VYŘEŠENO Akce Norbert

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Akce Norbert

Příspěvekod filmovymaniak » čtv lis 12, 2020 11:36

Dobrý den,

nepamatujete si někdo dobu krátce po revoluci, prý v některých novinách vyšel seznam osob určených k likvidaci před rokem 1989,
možná se jednalo právě o lidi zařazeny do akce Norbert - ale to se mi moc nezdá, prý v roce 1989 bylo na těchto seznamech cca 10 000lidí.

https://www.abscr.cz/archivalie/akce-norbert/

"..Vedení seznamů osob (v naprosté většině nedochovaných) spadalo do působnosti okresních (obvodních) správ SNB..."

Tato věta mne vede k tomu, že nejspíš v tom tisku tehdy vyšli jen tyto seznamy(dole pro každý kraj zvlášť)

http://www.totalita.cz/vysvetlivky/exp_ ... ernice.php

https://www.youtube.com/watch?v=BiZ1ZIKCShk video o akci norbert

Na stránkách abscr ,viz výše, jsou zmíněny pouze 2 kategorie, ve videu na youtube 4
Naposledy upravil filmovymaniak dne pát lis 13, 2020 11:02, celkově upraveno 1
filmovymaniak

Re: Akce Norbert

Příspěvekod Zora » čtv lis 12, 2020 12:04

https://www.abscr.cz/archivalie/akce-norbert/

....Zjednodušeně řečeno šlo o plán na zajištění osob, které z pohledu tehdejší vládnoucí garnitury představovaly ohrožení „vnitřního pořádku a bezpečnosti státu“....
Oficiální text z dnešního archivu bezpečnostních složek.

Nikde jsem se nedočetla, že by šlo o osoby určené k likvidaci.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod filmovymaniak » čtv lis 12, 2020 12:14

nemuselo se jednat o seznam lidí z akce Norbert ale o seznamy "lidí určených k likvidaci" ale možná se to oficiálně jmenovalo jinak, proto se ptám pamětníků.
Mělo to vycházet v novinách krátce po revoluci
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » čtv lis 12, 2020 12:18

filmovymaniak píše:nemuselo se jednat o seznam lidí z akce Norbert ale o seznamy "lidí určených k likvidaci" ale možná se to oficiálně jmenovalo jinak, proto se ptám pamětníků.
Mělo to vycházet v novinách krátce po revoluci

Obraťte se s dotazem a konkretní osobou na Archiv bezpečnostních složek a vše, co k této osobě existuje, můžete prohlížet v badatelně.
Nechápu, proč se s touto otázkou obracíte na moderátora genealogického fóra.
To, když Vám cokoliv napíšu, tak to bude pro Vás směrodatné?

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod filmovymaniak » pát lis 13, 2020 11:01

Dobrý den , jde mi o tohle:

"nepamatujete si někdo dobu krátce po revoluci, prý v některých novinách vyšel seznam osob určených k likvidaci před rokem 1989,
možná se jednalo právě o lidi zařazeny do akce Norbert - ale to se mi moc nezdá, prý v roce 1989 bylo na těchto seznamech cca 10 000lidí"

Hledám pamětníky, kteří ten seznam v té době v těch novinách četli, podle stránek totalita vyšel seznam v deníku Lidové noviny 21. července - 4. srpna 1992

Mně vychází, že se nejednalo o akci Norbert a seznamy osob

"Režim nejrůznějšími prostředky postihoval nejen je, ale také jejich děti, životní partnery a blízké příbuzné. Ti nejvíce nebezpeční podléhali jeho zvláštní péči."

Tady je práce: Systém evidence nepřátelských osob vedených Ústředním výborem KSČ a Federálním ministerstvem vnitra po roce 1968 s hlavním přihlédnutím k seznamům pravicových oportunistů a akce Norbert, autor Jan Zerbst

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... wioxmjy6pQ
filmovymaniak

Re: VYŘEŠENO Akce Norbert

Příspěvekod ductrix » pát lis 13, 2020 14:19

Seznam se jmenoval:
Seznam osob doporučených k zařazení do jednotné centrální evidence představitelů a exponentů pravice z centrálních orgánů.
Ty Marcela
ductrix

Oblast pátrání: Boží Dar, Krásná Lípa, Kutná Hora, Semilsko, střední Čechy

Re: VYŘEŠENO Akce Norbert

Příspěvekod filmovymaniak » sob lis 14, 2020 10:47

Děkuji ductrix, tím se mi potvrdil můj předešlý závěr, že se jednalo o seznam z lidových novin
a možná celý je dostupný na stránkách totalita, odkaz viz výše.

Akce Norbert byla pozdější

Pokud někdo znal někoho ze seznamu, může prosím ve stručnosti popsat způsob jeho perzekuce ze strany KSČ, Stb.. Když tak přes SZ.
Mám ve stručnosti sepsáno pár způsobů perzekuce, mohl bych na oplátku zaslat v odpovědi.

Ta míra perzekuce byla odlišná a stupňována podle míry nebezpečnosti "...Ti nejvíce nebezpeční podléhali jeho zvláštní péči."
filmovymaniak

Zpět na Otázky a odpovědi