě svodka ze všech vídeňských matrik, kde jsou opsány jednotlivé úmrtní zápisy. Vzhledem k rozsahu je ale použitelný víceméně jen tehdy, kdy se s nějakou rozumnou přesností ví, kdy daná osoba zemřela (např. z novinové zprávy), ale neví se, kde přesně.
zeter

Zpět na Otázky a odpovědi