VYŘEŠENO Sčítací operáty okr. Rychnov nad Kněžnou

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Sčítací operáty okr. Rychnov nad Kněžnou

Příspěvekod adelst04 » čtv říj 15, 2020 9:37

Dobrý den,
Po delším a bezvýsledném pátrání jsem si řekla, že bude asi nejlepší se zkusit zeptat - neví někdo prosím, zda-li jsou někde digitalizované sčítací operáty z okresu Rychnov nad Kněžnou? Vím totiž, že třeba sčítací operáty obcí z okresu Hradec Králové zdigitalizovany jsou a jsou normálně přístupné na webu, u jedné obce u které bych to opravdu potřebovala a je právě v okresu Rychnov jsem ale nic nedohledala, a přitom oba okresy spadají pod Zámrsk
Řeším totiž trochu prekérní situaci - nemanželského potomka. V jedné matrice jsem ale dohledala, že matka tohoto dítěte žila s rodinou v obci Hlinné č.p 19, a jinde že ono dítě se údajně narodilo a žilo v č.p 5 v dané vesnici. Tak nevím jestli se jen přestěhovali, nebo jestli třeba nějakou náhodou by se z této informace dalo vyzjistit, kdo mohl být potencionálně otec dle toho, kdo tam předtím žil a kdo všechno atd.
Předem moc děkuji za pomoc!
Přeji hezký den
Naposledy upravil adelst04 dne čtv říj 15, 2020 13:00, celkově upraveno 1
adelst04

Re: Sčítací operáty okr. Rychnov nad Kněžnou

Příspěvekod zeter » čtv říj 15, 2020 11:11

Dobrý den, pár jich je na Family Search, hledat přes Search / Catalog, do políčka Place vypsat obec. Když ji to nenajde, nejspíš tam operáty nejsou.
(Kdyžtak napište obec a rok, já se zkusím podívat.)

Ale obecně, nerad vás zklamu - ať uděláte, co uděláte, jistotu nikdy nezískáte, už jenom proto, že za tou dotyčnou mohl při měsíčku přes les chodit švarný myslivec či chasník ze sousední vsi, a nebo prostě došlo k "nedopatření" při nějaké místní bujaré veselici. Ani následný sňatek a prohlášení dítěte za vlastního vám biologického otce neprozradí s jistotou, a co si budeme povídat, ani manželství, byť dlouholeté.
(Ani místní drbny to kolikrát nevěděly přesně :-) - natož my takhle po letech z nepřímých důkazů... genetické ověření vyžaduje jistou počáteční míru jistoty a biologický materiál.)
Jediný scénář, kde bych si dovedl představit určitou pravděpodobnost - déledobější soužití, více nemanželských dětí, pozdější sňatek (nemusela ho nejprve povolit vrchnost nebo některý z rodičů, který pak třeba zemřel) a legitimizace dětí.
Sám mám ale třeba případ, kdy podruhyně měla postupně čtyři nemanželské děti, pak se oženila, ale dotyčný legitimizoval jen poslední tři, to první ne.
zeter

Příspěvekod adelst04 » čtv říj 15, 2020 12:36

Dobrý den, děkuji moc za odpověď, a samozřejmě Vám musím dát za pravdu. :D Zajímá mě to spíše i z toho důvodu, že se již jedná o vesnici na okraji Sudet v Orlických horách - matrika nadepsána jen německy, a je tam více německých příjmení než českých, i samotná rodina matky té nemanželské holčičky jsou původem Němci (příjmení Reichel), takže je tam i určitá pravděpodobnost, že i ten jeji neznámý otec mohl být původem Němec. No, přinejhorším asi pošlu dědu na testy autozomálního DNA :lol: Jedná se o vesnici Hlinné (německy Hliney) okres Dobré (něm Dobrey), rok narození 1820. Každopádně pokud byste měl čas a podíval se, tak bych Vám byla moc vděčná :)
adelst04

Příspěvekod zeter » čtv říj 15, 2020 12:51

Dobrý den, to je maličkost. Hlinné tam sice vidím, ale jenom sčítací operáty z r. 1921, navíc nedostupné online (bohužel, tohle je častý případ, že se starší operáty vůbec nedochovaly... jinak nemyslela jste rok narození 1920? Pokud skutečně 1820, pak by ani ty nejstarší operáty, tj. 1857, moc nepomohly; pokud 1920, pak alespoň existují a měly by být přístupné v příslušném archivu.

EDIT: resp. není mi jasné, jestli to má být rok narození dítěte, nebo matky)
zeter

Příspěvekod adelst04 » čtv říj 15, 2020 12:59

No vidíte, máte pravdu, ja az pred chvili zjistila ze se vdávala az v pozdním věku, tudiz se narodila drive nez jsem mysela a přesně jak říkáte, ani ty nejstarší operáty by mi asi moc nepomohly. Tak to se moc omlouvám, ale děkuji moc za pomoc :)
adelst04

Zpět na Otázky a odpovědi