od carlos » pát pro 18, 2020 21:08
Někdy se objeví zhostní zápis i v gruntovních knihách. Já měl tak trochu štěstí, že jsem našel jeden zajímavý, který se týkal předků "po přeslici":
Správě města Dubu:
Aetum na Dubě 26. january Anno 1631
Jakož mi psaní činiti na správu Krištofa, syna Ondřeje Richtera, spolusouseda vašeho z města Dubu, kterýž, že vnuknutím božím Annu, dceru Václava Bulíře ze vsi Modlibohova, dobré paměti urozeného a statečného pana Gilo de Hungaria na Starém Dubě, nyní pak jeho poddanou, k správě mé náležející, k stavu za manželství oblíbil, za něho se přimlouvající, abych předně jemu ji za manželku dal a potom listem zhostním do města Dubu pod správu vaši propustil jak šířeji též psaní vašeho porozuměl jsem. V kteréžto příčině, poněvadž se toliko sousedské půjčky dotýče, k přímluvě a žádosti vaši tak činím a nadepsanou Annu, dceru Václava Bulíře ze vsi Modlibohov a poddanou sirotkův dobré paměti urozeného a statečného rytíře pana Gilo de Hungaria k správě mé náležející dotyčnému Krištofovi Richterovi za manželku davše ji z poddanství a člověčenství, čímž vrchnosti své dědičně zavázaná byla, dle moci sobě dané tímto listem zhostím se vší spravedlností do města Dubu pod správu vaší propouštím. Té naděje jsouce, an by kdy podobně se potrefilo, že sirotkům často psaného pana sousedskou odměnu učiniti od něho? nebudete.
Adam z Aychenfelsu