Zid: jine prijmeni otce a syna, 1832, J Cechy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zid: jine prijmeni otce a syna, 1832, J Cechy

Příspěvekod lulecek » pon lis 23, 2020 21:15

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/6026/50#

vlevo druhy shora

ctu:

20 Novembris
Mateg Vossahlik domkar otec +Jakub Holub zid ??? z Nerestec N XXII k Cimelicum. Mater zemrela Anna rozena -- ze Svudssic N -- tez Zidovka
33 let
katol
wdovec
Tento zenich byl jakozto zid v 22tem roku starj sweho krten
Kozarovic N39 k Worliku

atd atd

Mohu se prosim zeptat, jak je mozne, ze se jmenuje ten muj zenich (Matej Vosahlik) zcela jinak nez jeho otec (Jakub Holub)? Je to muj prvni zid - mohlo byt zvykem, ze pri krtu prijal i "nezidovske" prijmeni? Muze mne prosim nekdo zkusenejsi nasmerovat kam dal za zidovskymi predky?

Moc Dekuji
hezky vecer
lulecek

Re: Zid: jine prijmeni otce a syna, 1832, J Cechy

Příspěvekod Zora » pon lis 23, 2020 21:25

Ano, stávalo se, že křetěnec přijal jiné příjmení.

Nejprve bych hledala jeho křest v katolické matrice, pak přejít do židovských matrik, zkusit najít obec, která je uvedena u otce a hledat narození syna (pod příjmením otce) Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod lulecek » pon lis 23, 2020 22:13

moc diky, to zni trosku jako vyssi divci, na to se radsi vyspim :)
lulecek

Příspěvekod Zora » úte lis 24, 2020 8:47

lulecek píše:moc diky, to zni trosku jako vyssi divci, na to se radsi vyspim :)

Není se zas tak čeho bát :-)

S dost velkou pravděpodobností se křest konal v souvislosti s první svatbou, V Kozárovicích jsem ale nenašla žádnou stopu. Mohla jsem se přehlédnout, zkontrolujte, Z

edit - zkoušejte také sčítání,(od r. 1857) pokud je k dispozici - často tam jsou místa narození.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod lulecek » úte lis 24, 2020 11:01

Dobre rano, popatrala jsem a citim se jeste zmatenejsi nez vcera - divala jsem se tedy do Zaluzan coz byla udajna adresa zenicha (Z71), pokud to spravne chapu, kozarovice patrily k neveste. nasla jsem:

https://digi.ceskearchivy.cz/5614/134/1027/581/91/0

2. shora ctu:

26 9bris
Josef syn Wojtecha Wossahlyka Mlynare z Neresetz czimeliky (= dolni nereste u cimelic)
Copl Mathias Voschahlik Capl Moliavo Tynensis
20
Marie dcera... [nezajima mne momentalne]
18
Svedci: Jakub Holub mistr kregcowsky z Wejssitz (pri trose stesti snad Vysice u Mirotic)

Muj zmatek se zvysuje... ten holub co mel byt zidovsky otec je tu jako svedek. Jmeno toho mateje co hledam je v pripisu "Copl". Zeni se uplne jiny Vosahlik (Josef), ze spravne vesnice. Zde je mu 20 v r 1816 (= N ~1796). V te puvodni vcerejsi svatbe se zeni jako vdovec v r 1832 veku 33 (=N ~1799). to bych brala. kreste mel prijmout dle zapisu druhe svatby ve veku 22 let, tj priblizne v letech 1818-1821.

Mohlo se stat, ze se nejak spletl svedek s otcem? a muze mi nekdo osvetlit ten pripis "copl" s tim "mym" jmenem? mohl se zde z josefa stat mathias? nebo jsou to jiste dve ruzne osoby?

dekuji velmi!
LK
lulecek

Příspěvekod Zora » úte lis 24, 2020 11:17

Nejprve si uvědomte, že v katolické matrice nemohl být oddán někdo s židovskou vírou, nemohl jít ani za svědka, kmotra. Pro katolickou církev neexistoval.
----------
Josef syn Wojtecha Wossahlyka Mlynare z Neresetz
Zcela jistě to není Vámi hledaný Matěj. Neodpovídá ani jméno, ani příjmení otce. Pokud byste našla správnou svatbu, opět tam bude u rodičů podobná poznámka jako u té druhé svatby.

-------------
Copl Mathias Voschahlik Capl Moliavo Tynensis

Mathis W byl oddávající kněz, doslova - oddal Mathias Woschahlik, caplan v - obec nerozluštím, nějaký Týnec
Ostatní svatby oddával Karolus ??? místní kaplan. - dole na stránce.
U oddávajícího M. Vošahlíka je docela možné, že to byl bratr, strýc ženicha, to se dělo běžně... příbuzný kněz přijel a oddal své příbuzné.
----

Tohle jsem taky procházela a nikde stopa :-)
Snad ještě hledat úmrtí první manželky, případně před druhou svatbou se taky někde musely rodit děti.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » úte lis 24, 2020 11:46

Kozárovice č. 39 patří k ženichovi (u 2. svatby) , ale je to zajímavé, jde o adresu, kde bydlely nevěstiny rodiče.
Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi