http://img24.eu/v-tbnj3f59.jpg
Jak jsem zajásal, vždyť po Josefovi Vašutovi pátrám již několik let. Je to otec mého pradědečka a nevím o něm skoro nic. Po pradědečkově narození roku 1885 se prostě ztratil. Pradědeček o sobě tvrdil, že byl sirotek , a že se o něj starala obec a své rodiče vůbec neznal, ale při mém pátrání jsem narazil na důkazy, že nám neříkal celou pravdu. Prošel jsem matriky Frenštátu a okolních obcí několikrát, ale úmrtí jeho rodičů se tam nenachází, přitom jeho sourozenci (podle sčítání lidu) žili u svých kmotrů. V okresním archívu jsem prošel kde co, sčítání lidu seznamy branců, volební listiny, knihy, kde se zapisovaly přestupky a trestné činy, ale po Josefovi ani stopa. Ovšem našel jsem úmrtí pradědečkovy matky Apoleny. Nezemřela, jak nám bylo tvrzeno tak časně, ale až v pradědečkově dospělosti a u svého jména měla zápis ,,,almužnice,,,. Takže je pochopitelné, že se s tím nechtěl chlubit. Tímto ale ztrácí na věrohodnosti i tvrzení, že jeho otec také zemřel brzy.
Již dlouhou dobu si tím lámu hlavu a až tato nabídka mě přivedla na nápad. Možná to bylo takto:
Josef byl tkadlec ve Frenštátě, takže jistě měl hluboko do kapsy. Po svých rodičích toho moc nedostal a tak žil se svou ženou a čtyřmi dětmi jak se říká (z ruky do huby). Možná přišel o práci, co já vím, ale rozhodl se (stejně jako spousta dalších v té době) zkusit štěstí v Americe. Manželku s dětmi nechal doma, a až vydělá peníze, vrátí se pro ně. Josef se nevrátil, dost možná o sobě nedal ani zprávu a Apolena to přestala zvládat. Neměla co jíst, kde bydlet. Děti si rozebrali příbuzní a kmotři, a ona se potulovala po okolí dost možná zbavena smyslů.
Jak to ale dokázat? Výše uvedená nabídka mě nedá spát, co když se za ní skrývá vyřešení této záhady? Bohužel autoři té zprávy nejsou charitativní organizace (samozřejmě, já bych se choval podobně) , ale přes 1000kč za jednu informaci je moc. V podstatě je to tak, že přístup k těmto informacím na 1 rok stojí právě tu částku přes 1000kč.
O co mi jde: Není zde někdo, kdo má tuto službu zaplacenou? Samozřejmě, že jsem ochoten nějakou částkou přispět.
Předem moc děkuji i za jiné názory a rady.