dítě po 6ti měsících - co vy na to?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

dítě po 6ti měsících - co vy na to?

Příspěvekod Gabriel » stř říj 02, 2013 10:55

Dobrý den,

při sestavování svého rodokmenu jsem na stránkách Opavy v matrice Kojetína NZO 1715-1759 inv. č. 6630 (510 stran) objevil na str 227 vlevo dole/vpravo nahoře (proč je asi přehozená?...) a str. 229 vpravo nahoře objevil zápis o křtu (ne tedy zcela definitivně i narození, předpokládám...) dvou dětí... přepsaný zápis viz. níže. Přikládám i obě fota... co si o tom prosím myslíte, případně jak byste to řešili vy? (dvoji rozdílní rodičové stejného jména? posunuté křtění dvojčat?...)

17. 6. 1752 Kojetín Jan Mraček (Mraczek), rodiče Josef Mraček a Mariana, kmotři Josef Chytil a Barbora z Kojetín

11. 11. 1752 Kojetín Martin Mraček (Mraczek), rodiče Josef Mraček a Mariana, kmotři Josef Juřen a Bartoloměj Juřen z Kojetína

můžete si všimnout, že stránka je snad přehozená až po zápisu křtěnců, protože je číslovaná, a to správně... nemělo by tedy snad jít o vložení stránky z jiného roku...

co mi uteklo?
Přílohy
Y1.jpg
Y1.jpg (143.43 KiB) Zobrazeno 1978 krát
X2.jpg
X2.jpg (30.29 KiB) Zobrazeno 1978 krát
X1.jpg
X1.jpg (147.79 KiB) Zobrazeno 1978 krát
Gabriel

Re: dítě po 6ti měsících - co vy na to?

Příspěvekod luko » stř říj 02, 2013 11:05

Možná taky "překlep" zapisujíciho...
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Slim » stř říj 02, 2013 11:27

Spíše opačná stránka nebude vložena správně, protože mezi posledním narozením na správné stránce a prvním na obrácené je prodleva 10 dní, což jak jsem listoval nikde jinde není, ale stát se může. I když konec vcelku k další stránce pasuje. Osobně bych navrhoval projít pár let zpět a dopředu, zda někde není stránka, která taktéž v červnu příliš nenavazuje a někdo je nepřehodil. Jinak na číslování stránek bych moc nedbal, viditelně pochází z mnohem pozdější doby.

Další můj tip se mi jeví jiní rodiče. Josef i Mariana jsou v té době jedny z nejčastějších jmen. V rámci příbuzenstva se často používaly stejná jména. Takže není vyloučený i příbuzenský vztah typu bratranci, a dokonce i otec a syn (zatímco otec s plozením finišoval, jeho nejstarší potomci již mohli mít vlastní děti). Osobně bych se vydal po svatbách do minulosti, kolik odpovídajících párů najdete. Popřípadě do budoucnosti, jestli u narozených dětí nebudou uvedeny při svatbě bližší údaje, pokud se dožily.

Každopádně jasnou odpověď bez dalšího bádání Vám nikdo asi nedá.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Míla » stř říj 02, 2013 13:27

S tím samym problemem jsem se setkala ve svém rodokmenu a šlo dokonce o 4 měsíce.Vyzkoušela jsem obě verze navrhované přede mnou ale nedošla jsem k nijakemu závěru.V té době je takovychto nepřesnosti v matrikách hodně,hlavne u zapisování věku sňatku a úmrtí.Muj pra-praděd se třeba vubec nenarodil,zápisy narození jsou různě dopisovány i dodatečně.Smůla je, že v té době nejsou většinou u sňatku uváděni rodiče snoubenců a pak se nejde dostat dál.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod Gabriel » stř říj 02, 2013 15:46

Děkuji za odpovědi. Ani nevím, co jsem čekal... opravdu budu muset projít všechny svatby v okolí... snad něco najdu... děkuji a hodně zdaru v bádání! :-)
Gabriel

Příspěvekod hozacwa » čtv říj 03, 2013 20:54

přikláněl bych se spíše verzi jiných stejnojmenných rodičů, protože každé dítě má jiné kmotry; zpravidla (pokud neměli výrazně velký počet dětí) se kmotři sourozenců moc neměnili, většinou zůstávali stejní, nebo po smrti jednoho z předchozích kmotrů jej zastoupil syn/dcera ze stejné kmotrovské rodiny. zkuste porovnat kmotry dalších sourozenců.
hozacwa

Příspěvekod Gabriel » čtv říj 03, 2013 22:31

děkuji. Toho jsem si u kmotrů nikdy nevšiml... :-)
Gabriel

Příspěvekod IvoD » sob říj 05, 2013 19:20

Ahoj,

taky bych se klonil k více rodinám se stejnými jmény rodičů. Já mám v obci Unčovice z r. 1709 dva zápisy svateb dokonce hned po sobě (Václav Zatloukal syn Bartoloměje + Saloména, druhý je vdovec Václav Zatloukal + Saloména. ale jeho otec byl shodou okolností taky Bartoloměj, ale jiný než ten předchozí), oběma rodinám se zhruba po 10 měsících narodily děti - a pak se v tom vyznej kdo je kdo :-) - pomůže jedině pořádně se podívat po všech událostech do minulosti, kde se vyskytují tyhle příjmení a poskládat je do nějaké struktury (a pak ev. taky nakopnutí správným směrem od lidí tady z fóra).

HTH IvoD
IvoD

Příspěvekod Gabriel » ned říj 06, 2013 15:21

děkuji. Ona je to asi jediná správná možnost. A po tolika letech zájmu o genealogii... i statisticky.... někdy mě to potkat muselo... :D
Gabriel

Zpět na Otázky a odpovědi