Co dál, když hledaná osoba v matriční knize není

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Co dál, když hledaná osoba v matriční knize není

Příspěvekod Radka75 » sob črc 28, 2012 21:50

Hledám narození mého předka Václava Kodada, který se oženil v roce 1797 v Bernarticích (matriční úřad Bernartice, kniha 14, snímek 4) s Veronikou Stejskalovou. V zápisu o svatbě

http://digi.ceskearchivy.cz/DA?unset_f= ... &allwords=

je uvedeno, že mu bylo 30 let, nevěstě 24. Současně jsem našla úmrtí Václava Kodada (ovšem není jisté, zda je to on), který zemřel v roce 1835 v 78 let. Z toho mi vychází, že by dotyčný se měl narodit cca 1756-1768. V matriční knize narozených není (prohledala jsem stránku po stránce), ani v indexu. Kniha je velmi pěkně čitelná, takže bych zápis přehlédnout neměla. Přeskočit ho nemůžu, protože dál vím jen, že jeho otec byl Jakub a odpovídajích je bohužel více. Narození Veroniky Stejskalové jsem našla, ikdyž teda ne v roce, který odpovídá údaji o věku v záznamu o svatbě, ale o 5 let dříve. Její úmrtí nikoliv.

máte někdo nějakou radu, co dál?? Je to nositel příjmení mého dědy a velmi ráda bych pokračovala dál.

děkuji
Radka75

Re: Co dál, když hledaná osoba v matriční knize není

Příspěvekod Zora » sob črc 28, 2012 21:54

Svatby většinou probíhaly v bydlišti nevěsty, ženich může být z okolí a uvedený v jiné matrice.Stejně tak se mohli manželé po svatbě přestěhovat a úmrtí obou jsou zapsána opět v jiné matrice.
Já takhle prohledávám Brno a okolí a pátrám po Jakubu Navrátilovi :-)))

Chce to trpělivost, pokud ovšem nedošlo k přehlédnutí - které ale vylučujete.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radka75 » sob črc 28, 2012 22:05

Právě, že v té době je osob s pravděpodobným otcem narozených ve stejném místě docela dost, taktéž i svatby tam jsou. Tak mi připadá nepravděpodobné, že by byl odjinud. Ale zřejmě máte pravdu. :cry:
Radka75

Příspěvekod Zora » sob črc 28, 2012 22:11

Je to o trpělivosti, náhodě a taky systému... o to větší je pak radost...
Vůbec nejde o to, kdo má pravdu :-))), ale o tu správnou matriku. Souvislosti se dají hledat podle svědků - kmotrů, podle čísel stavení, někdy pomůže hledat v ženské linii, občas taky pomůže zaměstnání, je toho spousta, kde je možné hledat vodítko a měnit varinaty postupů hledání. Hledat, pátrat, bádat a nevzdávat :-))) samozřejmě je možné bádat i jinde, než v matrikách, určitě se najdou znalci, kteří vám poradí v tomhle. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod terminal » ned črc 29, 2012 8:11

Dobrý den, souhlasím se Zorou. Bohužel Vám nezbyde než bádat, bádat, bádat (a vo vo votom to je :-) ). Já osobně bych nejprve rozšířil dataci možného narození (na 1755-1775). Zkuste prohledat vesnice v celé farnosti, pak bych prohledal panství (od r.1773 Bernartice patřili královskému státnímu panství v Opařanech). A ten věk u svateb a (zvláště) u úmrtí berte opravdu s velkou rezervou - hlavně 18 stol. a dříve (později to už bývá přesnější). Njn. občas se jeden takhle "zadrhne", ale o to bývá potom větší radost z nálezu... Držím palce...
terminal

Příspěvekod Brasl » ned črc 29, 2012 16:37

Mám podobný problém s mojí prababičkou *1870. Po různých peripetiích, např. v kopii rodného listu babičky vystavené v. 2002 je spousta kolonek vyplněno "nečitelné", jsem dohledal v matrice její sňatek. Je tam uvedeno místo narození, ale v matrikách ani zmínka. Tak si říkám, pokud se narodila jinde, a oni se tam opravdu přestěhovali z jiného místa když byla malá, tak je možné, že ona sama uváděla místo narození chybně. Pro mne to znamená pátrat v místě narození jejího otce, které náhodou znám.
Brasl

Příspěvekod Zora » ned črc 29, 2012 16:49

Měla jsem naprosto stejný problém, otec panský správce - čili stěhovavý a dcera měla na svém oddacím listě místo narození chybně.
Jednalo se ale o tak malé vesničky, kde jsem musela hledat, že se přiznám, ani jsem netušila, že existuje třeba Březka...
Nakonec mně pomohla náhoda, pečlivá studentka vypracovala osídlenost chalup a chalupní rodokmeny a ejhle, byl tam i rod mé prababičky...
Dodnes jsem nemohla poděkovat ... Zora
Zora

Příspěvekod Radka75 » ned črc 29, 2012 20:27

díky všem za odpovědi. Já právě už nemám podle čeho hledat, v zápisech o svatbě popř. narození jeho dětí není už ani povolání ani místo ze kterého pocházel. Mám jen jméno a příjmení jeho otce (takových je bohužel víc) ani matka už tam není. Pokud ho nezapomněli zapsat, tak budu muset pátrat jinde. Prohledala jsem celou faru, je tam hodně vesnic, takže by už to musela být docela dálka.

zora - taková studentka by se mi hodila. Jak jste tu práci našla?
Radka75

Příspěvekod Semik » ned črc 29, 2012 22:34

Taková drobnost, která může pomoci. Otec Jakub zemřel pravděpodobně před konáním svatby (křížek).
Semik

Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Příspěvekod Brasl » ned črc 29, 2012 22:47

Mě zase pomohlo, že si faráři zapisovali svoje ovečky podle domů. Vedli si svoji evidenci. Nakolik to platí o době která zajímá Vás, nevím, ale matriky nejsou jediný zdroj ze kterého lze čerpat. Ty to věci, pokud se dochovali jsou v Okresních archivech. Jsou tu zmiňovány na různých vláknech. Školní evidence, spolky, cechy, atd. Můžou to být i zápisy v Obecní kronice. Možností je mnoho.

PS : Potom by záleželo na tom kdy zemřel, pokud to bylo před plnoletostí dítěte, je tu ještě sirotčí soud.
Brasl

Příspěvekod layosh1 » pon črc 30, 2012 6:51

Mě nedávno poradila jedná dobrá duše - podívat se do místního SOkA a k dané faře si vyžádat "Sbírku dokladů k matrikám okresu xxxxx" - pokud existuje. Mě to pomohlo hodně, naprosto nijak jsem se pomoci matrik ani gruntovnícíh knih nemohl hnout dál - nemohl jsem zjistit odkud se objevil můj předek. A tady v tom fondu, tam jsem to našel krásně sepsané...
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Zpět na Otázky a odpovědi