VYRESENO - Metodická rada - popis jednotlivých větví

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYRESENO - Metodická rada - popis jednotlivých větví

Příspěvekod Hiram » sob led 30, 2021 18:40

Ahoj,

začal jsem psát dost podrobnou rodinnou kroniku. Nejdřív jsem ji měl rozvrhnutou co kapitola to vlastně popis jedné generace přímé linie (to znamená všech dětí) s jejich popisem osudů, narození, sňatek atp.

Vzhledem k tomu, že u několika členů se mi stalo, že úmrtí daných členů rodiny se nenašlo, napadlo mě "rozebrat" i tzv. pokračující linie, abych měl větší šanci najít např. pokud matka zemřela u dětí v jiné obci, což se mi i párkrát osvědčilo.

Takže vlastně mám nyní popis tento např.

5. generace David XY
s manželkou xx měl 2 děti
- Anna
- Pavel
u Pavla rozepisuji jeho děti dokud jsou v linii mužští potomci tj. nositelé příjmení až do doby, konce matrik

Zdá se mi to dost nepřehledné, nenapadá Vás, jak text zjednodušit, členit nějak na nějaké větve podle toho, kam se potomci přestěhovali?
Např. 3. generace - Martin (1666-1755) - hlavní linie a pak mít podkapitoly. Zatím si to nedokážu představit.

Uvítám jakoukoliv praktickou radu.
Naposledy upravil Hiram dne úte úno 16, 2021 18:47, celkově upraveno 1
Hiram

Oblast pátrání: Kunovice, Vésky, Míkovice, Podolí

Re: Metodická rada - popis jednotlivých větví rodového strom

Příspěvekod zeter » ned led 31, 2021 9:13

U rozrodu jsem se setkal se systémem, kdy generace jsou číslovány římskými čísly (od nejstaršího nalezeného mužského předka - I), a potom v každé další generaci se přidává mužským potomkům písmeno. Takže pokud měl ten původní tři syny, byli by IIa, IIb, IIc. Pokud měl první dva syny, druhý tři a třetí jednoho, další generace by byla IIIa, IIIb - IIIc, IIId, IIIe - IIIf. Jednotlivé větve jsou pak odlišené geograficky, co já vím - starší pražská větev, pardubická větev atp.
Systém to je, přehledné moc ne, musí k tomu být schéma.
Pochopitelně se dá vymyslet ledacos, podle toho, kolik informací chce člověk do nějakého takového kódu nacpat, v tom výše zmíněném případě by se klidně dali muži a ženy odlišit velkým a malým písmenem.
Akorát jsou všechny takovéhle systémy dosti citlivé na dodatečný objev nějakého dobře schovaného potomka. :-)

Jestli si dobře pamatuju, velmi obsáhle se takovýmhle různými systémy číslování zabývá Kristoslav Řičař v knize Rodokmen - Objevte tajemství vašeho rodu, zkuste nahlédnout, třeba najdete něco, co vám bude vyhovovat.
zeter

Re: Metodická rada - popis jednotlivých větví rodového strom

Příspěvekod Hiram » ned led 31, 2021 15:40

Děkuji. Podívám se. Doma mám od něj jen Úvod do genealogie.
Hiram

Oblast pátrání: Kunovice, Vésky, Míkovice, Podolí

Zpět na Otázky a odpovědi