Posun jména - Marie Eva - Magdalena

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Posun jména - Marie Eva - Magdalena

Příspěvekod JosefJ. » ned lis 15, 2020 13:10

Dobrý den.
Hledal jsem u Berouna narození Magdaleny, dcery Šimona Kučery, kolem roku 1736.
Seznam dětí po něm je opsán v příspěvku viewtopic.php?f=33&t=51251&p=239835#p239835 - s odpovídajícím jménem je v seznamu poddaných z roku 1746 Mařena s věkem 11 let (tedy nar. kolem 1735). V matrice narození rodičů odpovídajících jmen je 18.12.1734 Marie Eva. Při sňatku je Mařena: viewtopic.php?f=9&t=49575 a u narození potomků Magdalena (např. http://ebadatelna.soapraha.cz/d/3910/80 vlevo 5. zápis 16.3.1767 fol 74 ).

Uvítám názor, nakolik je pravděpodobné, že v citovaných událostech je Marie Eva - Mařena - Magdalena stále stejná osoba.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: Posun jména - Marie Eva - Magdalena

Příspěvekod zburget » ned lis 15, 2020 13:15

Marie Eva -> Mařena naní ani posun jména - Marie = Mařena

Tohohle jsem si v původním dotazu ani nevšiml - resp. nepovažoval jsem to za jakoukoli nejasnost. S tou Magdalénou musí někdo s většími zkušensotmi.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Mistr Jan » ned lis 15, 2020 13:26

Osobně si myslím, že Mařenu (Marii) a Magdalenu lze považovat za totožnou; několikrát jsem se setkal s tím, že v česky psané matrice byly obvykle uvedeny jako Mařeny a v té latinské pak jako Magdaleny.
S tou Evou úplně nevím, spíš ale jen vypustila druhé jméno.
Myslím si, že by to mohla být jedna osoba.

K narození Marie: nevšiml jsem si odkazu, a tak vám ho sem přikládám...
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/3908/202 předposlední nalevo

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Zora » ned lis 15, 2020 13:44

Možná by bylo dobré se soustředit na původ jednotlivých tvarů (mám na mysli druh dokladu)
Dá se předpokládat, že u matriky narození a pravděpodobně i svatby budou tvary srovnatelné...
U dětí už bych to v 1. pol. 18. století nečekala, tam se spíše objeví domácký tvar, děti se nahlašovaly a jména matek se často uváděla podomácku.
V soupisech té doby- v podstatě jakýchkoliv- vídám často také domácké tvary křestních jmen.
Dalo by se tedy předpokládat, že ona žena používala pouze první ze jmen, tedy Marie.
Pokud jí domácky oslovovali Majdo, těžko se dá určit, jaké křestní jméno jí bylo uděleno při křtu. Marie nebo Magdalena)

Mám předkyni *1800, křtěnou Marie, měla více u dětí, u všech je matka zapsaná jako Marie, u jednoho jako Magdalena.

Ta křestní jména, násobná, nebo jak to napsat - dvě a více jmen... Stejně se používalo jen jedno, ovšem je otázkou u konkretního případu, které...
Poměrně často se u dětí jednoho manželského páru objevují dvě jména dítěte, a vždy je první jméno stejné, nejčastěji Marie ...pak asi 4 dcery neoslovovali stejně a používali spíše druhé jméno...

Naopak ve farnosti, kde bylo běžným zvykem dávat dvě jména, (za každé jméno se platilo) , si mohli rodiče vybrat jako druhé jméno dítěte tzv "po dědečkovi", po kmotrovi, po významné osobě z farnosti, panství... pak ale oslovovali dítě jménem prvním v pořadí.

Takže tady je každá rada drahá, pokud nenajdete nějakou další možnost rozlišení, vždy se bude jednat pouze o úvahy, co je pravděpodobné. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » pon lis 16, 2020 12:13

Možná střílím mimo, ale pokud vím, podobně jako Františků nebo Antonínů bylo Marií více - nepomohlo by narození? Mohla být prostě Marie Magdalena (Eva), a později začala používat jen Magdalena, třeba aby se nepletla s jinými Mariemi...
Matně se mi vybavuje, že jsem snad s tímle posunem jmen taky už měl co do činění, ale podrobnosti už si nepamatuju.
zeter

Příspěvekod matju » pon lis 16, 2020 14:44

Já se se záměnou Magdalena = Marie setkala ve svém rodokmenu minimálně 3x. Přikláněla bych se k tomu, že Evu prostě nepoužívala. Ale samosebou 100% to není.
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Zpět na Otázky a odpovědi