Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Karla55 píše:Když jsem posílala na matriku oficiální žádost, matrikářka mi zavolala, že musí (podle nějakého předpisu) vyžadovat doložení příbuznosti, i když se jednalo o zápis narození ze 70. let 19. století, protože tyto žádosti se evidují, dostávají číslo jednací atp. A zároveň mi poradila, že když napíšu obyčejný mail s dotazem, není problém zápis ofotit a poslat.
INFORMACE č. 5/2014
A. Vydávání matričních dokladů advokátním kancelářím
B. Nahlížení do matričních knih a vydávání výpisů z matričních knih,
kdy od dotčeného zápisu uplynula lhůta 100, 75, resp. 30 let
...
Ad B.
Nahlížení do matričních knih a vydávání matričních dokladů z matričních knih,
kdy od dotčeného zápisu uplynula lhůta 100, 75, resp. 30 let
Matriční úřad vydá fyzické osobě matriční doklad nebo povolí nahlédnout
do matriční knihy a činit výpisy z ní v přítomnosti matrikáře, uplynula-li od provedení
dotčeného zápisu v matriční knize lhůta 100 let u knihy narození, 75 let u knihy
manželství nebo knihy partnerství a 30 let u knihy úmrtí.9
Matriční úřad vydá v případech uvedených v předchozím odstavci matriční
doklad jakékoli fyzické osobě, aniž by byla oprávněnou fyzickou osobou ve smyslu
ustanovení § 25 odst. 1 písm. a) nebo d) zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu
a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších
předpisů. Pokud se tedy dostaví na matriční úřad advokát, po uhrazení správního
poplatku mu bude umožněno nahlédnout do matriční knihy za přítomnosti matrikáře
(na kterýkoliv zápis, který předchází zápisu, od jehož provedení již uplynulo 100, 75
nebo 30 let, popř. hledat a listovat ve svazku matriční knihy), nebo mu bude vydán
matriční doklad (z kteréhokoliv zápisu, který předchází zápisu, od jehož provedení již
uplynulo 100, 75 nebo 30 let).
Žádáme, aby s obsahem shora uvedeného byly seznámeny všechny matriční
úřady v působnosti krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností
a magistrátů měst Brna, Ostravy, Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy.
9 § 25b odst. 1 zákona č. 301/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
JUDr. Václav Henych
ředitel odboru všeobecné správy
podepsáno elektronicky
ozana píše:Karla55 píše:Když jsem posílala na matriku oficiální žádost, matrikářka mi zavolala, že musí (podle nějakého předpisu) vyžadovat doložení příbuznosti, i když se jednalo o zápis narození ze 70. let 19. století, protože tyto žádosti se evidují, dostávají číslo jednací atp. A zároveň mi poradila, že když napíšu obyčejný mail s dotazem, není problém zápis ofotit a poslat.
Pokud požaduje doložení příbuznosti u takto starých záznamů, tak porušuje zákon 301/2000 paragraf 25b!
Zora píše:za nahlédnutí platíte 20 Kč, pokud tam půjdete osobně. Za výpis, který nemusí být úplný, platíte 200 Kč (většinou chybí údaje o prarodičích, povolání svědků a hlavně, nejsou tam později vepisované poznámky).
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník