Neskutečně vysoký věk

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Neskutečně vysoký věk

Příspěvekod lukyrauch » stř pro 11, 2013 18:19

Dobrý den, máte někdo ve Vašem rodokmenu dlouho žijícího člena? Já jednoho ano. Narodil se v roce 1762, poslední dítě měl v roce 1829 (věk 67 let) a zemřel když mu bylo 92 let. Na tu dobu mi to přijde až neskutečné. V roce 1824 si vzal o 30 let mladší manželku. Myslím si, že musel být určitě finančně velmi zajištěn, jinak nevím proč by si ho žena v nejlepších letech brala... Nemáte někdo nějaký nápad proč? Děkuji
lukyrauch

Re: Neskutečně vysoký věk

Příspěvekod Zora » stř pro 11, 2013 18:38

Už se to tady mnohokrát probíralo, s nadsázkou - nebyly ani důchody, ani pojišťovny. Soužití v manželství zaručovalo jednak oporu na stáří, jednak jistotu, že dcera nezůstane na obtíž rodičům, nebo sourozencům.
V mém případě si výměnkář 65 r. bral mladou manželku, porodila mu minim. 3 děti. Zůstávají jen otázky, zda třeba nevěsta nebyla v očekávání, a svatba s uctihodným kmetem ji měla navrátit počestnost, či zda třeba nesloužila na statku, kde měl předek výměnek a nedostali se do řečí. Vzhledem k tomu, že se svatby domlouvaly, asi rodiče nevěsty usoudili, že onen výměnkář má se synem hospodářem dohodnuté slušné podmínky dožití a že tam dceři špatně nebude - že jí bude stejně dobře nebo i lépe, než u rodičů - ti byli podruzi ve vedlejší obci.
Předek svoji ženu přežil :-)))
Zkuste ve Vašem případě zjistit, jaké měl předek povolání, postavení, jaké rodiče nevěsty a třeba Vás napadne možné řešení :-)))
K výšce dožitého věku - není to zas až tak zcela vyjímečné, nacházím občas případy prokazatelného se dožití i přes sto let.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod lukyrauch » stř pro 11, 2013 18:51

V mém rodě je jakýkoliv věk přesahující 60 let pozoruhodný, proto jsem se tak divil... děkuji za odpověď, bohužel v tomto období jsou matriky na Merklínsku ve špatném stavu a navíc psané německy, tudíž to nevypadá tak lehce. Pokusím se ale držet Vašich rad
lukyrauch

Příspěvekod hozacwa » čtv pro 12, 2013 21:16

jeden můj předek se ženil jako vdovec v 70 letech, bral si 24 letou. rok na to zemřel.
jinak jsme měli v rodině dle zápisu faráře "105 letou "předkyni. dohledal jsem i skutečné narození, rozdíl byl 1 rok.
hozacwa

Příspěvekod Kirvin » čtv pro 12, 2013 21:35

Také mám mezi svými předky takového "držáka". Narodil se kolem roku 1716 (bohužel matriky se ve farnosti začali psát až 1719 a zemřel 1797. Jeho syn, můj další předek, se mu narodil v roce 1778, počítám, že již tak ve druhém či třetím manželství s mnohem mladší manželkou. Bohužel, archivy to přede mnou dost tají.
Nicméně jsou oblasti, kde vysoký věk nebyl ničím zvláštním. Takovou oblastí je třeba švihovsko v Klatovském okrese. Mám předky v okolních vesničkách a v regionální literatuře z 20. let minulého století se autor zmiňuje, že předhorské podnebí a důraz na čistotu a hygienu má za následek zdravé obyvatelstvo. A opravdu, sedmdesát let není žádná vyjímka....
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Kirvin

Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Zpět na Otázky a odpovědi