VYŘEŠENO Matrika Pohořelice - úmrtí Josefa Bučíka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Matrika Pohořelice - úmrtí Josefa Bučíka

Příspěvekod Koshik » pon zář 21, 2020 17:56

Dobrý den,

narazil jsme na problém, se kterým bych potřeboval poradit.
V matrice narozených z Pohořelic je 27.2.1792 uvedeno narození Josefa Bučíka z Pohořelic č.p. 54, syna Františka a Agnes Bučíkových.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=7
U narození je uvedeno i datum úmrtí - 24.6.1859. Toto datum odpovídá a zápis v matrice zemřelých jsem skutečně našel.
Pátral jsem po dalších dětech Františka a Agnes jsem narazil v dalších letech na jinou manželku - Veroniku.
Bylo mi tedy jasné, že Agnes musela zemřít a František se znovu oženil, což není při hledání předků nic neobvyklého.
Pátral jsem tedy po zápisech v matrikách zemřelých a našel jsem, že Agnes zemřela 3.3.1792. Co mě ale překvapilo, byl zápis o řádek výše, kde je uveden Josef Bučík z č.p. 54.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=4
Datum úmrtí odpovídá datu narození Josefa B., který měl ale zemřít až v roce 1859.
Nevím, jestli něco špatně nečtu, proto se obracím o radu na Vás.
Předem děkuji za radu.

Pavel A.
Naposledy upravil Koshik dne pon zář 21, 2020 19:50, celkově upraveno 1
Koshik

Re: Matrika Pohořelice - úmrtí Josefa Bučíka

Příspěvekod Viridis » pon zář 21, 2020 18:25

Zdravím,
máte tady špatné odkazy, opravte si je. Když jsem se dívala na Váš příspěvek ve Čtení (tam odkazy fungují), řekla bych, že poznámka o úmrtí v roce 1859 může být napsána u "špatného" Josefa Bučíka, nepatří náhodou k tomu narozenému 20.3.1792 v č.p. 59 (o řádek níže)? Protože úmrtní zápisy Josefa a Agnes se mně zdá, že spolu korespondují co do příčiny - ale to jen odhaduji podle toho, jak tomu rozumím, chtělo by to přesné přečtení a překlad (pokud to nezvládnete sám, dejte to do sekce Čtení a řiďte se tamními pravidly - přepisujte v originále, co přečtete, někdo Vám to doplní a opraví ....). Na druhou stranu je u Josefa uveden věk 1 rok, což zase moc nesedí. Zkuste si udělat přehled o rodinách Bučíků v místě, třeba Vám z toho nějaké řešení vypadne (všímejte si i kmotrů). Jinak chyby v matrikách mohou být nejrůznějšího druhu (jiné jméno, jiné číslo domu, věk zemřelého, a mnoho dalších) a ke zlosti nás hledajících se vyskytují. I faráři byli lidé chybující.
Hodně štěstí. P.
Viridis

Příspěvekod Koshik » pon zář 21, 2020 18:57

Díky za radu. Máte naprostou pravdu. Když se člověk na něco dívá moc dlouho, tak tam vidí co potřebuje nebo chce vidět. Nestranný pohled většinou pomůže. Našel jsem si oddací list Josefa Bučíka a tam je opravdu č.p. 59, takže jsem si je díky náhodě, že se narodili tak blízko sebe, zaměnil.
Ještě jednou děkuji. Další problém vyřešen.
Koshik

Příspěvekod Koshik » pon zář 21, 2020 19:05

Nejspíš jsem zaměnil 59 za 54 a pak už jsem s tou chybou pracoval dál. I v matrice zemřelých jsem ho ovšem našel pod číslem 59, takže je to potvrzeno.
Koshik

Příspěvekod zeter » pon zář 21, 2020 19:10

je k dispozici sčítání 1857? tam můžete ověřit č.p. i rok
zeter

Příspěvekod Koshik » pon zář 21, 2020 19:23

Jo, na sčítání se ještě podívám. Ty postupně taky prohledávám.
Koshik

Re: VYŘEŠENO Matrika Pohořelice - úmrtí Josefa Bučíka

Příspěvekod Zora » pon zář 21, 2020 19:56

Obávám se, že pokud se jedná o Pohořelice , okr. Brno - venkov, tak je k dispozici pouze sčítání z roku 1921 v badatelně...
Pro Pohořelice (u Zlína) ano, tam dohledáte.
(ony zde nefungují odkazy, tak nemůžu zkontrolovat, kam vede odkaz) Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO Matrika Pohořelice - úmrtí Josefa Bučíka

Příspěvekod Koshik » pon zář 28, 2020 8:30

Jedná se o Pohořelice u Zlína a sčítání lidu jsem procházel.
Koshik

Zpět na Otázky a odpovědi