VYŘEŠENO - Jména měst v indexu a v samotném zápisu

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO - Jména měst v indexu a v samotném zápisu

Příspěvekod alda1234 » stř črc 01, 2020 6:33

Chci se zeptat zkušenějších badatelů, jak si vysvětlovat, že v indexu mám u svých předků uvedena jiná místa narození něž potom v samotném zápise. V indexu má vesnice v okolí Nového Města jako Wršowka, Přibyslaw, Dolsko ale když potom koukám do zápisu, tak tam je u všech napsáno z Města. Jak si to vysvětlovat. Díky
Naposledy upravil alda1234 dne stř črc 01, 2020 9:29, celkově upraveno 1
alda1234

Oblast pátrání: Černilov, Nové Město nad Metují

Re: Jména měst v indexu a v samotném zápisu

Příspěvekod Zora » stř črc 01, 2020 7:39

Neuvedl jste období.... přidejte zmíněné odkazy, určitě se zjistí logika věci.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Boza » stř črc 01, 2020 7:46

Jak píše Zora, uveďte nějaký konkrétní příklad s referencí (je to teda Zámrsk...)

Podívejte se dobře na zápisy o narození, je možné že je informace v textu, klidně na konci zápisu.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod alda1234 » stř črc 01, 2020 8:00

Posílám příklady :
IxN 114-4310 (1641-1753)
V roce 1673 se dle indexu má narodit Zuzana Střelka v Podhůře. Zápis v NOZ strana č.103 říká "z Města"
V roce 1674 se dle indexu má narodit Franz Střelka v Wršowka. Zápis v NOZ strana č.117 říká "z Města"
V roce 1677 se dle indexu má narodit Magdaléna Střelka v Přibyslaw. Zápis v NOZ strana č.142 říká "z Města"
atd...
alda1234

Příspěvekod Zora » stř črc 01, 2020 8:13

Tak zápisy fakt nevidím... , bez toho Vám neporadíme, nebudu stahovat matriky Zámrsku.
To je jak hádat z křišťálové koule.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Boza » stř črc 01, 2020 8:14

Vysvětlení je prosté, to co považujete v IxN za značku ve smyslu "stejné jako předchozí", je písmeno A, tím jsou v celém indexu značeny zápisy z města. Všimněte si, kolik jich v indexu je.

Sice značka "stejné jako předchozí" je tam taky, ale psaná jinak.
Boza

Příspěvekod Zora » stř črc 01, 2020 8:22

Boza píše:Vysvětlení je prosté, to co považujete v IxN za značku ve smyslu "stejné jako předchozí", je písmeno A, tím jsou v celém indexu značeny zápisy z města. Všimněte si, kolik jich v indexu je.

Sice značka "stejné jako předchozí" je tam taky, ale psaná jinak.

Obdivuju Vás, kolega něco potřebuje, neobtěžuje se vložit onen zápis a Vy to ještě za něj dohledáváte.

Zajímalo by mě, jak si kolega Alda 1234 představuje, že mu na jeho dotaz někdo odpoví, bez dohledávání bez vložení zápisu...
Z
Zora

Příspěvekod alda1234 » stř črc 01, 2020 9:06

Možná proto, protože ten index musím taky stáhnou. Udělal jsem si z něj výpisky a na svém počítači ho neschovávám
Předpokládal jsem že nejsem sám kdo se s tímto setkal a nebudu to muset nějak obšírně popisovat
Mám uložené pouze výřezy ze zápisů, které přikládám. Index samozřejmě pošlu o chvilku později.
https://postimg.cc/gallery/2bnrJBP

aktualizace :
ještě přikládám tedy výřez z IxN kde jsou asi obě zmiňované značky
https://ibb.co/NyNcGS4

A děkuji uživately Boza za radu, ochotu a vstřícný přístup
Naposledy upravil alda1234 dne stř črc 01, 2020 9:30, celkově upraveno 1
alda1234

Příspěvekod Boza » stř črc 01, 2020 9:30

Zoro, v tomto případě jsem klidný, v Zámrsku mám cca 80% předků, tak mám příslušné matriky po ruce na PC. Kdybych u něj nebyl, tak odpovídat holt nebudu. A naopak, pro mě je například prakticky nedostupná Actapublica :?

Pro pana kolegu: nepředpokládejte. Zdaleka ne každý má tyto matriky po ruce, tak propříště prosím už v rámci úvodního dotazu si připravte reprezentativní příklady (celé stránky, ne výřezy) někam na veřejně dostupné úložiště, tak aby vám mohl zkusit pomoci i ten, kdo nemůže nebo nechce ze Zámrsku stahovat.
Boza

Re: VYŘEŠENO - Jména měst v indexu a v samotném zápisu

Příspěvekod Zora » stř črc 01, 2020 9:49

Pro kolegu Alda - Vždy platí usnadnit co nejvíce odpověď těm, kdo chtějí odpovědět.
Vaše vysvětlivka

Udělal jsem si z něj výpisky a na svém počítači ho neschovávám
Předpokládal jsem že nejsem sám kdo se s tímto setkal a nebudu to muset nějak obšírně popisovat

je, slušně řečeno, úsměvná. Vy se nebudete obtěžovat a někdo druhý ano?

Příště prosím podle všeobecně platných zásad slušnosti.
Děkuji. Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi