Svatba - Vídeň

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Svatba - Vídeň

Příspěvekod Ponizilova » úte kvě 26, 2020 7:56

Dobrý den,
ráda bych znala Váš názor... Můj dědeček se narodil v r. 1904 ve Vídni, rodný dům jsem našla. V matrice byl uveden jako nemanželský (matka Češka). V roce 1908 se pak jeho matka (moje prababička) ve Vídni vdala a manžel se nechal zapsat jako otec dítěte (legitimizoval ho). Na Moravu se vrátili jako rodina, dědeček zahájil školní docházku v r. 1910. Rodiče spolu pak měli další tři děti. Po celou dobu, co dědeček žil, jsme nepochybovali o tom, že pradědeček je biologický otec. Až na základě rodného listu (data svatby rodičů) a následného dohledání v matrikách, jsme začali váhat. Chci se zeptat, jestli nevíte, o nějakých omezeních/překážkách/podmínkách v době od r. 1895 do r. 1910 ve Vídni, které by znemožňovaly sňatky Čechů? Přemýšlím, pokud by to byl biologický otec, proč se nevzali ještě před narozením dedečka, ale až po čtyřech letech. Bohužel se mi nepodařilo najít, kdy přišel jeho otec do Vídně (v r. 1908, kdy se ženil mu bylo už 38 let).
Předem děkuji.
Ponizilova

Re: Svatba - Vídeň

Příspěvekod Zora » úte kvě 26, 2020 8:12

Pravděpodobně šla Vaše prababička do Vídně za prací, zde otěhotněla, porodila nemanželské dítě.
její pozdější manžel určitě také hledal ve svém věku rodinné zázemí, takže se vzali a on jako čestný a rozumný muž nemanželské dítě své manželky legitimizoval.
Nic dalšího bych v tom nehledala, manžel byl ve věku, kdy už byl prost vojenských povinností, o tom, že by snad byly zakázány, omezeny sňatky "Čechů" jsem nikdy neslyšela, nečetla, navíc - nějak se v té době nerozlišovalo, kdo byl Čech, tedy snad podle původu (místo narození) , ale všichni byli příslušníci R-U.

Věřte, že se právě o těchto předmanželských pochybeních většinou v rodinách nikdy nehovořilo, zvlášť v těch, kde bylo nemanželské dítě legitimizováno a bylo vychováváno stejně jako ostatní , již manželské děti v dobrém rodinném zázemí. Většinou to nevěděli ani sourozenci. Nemanželský původ byl v té době stigma, pokud se ho podařilo tak trochu vytěsnit z paměti okolí, nebo se přestěhovat, nebyl důvod to jakkoliv dál zveřejňovat.

Sám dědeček to velmi pravděpodobně věděl, musel předkládat křestní list,(např. zaměstnání, vojna, svatba) ... je možné, že měl otce zapsaného běžně - nebylo to tedy poznat, že je legitimizovaný, ale - teď opravdu z hlavy nevím, domnívám se, že se na křestní list psala i svatba rodičů.
a to dítě na křestním listu bývalo pojmenované trochu jinak než jen "manželské"

Nic dalšího v tom nehledejte.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Ponizilova » úte kvě 26, 2020 9:10

Dobrý den,
děkuji moc za rychlou odpověď. Ano, prababička šla do Vídně za prací. Křestní list dědečka (nar. v r. 1904), který mám k dispozici, byl vydán ve Vídni (Ottakring) asi měsíc před jeho svatbou (v r. 1932), původní zřejmě neměl a tak musel o jeho vydání před svatbou požádat. Má tam už uvedeno příjmení po otci, je z něho zřejmá i legitimizace a je tam právě uvedeno i datum svatby rodičů (r. 1908). Takže pokud by to nevěděl do této doby, "nesoulad" zjistil před vlastní svatbou. Chtěla bych ještě dohledat, kdy přišel jeho otec do Vídně, ale nedaří se mi. Plánuji, že se maminkou zajedeme podívat do Vídně na rodný dům jejího otce (mého dědečka). Pravdu o pradědečkovi se už ale asi nedozvíme.
Ponizilova

Příspěvekod Zora » úte kvě 26, 2020 9:36

Inu, žádný původní ani mít nemusel... V těch dobách nebylo zvykem mít u sebe od narození rodný list, o jeho vydání se žádalo, když bylo třeba... Při nástupu do školy (ne vždycky, spíš v případech, kdy to bylo třeba), při nástupu např. na reálku (cca v 11 letech), tam to vedli již pečlivěji... případně na další typy škol. byl také potřeba do učení... Ale většinou se ten rodný list nevracel, ona instituce si ho ukládala... (nebyl kopírky) bylo třeba mít doloženo.

K příchodu otce dědečka--- zatím ani nevím o žádném vídeňském sčítání onlineale
tady je taková menší databáze pobytových přihlášek, občas se tam dá něco najít... Zkuste:
https://www.familysearch.org/search/collection/1404451

Přemýšlejte také v souvilosti s povoláním, jaké onen otec měl, pokiud byl třeba dělník, asi mohl měnit často adresy, pokud byl např. švec, tak ten se spíše drželo svého verpánku :-)
Můžete také hledat podle adresy , uvedené u otce oddacím zápise, nejsou tam uvedeni ale podnájemníci..., služky, nebo třeba dělníci či dělnice bydlící v bytě, který sloužil jako "ubytovna"
https://www.digital.wienbibliothek.at/w ... cture/5311
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Ponizilova » úte kvě 26, 2020 10:32

Děkuji za zaslání odkazů. Určitě zkusím ještě pohledat. Byl švec, adresu ve Vídni, kde bydlel mám, ale taky si myslím, že tam nejspíš nebude evidovaný. Děkuji za ochotu, hezký den.
Ponizilova

Zpět na Otázky a odpovědi