Record Matches-MyHeritage

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Record Matches-MyHeritage

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 9:25

Vážení kolegové, máte někdo zkušenosti s Record Matches od MyHeritage? Já jsem to dosud nepotřeboval řešit, ale dnes mi přišla tato zpráva:
http://img24.eu/v-tbnj3f59.jpg
Jak jsem zajásal, vždyť po Josefovi Vašutovi pátrám již několik let. Je to otec mého pradědečka a nevím o něm skoro nic. Po pradědečkově narození roku 1885 se prostě ztratil. Pradědeček o sobě tvrdil, že byl sirotek , a že se o něj starala obec a své rodiče vůbec neznal, ale při mém pátrání jsem narazil na důkazy, že nám neříkal celou pravdu. Prošel jsem matriky Frenštátu a okolních obcí několikrát, ale úmrtí jeho rodičů se tam nenachází, přitom jeho sourozenci (podle sčítání lidu) žili u svých kmotrů. V okresním archívu jsem prošel kde co, sčítání lidu seznamy branců, volební listiny, knihy, kde se zapisovaly přestupky a trestné činy, ale po Josefovi ani stopa. Ovšem našel jsem úmrtí pradědečkovy matky Apoleny. Nezemřela, jak nám bylo tvrzeno tak časně, ale až v pradědečkově dospělosti a u svého jména měla zápis ,,,almužnice,,,. Takže je pochopitelné, že se s tím nechtěl chlubit. Tímto ale ztrácí na věrohodnosti i tvrzení, že jeho otec také zemřel brzy.
Již dlouhou dobu si tím lámu hlavu a až tato nabídka mě přivedla na nápad. Možná to bylo takto:
Josef byl tkadlec ve Frenštátě, takže jistě měl hluboko do kapsy. Po svých rodičích toho moc nedostal a tak žil se svou ženou a čtyřmi dětmi jak se říká (z ruky do huby). Možná přišel o práci, co já vím, ale rozhodl se (stejně jako spousta dalších v té době) zkusit štěstí v Americe. Manželku s dětmi nechal doma, a až vydělá peníze, vrátí se pro ně. Josef se nevrátil, dost možná o sobě nedal ani zprávu a Apolena to přestala zvládat. Neměla co jíst, kde bydlet. Děti si rozebrali příbuzní a kmotři, a ona se potulovala po okolí dost možná zbavena smyslů.

Jak to ale dokázat? Výše uvedená nabídka mě nedá spát, co když se za ní skrývá vyřešení této záhady? Bohužel autoři té zprávy nejsou charitativní organizace (samozřejmě, já bych se choval podobně) , ale přes 1000kč za jednu informaci je moc. V podstatě je to tak, že přístup k těmto informacím na 1 rok stojí právě tu částku přes 1000kč.

O co mi jde: Není zde někdo, kdo má tuto službu zaplacenou? Samozřejmě, že jsem ochoten nějakou částkou přispět.

Předem moc děkuji i za jiné názory a rady. :D
Zdenek

Re: Record Matches-MyHeritage

Příspěvekod ozana » ned zář 30, 2012 13:10

A do seznamů přistěhovalců Ellis Island http://www.ellisisland.org/ už jste se díval?
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 13:55

Teď jsem to zkoušel. Josef Vašut, Vasut, Vaschut, Washut... narozen 1846. Nic mi to nenabízí.
Proto mě ta jejich nabídka tak láká. Už jsme na to téma diskutovali se Zorou a nejspíš nezbude nic jiného, než to tam vše pořádně prohledat. :cry:
Zdenek

Příspěvekod ozana » ned zář 30, 2012 14:28

Snad budete mít štěstí a někdy naleznete něco jako:

ohlášky
56) Horák Ferdinand polír při betonových stavbách sv.syn Františka Horáka domkaře v Podolí a +Marie roz. Kicala František (*Podolí u Brna 23.5.1884, zde č.568
s
Albínou Vicherkovou sv.dcerou Antonína Vicherka horníka t.č. v Americe a Marie roz. Arsenius Vicherek *zde 14.10.1893 - zde č.568
svatba 12.10.1914
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod stanley4 » ned zář 30, 2012 15:24

Zdenek píše:Teď jsem to zkoušel. Josef Vašut, Vasut, Vaschut, Washut... narozen 1846. Nic mi to nenabízí.
Proto mě ta jejich nabídka tak láká. Už jsme na to téma diskutovali se Zorou a nejspíš nezbude nic jiného, než to tam vše pořádně prohledat. :cry:

podľa "Emigration to Texas from the Mistek District" prišiel Josef Vašut z Frenštátu (nar. 11.2.1846) do USA aj s viacerými (pravdepodobne) príbuznými 5.4.1871, konkrétne do Texasu - či sa dá nejako dostať aj k originálnym zápisom som zatiaľ nezistil...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 15:57

Bravo kolego :shock: :shock:
Obrázek

jsou to všechno moji příbuzní a s nimi i hledaný Josef. I to číslo domu Frenštát 676 sedí. Jestli to dobře chápu, odjeli všichni do Ameriky roku 1871. Dá se zjistit něco bližšího?
Má to ovšem jeden háček, téměř všichni zemřeli ve Frenštátě a Josef se tam roku 1878 oženil. Existují i záznamy v opačném směru?
Pokud můj Josef odešel do Ameriky podruhé, tak to muselo být po narození jeho posledního syna Dominika po roce 1885.

Ovšem tento váš nález vysvětluje tu jejich nabídku shody. Josef tam opravdu byl, ale se zmizením po narození mého pradědy to bohužel nemá nic společného.

Tento seznam je opravdu jediný možný? Nemůže být můj Josef napsán ještě někde jinde po tom roce 1885?
Jsem to ale hamoun, co? Nespokojím se s takovým super nálezem a chci víc a víc :oops: .
Zdenek

Příspěvekod stanley4 » ned zář 30, 2012 16:10

Som rád, že je to správna stopa, ale nič viac som, žiaľ, nenašiel. Je tam síce napísaná strana 55 nejakého "Bk 3 NDX", ale odkaz nie, takže sa asi treba uspokojiť s tým, že niekto urobil "aspoň" tento index...
Ak sa ešte k niečomu dopracujem, dám vedieť :wink:
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » ned zář 30, 2012 16:14

John VASUT was born about 1820 in Frenstat, Czechoslovakia. He married Mary LICHNOVSKY about 1847 in , , Moravia, CR.

Mary LICHNOVSKY was born in , , Moravia, CR. She died in , , Moravia, CR. Mary married John VASUT about 1847 in , , Moravia, CR.

They had the following children:

M i Joseph VASUT was born in Frenstat, , Moravia, CR. He died in Frenstat, , Moravia, CR.........

http://texasczechs.homestead.com/files/ ... afg111.htm

snad by to mohlo být hodně blízko, Lichnovská se ve Vašem rodokmenu vyskytuje :-) Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 17:01

No to je super, tolik dobrých zpráv v jeden den. Já jsem vždy říkal, že minulost našich předků jsou dávno zapomenuté příběhy, které čekají, až je někdo znovu objeví. A to je právě tento případ.

Obrázek

Takže část rodiny tam zůstala a i zemřela a část i s Josefem se vrátila domů.

Existují i další možnosti? Autor těch stránek tam nabízí možnou spolupráci, anglicky sice moc nerozumím, ale uvažuji o tom, že bych mu napsal. :?:
Hlavně mě vrtá hlavou kdy a jak se vrátili. A myslíte, že by se daly nalézt originál zápisy o jejich cestování. Něco jako seznamy pasažérů a nebo informace o jejich pobytu za Velkou louží?
Zdenek

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 18:09

Tak jsem svůj dotaz odeslal. No uvidíme, snad se z mé angličtiny nevyděsí. :roll:
Zdenek

Příspěvekod Zora » ned zář 30, 2012 18:16

Radost nad možnou větví předků určitě u nich převládne. Zoraq
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zdenek » ned zář 30, 2012 19:57

Taky doufám. Mohu jim nabídnout další 4 generace podrobně zpracované včetně dat úmrtí a sňatků. K tomu mám částečně zpracované i zápisy z pozemkových knih a rozpracovanou stručnou historii míst, odkud Vašutové pocházeli. Tak snad se někdo ozve, (pokud jsem to tedy poslal na správný mail :roll: )
Zdenek

Příspěvekod stanley4 » ned zář 30, 2012 20:32

Zdenek píše:Tak jsem svůj dotaz odeslal. No uvidíme, snad se z mé angličtiny nevyděsí. :roll:

Držím palce :wink:
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod ZEL » pon říj 01, 2012 7:57

Vašuty z této oblasti má velmi dobře zpracované (včetně genetických testů) RADIMJ z fóra Genetika a genealogie na Mageu, jeho účet už ale bohužel není aktivní. Zkuste oslovit LODOVICA z téhož fóra, který má pod palcem projekt Genetika a příjmení, měl by mít na něj kontakt.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod Zdenek » úte říj 02, 2012 21:34

Děkuji, pana Radima Vašuta jsem už kdysi zkoušel kontaktovat, ale bohužel se mi neozval. Mohu to ale zkusit znovu. :D

Jinak na mou prosbu, kterou jsem odeslal do USA se nikdo neozval. Možná jsem to poslal na špatný mail. Angličtina není má silná stránka, tak bůh ví, komu jsem to poslal :shock: :shock: . Nekoukli byste se mi prosím někdo na tyto stránky, jestli tam nenajdete nějakou další mailovou adresu, na kterou bych tu zprávu mohl poslat znovu: :oops: :oops:

http://texasczechs.homestead.com/files/ ... afg111.htm

Děkuji předem a omlouvám se za takovou hloupou prosbu, ale moje neznalost AJ a PC se spojila v jedno a vytvořila neschopnost. :? :? :oops: :oops:
Zdenek

Další

Zpět na Otázky a odpovědi