VYŘEŠENO vojenské matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO vojenské matriky

Příspěvekod alče » sob čer 20, 2020 23:46

Dobrý den,

mám poznámku o vydání úmrtního listu manželky vojáka z povolání, a to od evang. voj. duch. spr. čs. 7 pěší divize v Olomouci ze dne 11.6.1921.. Schválně ponechávám zkratky, abych náhodou něco nezkreslila.
Vojenství je pro mne španělská vesnice, ale předpokládám, že bych měla hledat matriční zápis o úmrtí v nějakých vojenských matrikách. Hledala jsem zatím v "kramerius.army",ale tam jsem nenašla 7. pěší divizi, pokud je teda divize totéž co pluk?
Můžete mi poradit, jestli se dá u vojáků vyhledávat ještě z jiného zdroje?
Děkuju Al.
Naposledy upravil alče dne ned říj 18, 2020 17:55, celkově upraveno 1
alče

Oblast pátrání: Těšínsko, Čáslavsko, Buchlovice, Nové Zámky, Nitra, Vídeň, Maďarsko,Srbsko

Re: vojenské matriky

Příspěvekod Viridis » ned čer 21, 2020 17:52

Vojenské matriky jsou také zde:
http://www.vuapraha.cz/node/109
Divize není totéž co pluk - zjednodušeně - divize se skládá z několika pluků.
O manželovi něco víte? Pokud ne a byl voják z povolání, mohli by ve VHA mít jeho kmenový list - zjistíte, u kterého pluku sloužil a podle toho pak budete hledat matriku.
Hodně štěstí. P.Z.
Viridis

Příspěvekod alče » ned čer 21, 2020 19:58

Manžel byl v době úmrtí ženy kapitánem čs. divizního soudu v Olomouci.
V době první svatby (rok 1906) byl " rechnungsunteroffizier im k.u.k. Infanterie-Regiment Alt-Starhemberg Nr. 54" . Jestli měl ještě bohatší vojenskou minulost, nevím.
Mohla bych případně hledat ještě jinde, než jste mi napsal?

Al.
alče

Oblast pátrání: Těšínsko, Čáslavsko, Buchlovice, Nové Zámky, Nitra, Vídeň, Maďarsko,Srbsko

Příspěvekod Zora » ned čer 21, 2020 20:10

Pokud mohu poradit, obraťte se nejprve s dotazem na VHA, ať už s žádostí o kmenový list, či s matrikou úmrtí. Oni to ti vojáci mají dost složité, něco je v Praze, něco ve Vídni, něco dokonce v běžných archivech. Navíc - většinou jsou zveřejňovány katolické voj. matriky, s těmi evangelickými se hledání ještě zhoršuje.
VHA by mělo vědět, kde matriku y hledat.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod alče » ned čer 21, 2020 20:21

Děkuju Vám oběma, budu se do toho muset pustit, tuším tam údaje, které by mě mohly posunout dál.
Al.

VÚA zveřejňuje matriky přes Kramerius.army - jsou to stejné údaje, zatím tedy nic nového.....
alče

Zpět na Otázky a odpovědi