Z jedne ulice do druhe...

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Z jedne ulice do druhe...

Příspěvekod darinado » pát bře 05, 2021 12:14

Zdravim. Resim jeden pripad meho prapradedecka, ktery mel pet sourozencu a vsichni se narodili v Budapesti, ale kazdy se narodil nekde jinde!
1/ se narodil v roce 1886 nekde v Eotvos utca 51
2/ se narodil v roce 1890 v K.vazci ut 103
3/ se narodil v roce 1892 v Lelkesz u 18
4/ se narodil v roce 1895 v Becsi ut 76
5/ se narodil v roce 1898 Lelkesz u.26

Je normalni, ze by se rodina porad stehovala? Se mi nechce verit v TE DOBE??!!
darinado

Re: Z jedne ulice do druhe...

Příspěvekod Zora » pát bře 05, 2021 12:17

naprosto běžné, je dobré uvést povolání otce, podle toho se dá usoudit víc.

Mám ve stejné době předky, 11 dětí, jeden se narodil mimo Brno, další na různých adresách v Brně.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod darinado » pát bře 05, 2021 12:19

Jejich otec byl kamenik.
darinado

Příspěvekod darinado » pát bře 05, 2021 12:21

A taky zkousim hledat Census z Budapeste. Ale ten FamilySearch mi dela problemy. Ja se nejak proste nedostanu.
Nasla jsem jen tohle https://www.familysearch.org/search/cat ... udapest%22 , ale dal se nejak nedostanu.
darinado

Příspěvekod Zora » pát bře 05, 2021 12:23

U kameníka se dá předpokládat, že se stěhoval třeba podle toho, kde měl právě zakázku, kamenické práce trvaly delší dobu a rodině se vyplatilo se přestěhovat. Bydliště si lidé volili podle blízkosti práce a podle velikosti rodiny. (někde - právě v tom Brně- třeba podle možnosti vůbec volného bytu)

maďarské sčítání neumím. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » pát bře 05, 2021 12:24

Nic neobvyklého - konec 19. století už je plně rozvinutá industrializace, např. spousta chudých dělníků, kteří se z toho či onoho důvodu často stěhují. Spíš máte kliku, že se zdá se drželi v jednom městě, byť velikém - zhruba z téže doby mám rodinu, která se co pár let stěhovala z města do města po celé jižní a střední Moravě. A to je potom teprve hledání...
A i mnohem dřív byla mobilita daleko vyšší, než bychom si mohli představovat - samozřejmě pokud někdo držel grunt, je to něco jiného, ale stěhovavá povolání (třeba skláři) se klidně i o pár set let dříve stěhovali nepříjemně často, a často kdovíkam. A tak by se dalo pokračovat.
zeter

Příspěvekod darinado » pát bře 05, 2021 12:30

Asi tak. Dekuji vam obema. Budu patrat dal :(
darinado

Zpět na Otázky a odpovědi