VYŘEŠENO vpisky do matriky O, 1724, Jeseník

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO vpisky do matriky O, 1724, Jeseník

Příspěvekod Luk42 » čtv říj 01, 2020 8:31

Je někde nějaký manuál ke vpisům do matrik? Nebo je to tak různorodé, že to nelze zobecnit?
Osobně je mám hodně rád, protože ušetří spoustu práce, ale občas jsou velmi matoucí:

http://digi.archives.cz/da/permalink?xi ... b53259366e

Na pravé stránce druhý záznam z 22. ledna, Josephus Christen a Theresia Mertzbergern , vezmu to zprava:
- křížek a datum, úmrtí manželky, dohledáno ověřeno
- x II / 150, matrika dohledána, ALE nesedí křestní jméno: http://digi.archives.cz/da/permalink?xi ... e4ea355e77 (druhý záznam vlevo), čemu mám věřit?
- x II / 104, stejná matrika, sedí (řešeno zde: viewtopic.php?f=16&t=52245)
- křížek a N nebo spíše IV / 62 1/2, zde nevím, zkoušel jsem ročník, stránku, věk, ale vlastně ani nevím, jestli to je 62,5 nebo třeba 1. února 65

Pokud na to neexistuje jednoznačná odpověď, tak bych poprosil zkušenější kolegy alespoň o jejich kvalifikovaný odhad. Díky.
Naposledy upravil Luk42 dne pon říj 19, 2020 13:35, celkově upraveno 1
Luk42

Re: vpisky do matriky O, 1724, Jeseník

Příspěvekod zburget » čtv říj 01, 2020 9:21

Já jen obecně - do, řekněme, poslední čtvrtiny 18. stol. do matriky kněz zapisoval to, co pokládal za důležité (občas třeba jen zajímavé). Takže se tam různé vpisky objevují zcela náhodně, bez nějakého předpisu, občas bez zjevného důvodu, občas jsou tam užitečné informace.
A taky jsou v matrikách samozřejmě chyby. Různě přehozená nebo špatně zapsané jména apod.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv říj 01, 2020 9:40

Za sebe bych napsala, že se opakovaně setkávám s tím, že u svatby "hledal" farář narození, našel ale prvního potomka daných rodičů, dál se nezalamoval a opsal. (kromě křestního jména)
Takže jsem třeba měla nevěstu, která se vdávala v udaných 17 letech, našla jsem její "narození", ale to byla nejmladší sestra, správnou nevěstu (se správným křestním jménem) jsem našla asi o 7 let později (byla starší) takže u svatby sedělo křestní jméno, příjmení a neseděl věk...

Tohle už jsem řešila vícekrát, ne ale na Opavsku, tam to tolik neznám...

velmi často odkazy, které jsou v matrikách zapsány, jsou uvozeny římských (ve smyslu pořadovým) číslem matriční knihy
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » čtv říj 01, 2020 9:54

- křížek a N nebo spíše IV / 62 1/2, zde nevím, zkoušel jsem ročník, stránku, věk, ale vlastně ani nevím, jestli to je 62,5 nebo třeba 1. února 65

v některých matrikách se objevuje číslování, kdy jsou číslovány celé listy, nikoli strany - takže když budete mít otevřenou matriční knihu, pravá strana bude mít číslo 62 a když tuhle stránku otočíte na následující dvoustranu, bude mít levá stránka číslo 62(1/2); je to alternativa ke značení folio 62r[ecto = líc] a 62v[erso = rub]
(ostatně folio je právě list, nikoli strana... je v tom kolikrát slušný zmatek, viděl jsem i knihy, které jsou číslované chvíli takhle, pak zase stránkami, a úplně nejlíp ještě s několika různými číslováními)

Jak píše Zora, římskými číslicemi (nebo i velkými písmeny) se často značí svazky, Tom. II = svazek II.
Jinak některé tyhle odkazy ale nemusejí vést na matriky, nýbrž do jiných archiválií (z farního archivu)

EDIT: na tom vašem prvním odkazu je to skoro určitě IV, číslo svazku matriky. Původní značení bývá v popisu knihy, nebo občas i na deskách či titulní straně.
zeter

Příspěvekod Luk42 » čtv říj 01, 2020 10:12

Díky moc za všechny tipy a zkušenosti.

Zkusím najít další sourozence. A najít matriku původně označenou IV s příslušnou stránkou.

Co se týká ještě těch dopsaných údajů, tak chápu, že hledal narození, ale proč je zde zapsáno i úmrtí? Může to mát nějaký další význam? Zas tak často se to neobjevuje. Navíc mi přijde, že jsou ty poznámky dopsané později. O narození i úmrtí.
Luk42

Příspěvekod Zora » čtv říj 01, 2020 10:43

zase platí, jiný kraj, jiný mrav.

Stávalo se, že se
zrozenec přestěhoval do jiné farnosti, a v případě jeho úmrtí ta "nová" farnost poslala informaci o úmrtí... Nebo jinde zemřel při práci, a žena se to dozvěděla, farář poznamenal.

Je třeba myslet na to, že farnosti "spolupracovaly" .
V některých méně častých případech, se pro účely německé protektorátní mašinérie dohledávala data osob až do šesté generace zpětně. Teď to nepopíšu zcela výstižně, ale šlo o osoby, které byly ve vedení Říše, armády či policie. (čistý arijský původ - dá se to dohledat na netu)

Pak by bylo možné, že třeba nějaký zrozenec měl potomky , kteří potřebovali tento doklad. Bylo to zdlouhavé hledání, je možné, že si farář zapisoval. Teď ale jsem s časem na štíru, takže nedokážu spočítat ani odhadem, zda se k tomuto roku může vztahovat 6 generací zpětně :-)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Luk42 » pát říj 02, 2020 18:53

Asi to někdo dohledával, protože se s tím setkávám u celé jedné větve. Je to jako vyhrát jackpot. :D Navíc u matrik bez indexů. Víc a víc mě zajímá, proč to někoho zajímalo!

Jenom bych potřeboval vědět, jak moc si s tím dávali záležet.
Například zde: http://digi.archives.cz/da/permalink?xi ... 5d997549e7 vpravo, druhý záznam odspodu je hvězdička proškrtnutá. Lze tomu věřit? Opravdu záznam o narození chybí? Nebo se vyplatí to raději projít vlastními silami?
Luk42

Příspěvekod Zora » pát říj 02, 2020 19:09

Určitě projít. Píšu z vlastní zkušenosti. Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi