VYRESENO - Bojiště I. světové války

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYRESENO - Bojiště I. světové války

Příspěvekod Hiram » úte led 26, 2021 11:49

Z kmenové listu mého pradědečka se dochoval obšírný spis, ze kterého jsem se mimo jiné dozvěděl v jakých plucích sloužil během I. světové války. To co by mě zajímalo, ale co jsem ve spisu nenašel je, kde tedy bojoval. Pokud mám informaci, např. že od 1.12. 1916 do 4.2. 1917 sloužil u toho a toho pluku polních houfnic, pak byl převelen tam a tam. Nevíte odkud se dá informace zjistit? Přece to někde musí být zapsáno, kde pluk bojoval + nějaké bližší podrobnosti jinak by historici neměli o čem psát.
Naposledy upravil Hiram dne úte úno 16, 2021 18:50, celkově upraveno 1
Hiram

Oblast pátrání: Kunovice, Vésky, Míkovice, Podolí

Re: Bojiště I. světové války

Příspěvekod Boza » úte led 26, 2021 12:40

Jistě že to někde (většinou) napsáno je. Denní rozkazy ze všech úrovní velení, od štábu po rotu; přepisy rádiové a telegrafní korespondence; výkazy všech možných druhů; tisícovky hlášení; dopisy z fronty; vzpomínky kamarádů. Tisíce běžných metrů archiválií dochovaných ve VÚA - http://vuapraha.cz/ . Nebo v pozůstalosti pradědy-legionáře, která leží zapomenutá někde na půdě. Nebo třeba někde ve Vídni. Různé části jednoho pluku byly klidně na různých místech ve stejný čas; část kompanie padla do ruského zajetí, zbylá část odvelena na dovolenou. Když to ten historik chce napsat, musí to z těch střípků napřed sestavit.

Mrkněte pro začátek na tento článek https://www.valka.cz/15460-Deda-a-Velka-valka-1-cast a na seznam použitých pramenů. Zkuste najít zda jsou někde zpracované dějiny právě těch jednotek, kde Váš předek sloužil.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Hiram » úte led 26, 2021 14:49

To s těmi kilometry archiválií je mi jasné. Spíš asi ve Vídni, netuším kolik archiválií přečkalo povodně. Díky za ten článek. Našel jsem tam odkaz na ty schematismy, tam se právě uvádělo, kde daný pluk měl garnizónu, velitele atp. Určitě to projdu. Zkusím ještě napsat do Vídně.
Ono s tou pozůstalostní je to problém. Byť byl praděda 2x vyznamenaný o válce nikdy v rodině nemluvil (říkal táta a děda se o tom taky nikdy nezmiňoval). De facto se nic nezachovalo, předpokládám, že to všechno zahodil a nechtěl s tím mít nic společného. Naopak z babiččiny strany se něco zachovalo - šavle a velká kniha. Ač byli oba příbuzní zhruba stejně staří, tak ani spolu se na to téma nikdy nebavili.
Máte pravdu, že různé části pluku, mohli být na jiných místech, tam je pak asi nutné vzít ten detail z kmenového listu s informací u jaké eskadrony, baterie byl.
Říkal jsem si, že určitě nejsem první koho takové téma zajímá, ale moc informací o jednotlivých plucích jsem nenašel. Jedná se o ty almanachy, kde byly uváděny všechny pluky, existují stránky, kde je třeba nějaké národnostní složení, ale jinak nic moc.
Budu rád za jakoukoliv literaturu. Hlavně, kde jsou prameny.
Hiram

Příspěvekod filmovymaniak » úte led 26, 2021 16:01

Dobrý den,
buďte rád, že se kmenový list dochoval.
O jaké pluky se jednalo?
tady https://www.velkavalka.info/mista-jednotky.php
je u některých pluků bojová cesta
filmovymaniak

Příspěvekod Hiram » úte led 26, 2021 16:32

To, že se dochoval je asi fakt náhoda, když člověk ví, kolik jich v 80. letech vyskartovali. Jednalo se o tyto (co jsem tedy schopen vyčíst). Další údaje jsou uvedeny na takových listech vypadá to jako výplatní páska
- pluk polních houfnic č. 2 (Feldhaubitzregiment Graf von Geldern-Egmond Nr. 2)

- pluk polních houfnic č. 25 (Feldhaubitzregiment Nr. 25)

- 3. Baterie rezervistů pluku polních houfnic č. 50 (Bttr. Nr. 3 Des Reserve Feldhaubitzregiment Nr. 50)

- pluk polních houfnic č. 4, baterie 3/50 (Feldhaubitzregiment Nr. 4, R. F. H. Batt. 3/50)

- K u K Feldartelerie Regiment Nr. 104
Hiram

Zpět na Otázky a odpovědi