gruntovní knihy 1629 - 1686 vyřešeno, dekuji

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

gruntovní knihy 1629 - 1686 vyřešeno, dekuji

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2014 22:22

Poprvé hledám v gruntovní knize, netuším, zda existuje nějaká logika v zápisech, tedy řazení zápisů
podle nějakých kriterií. Nebo nezbývá než procházet list po listě?

Děkuji, pokud jsou třeba ještě nějaké údaje, samozřejmě doplním, berte to jako moji naprostou nezkušenost s tímto zdrojem.
Zora
Naposledy upravil Zora dne sob led 04, 2014 0:45, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: gruntovní knihy 1629 - 1686

Příspěvekod Martin Jílek » pát led 03, 2014 23:39

Má zkušenost je taková, že žádný systém není. Pokaždé jsem musel procházet list po listu. Je ale pravda, že jsem zatím pročítal jen tři gruntovnice.
Např. jsem hledal v gruntovní knize Dlouhomilova. Na první straně je grunt č. 6 a hned poté zápisy ke gruntu č. 43.

edit:
Dodatek: Na první straně gruntovní knihy je obvykle index majitelů s odkazem na konkrétní stránku v knize. Ale nevím, jestli je to u každé.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Re: gruntovní knihy 1629 - 1686

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2014 0:44

děkuji, bohužel na seznam jsem zatím nenarazila... Aspoň vím, co mě čeká....., Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: gruntovní knihy 1629 - 1686 vyřešeno, dekuji

Příspěvekod IvoD » sob led 04, 2014 8:12

Ahoj, při práci s on-line gruntovnicemi doporučuji hned na začátku projít všechny stránky a zkontrolovat, jestli nějaké zápisy nechybí. Např. v gruntovnici Klenovic jsem narazil na situaci, že v indexu na začátku knihy jsou uvedeny grunty po řadě za sebou s čísly 1 až 45 (tuším), ale ve vlastní knize jsou 4 grunty úplně vynechány (tedy ne 4 stránky, ale 4 skupiny stránek). Ale tohle platí i u ostatních knih (matrik), kdy je čas od času vynechání nějaká stránka. Stejně asi budeš muset procházet všechny stránky a hledat příjmení, které hledáš, někdy je to zapsáno hned v úvodu zápisu ("Kup gruntu Jana Nováka" - tzn. nový majitel je Jan Novák), někdy je nový majitel až ve vlastním zápise, záleží na místních zvyklostech.

Není to taková hrůza, jak by mohlo na začátku vypadat a navíc jsou tam docela zajímavé dobové události.
IvoD

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2014 8:15

Rozhodně to není hrůza, jen je to nápor na mé oči a hlavně naprostá nezkušenost. No, jsem skoro v polovině, tak se snad dopídím, bohužel seznam gruntů jsem v téhle knize zatím nenašla. Děkuji, Zora
Zora

Příspěvekod herbert24 » sob led 04, 2014 9:37

Určitě, stejně jako u matrik, záleží kus od kusu. Už jsem jich pár prošel, některé byly krasopisné, předtištěné a s přesným indexem gruntů, jiné zase psány zcela nahodile, některé grunty vynechány... Většinou tam nějaký ten index (vepředu či vzadu) byl, ale řazení gruntu dle čísel snad nikdy nesedělo, většinou na přeskáčku. Takže opravdu často nezbude než to projít celé, což u 900 stránkové gruntovnice je celkem "zábava".
Vita somnium breve!
herbert24

Rodokmen online: .

Příspěvekod stanley4 » sob led 04, 2014 12:27

Moja skúsenosť s gruntovnicami je tiež taká, že väčšinou majú index. Keď bolo pre obec viac kníh, index bol v prvej s tým, že odkazoval aj na ďalšie knihy. Zápisy boli v knihe podľa popisných čísel, na každý grunt vynechaných niekoľko strán pre ďalšie zápisy. Ak sa na niektorom grunte striedali majitelia častejšie a miesto nestačilo, pokračovali v ďalšej knihe...
Ale ako už bolo napísané, záleží na miestnych zvyklostiach.
Ešte jedna vec - na začiatku gruntovnice (ale aj matriky, pozemkovej knihy) býva list s poznámkami archívu o aký dokument ide, pre akú obec, časové obdobie, jazyk, počet strán... a tam tiež býva napísané, či obsahuje index.
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod hozacwa » ned led 05, 2014 17:21

Mně pomohla rychtářská registra - obdoba gruntovnic; díky jim jsem se dostal až do začátku 16.století; nejenže jsem našel další předky, ale také jsem díky nim upřesnil vzájemené vztahy v rodinách, které z úvodních zápisů matrik nebyly jisté.
Nebyla to však žádná rychlovka - přes 2500 samostatných listů psaných staročeštinou, latinou a kurentem jsem louskal více neý rok a půl. Ale ta námaha stojí za to.
hozacwa

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2014 17:42

Já vím, že jsi dobrej, mně mormoni nadělili aspoň oskenovanou gruntovnici... a ... někde začít musím :-))) Zora
Zora

Příspěvekod stanley4 » ned led 05, 2014 18:12

hozacwa píše:Mně pomohla rychtářská registra - obdoba gruntovnic; díky jim jsem se dostal až do začátku 16.století; nejenže jsem našel další předky, ale také jsem díky nim upřesnil vzájemené vztahy v rodinách, které z úvodních zápisů matrik nebyly jisté.
Nebyla to však žádná rychlovka - přes 2500 samostatných listů psaných staročeštinou, latinou a kurentem jsem louskal více neý rok a půl. Ale ta námaha stojí za to.

Tak to už áno, super :)
V akej oblasti - Čechy? Morava?
Takéto po(d)klady ale online asi tak ľahko nebudú...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2014 18:25

vím, že superbadatelé nemají radi chválu,(že Stanko), ale i já přidávám, tentokrát i veřejně, Honzovi svůj obdiv :-))) Zora
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi