Přistěhovalci v Otmarově Vyřešeno

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Přistěhovalci v Otmarově Vyřešeno

Příspěvekod Hanahd » pon led 27, 2014 12:39

[color=#FF0080][color=#FF0080][/color][/color]Dobrý den
Se zájmem jsem si přečetla fórum Šlechtic či nikoli a jste úžasní.Obracím se a prosím o pomoc se svými předky.Dostala jsem se do roku 1790.Joseph Prax se přistěhoval do Otmarova-Brno-venkov. Otmarov byl založen 1783.Kde hledat odkud přišli,do muzea v Rajhradě to mám daleko,rodiče se přestěhovali za prací do severních Čech. Děkuji H.
Naposledy upravil Hanahd dne čtv led 30, 2014 19:06, celkově upraveno 2
Hanahd

Re: Přistěhovalci v Otmarově

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 12:42

Na památku zaniklé obce a na přání císaře Josefa II. založil v roce 1783 opat rajhradského kláštera Otmar Konrád novou obec. Prvními osadníky byli většinou Němci ze severovýchodních Čech.

http://www.otmarov.cz/
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Hanahd » pon led 27, 2014 13:09

Děkuji za odpověď,psala jsem na obecní úřad a také neví nic bližšího.Zmiňovala jste se o gruntovnicích je nějaký odkaz?děkuji H.
Hanahd

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 13:11

Pavelková, J.: Rajhradský knihovník a převor Otmar Conrad. Muzeum Brněnska, Sborník 2008.
Předklášteří 2008, s. 134–142.
http://www.sdruk.cz/data/xinha/sdruk/2011/Pavelkova.pdf

Snad by se daly najít nějaké podrobnosti ve zmíněné knize, sám Otmar Conrad se narodil v Ivančicích, ale bohužel jeho rodné město o něm nemá nikde ani zmínku.
Pouze kniha Ivančice, bývalé město královské uvádí zmínku: nar. 1729, probošt rajhradský 1764 - 1812, z bratří jeho byl jeden v kláštěře žďárském, druhý v krumlosvkém.
(Domnívala jsem se, že by se někde mohla objevit nějaká místopisná zmínka)
Budu pátrat, moc mě to zajímá..., ale v mezičase klidně napiště dotaz do rajhradského archivu, určitě Vám vyjdou vstříc.
¨Zora
Naposledy upravil Zora dne pon led 27, 2014 13:17, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 13:17

Bohužel, o dané oblasti nejsou online žádné gruntovnice k dispozici.
ten člověk - opat, toho měl tolik na starosti - co jsem zatím přečetla, že se teď prvotně přikláním k tomu, že návrh, odkud vzít osadníky mu musel přijít nějak "pod ruce", nemohl stihnout sám vybrat, zařídit odchod. (proto jsme hledala , kde pusobili bratři, kde působil sám....)
Zkusím se podívat, zda kláštěr neměl majetky v severovýchodních čechách, že by jako odsud převedl své lidi.
Z
Zora

Příspěvekod Hanahd » pon led 27, 2014 14:14

Děkuji,napsala jsem do Rajhradu H.
Hanahd

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 17:44

Tak jediné, co mě napadalo, by snad mohl být Broumov, nebo nějaká z obcí v Broumovském výběžku, která patřila k panství broumovského kláštěra. Ověřovala jsem si, že v Broumově byl benediktinský klášter, založený břevnovskými benedektíny. Je možné, že právě odsud se stěhovali lidé do Rajhradu.

Snad by to mohly být severovýchodní Čechy, sice vím, kde je Broumov, ale označením polohy si nejsem jista :-)))
Vše samozřejmě s upozorněním, že jde o snahu, ne o jistotu. Zora
Zora

Příspěvekod Hanahd » pon led 27, 2014 20:30

Děkuji,že jste se mě ujala a za tip. H.
Hanahd

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 20:38

Pokud něco zjistíte Vy, dejte mně pak , prosím vědět, opravdu mě to moc zajímá , díky :-))) Zora
Zora

Příspěvekod Zora » úte led 28, 2014 6:07

Ještě další tip
Pod přímou správu břevnovského kláštera spadala tři proboštství: kláštery
v Rajhradě (založen v 11. stol.11), v Polici nad Metují (založen roku 1213) a v
Broumově (založen po polovině 13. století).

Tedy Police nad Metují
http://is.muni.cz/th/74673/ff_m/TEXT4AK ... OPRAVY.pdf

Dívala jsem se orientačně¨, že se v této obci příjmění Praxová vyskytuje (ženský tvar proto,. že se velice těžko odlišuje mužský tvar a slovo praxe :-)))
https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=5Tj ... v%C3%A1%22

stejně tak je- po oblasti kolem Rajhradu - největší výskyt Vašeho příjmení právě kolem Ústí nad Orlicí a Nového města nad Metují.
Víc už pravděpodobně ale nezjistím. Zora
Zora

Příspěvekod Hanahd » úte led 28, 2014 11:05

Děkuji jste zlatá H.
Hanahd

Zpět na Otázky a odpovědi