Pivovar "U Turkú" - Koňský trh - Praha

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pivovar "U Turkú" - Koňský trh - Praha

Příspěvekod Odgar » sob led 30, 2021 20:21

Pri riešení nášho rodokmeňa som našiel viaceré dokumenty ktoré sa týkajú pivovaru "U Turkú" ktorý vlastnili moji predkovia v Praha na Koňskom trhu (t.č. Václavskom nám.). Keďže niektoré sú písané v nemčine (a švabachom) potrebujem pomocť s ich rozlúštením. O tom že to patrilo našim predkom mám viaceré dokumenty (ako aj drevené pivovarnícke právo z r. 1692).
Neviem či s tým na tomto foru môžete pomôcť ?
Odgar

Oblast pátrání: Pri riešení nášho rodokmeňa som zistil že moji predkovia vlastnili na Koňskom trhu v Prahe (t.č. Václavák) dom v ktorom bol pivovar "U Turkú". V pozostalosti po mojom dedovi (kt. žil v Prahe) som našiel viaceré rukopisy z 19. stor. (jeden dokonca zo 18.stor.). Tieto sú napísané zväčša švabachom v nemčine, niektoré sú v staročeštine. Hľadám pomoc pri lúštení týchto dokumentov. Neviem či som na správnom mieste ? :))

Re: Pivovar "U Turkú" - Koňský trh - Praha

Příspěvekod zburget » sob led 30, 2021 21:54

Zdravím, vítám na fóru!
S přečtením záznamů psaných kurentem vám určitě pomoct můžeme - předně vám zkusíme pomoc, abyste se kurent dokázal naučit číst - bez jeho znalosti to ve starých písemnostech nejde.
Zkuste si vzít třeba tuhle tabulku: http://genealogie.nka.cz/?page_id=177 A zkuste luštit s její pomocí.
Vezměte si nějaký kousek textu, zkuste přepsat, co se vám povede přečíst (nebo třeba i jen to, co si myslíte, že tam vidíte. Byť by to byly třeba jen fragmenty slov.
Dejte pak dotaz sem do fóra, do sekce "Čtení starých materiálů" - přečtěte si pořádně pravidla té sekce. Je to nejexponovanější místo na tomto fóru a pravidla jsou tam striktně vyžadována.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi