Jak zjistit datum narození rodiče?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak zjistit datum narození rodiče?

Příspěvekod dohnp5a1 » sob zář 28, 2013 21:11

Ve staré matrice (konkrétně Křestní a rodní kniha Soběchleby III (1784–1838, strana 64)) nejsou u rodičů uvedena data narození. Jak mohu dohledat jejich záznamy v přislušné starší matrice, když se není čeho zachytit? Děkuji
dohnp5a1

Re: Jak zjistit datum narození rodiče?

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 7:52

Data narození rodičů bývají u narození dítěte uváděny výjimečně (osobně jsem se za celou dobu nesetkal), u svatby datum uvedeno v minimu případů.
Já osobně postupuji následovně, najdu všechny sourozence (zapisuji do rodokmenu, tak bych stejně tyto údaje hledal). Podle nejstaršího dítěte odhadnu rok svatby. Najdu svatbu. Zde již většinou věk uváděn bývá (sice bývá přesnější než u úmrtí, ale nebrat jako bernou minci, může to být údaj s přesností +-5 let). Následně dohledám narození.
Ve zrychlené verzi se můžete pokusit hned najít oddací záznam, oddací matriky nebývají obvykle až tak obsáhlé. Mějte na paměti, že svatby se konaly obvykle v místě bydliště nevěsty, ale může být i jinak.
Někdy se nevyhnete přečtení celé matriky, popřípadě více matrik, než daný údaj naleznete. Jsou i případy, že přečtete více matrik více farností.

Někdy uváznete na mrtvém bodě a nedohledáte i kdyby čert na koze jezdil. Kupříkladu já mám oddací záznam předka mé matky, v něm nevěstu, jejího otce, uvedeno číslo domu. Otec nevěsty je i přímý předek mého otce před 7 generacemi. Takže nádherná ztráta předků a mí rodiče příbuzní. Problém je, že přestože jsem našel spoustu sourozenců, tak dítě tohoto jména ne. Příslušnou matriku jsem již přečetl minimálně 5x celou bezvýsledně a přečetl i jiné matriky, protože jsem předpokládal, že jako panského kováře ho mohla vrchnost dočasně poslat i do jiné části panství. Prozatím bezvýsledně ...

Neexistuje univerzální návod, jelikož každý případ je trošku jiný. Jeden z rodičů může být vdovec, věkový rozdíl rodičů může být větší, rodič či oba rodiče mohou pocházet úplně z jiného místa a panství, než se narodilo dítě ... Chce to často spoustu bádání, kapku zkušeností, trošku toho fištrónu a určitou dávku štěstí.

V tom je genealogie krásná. Kdyby to byla rutina, tak by mne to asi ani nebavilo :)
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak zjistit datum narození rodiče?

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned zář 29, 2013 8:01

někdy i čert na koze jezdí a nestačí to :-)
když budete mít kliku, tak cca 20 let před narozením dítěte budou narození rodičů- ale taky to může být i 50 let.... jinými slovy, číst míň než 16 let zpátky nemá smysl, ale pak musíte číst až do těch 50.... a když nebudete mít kliku, tak ještě jednou a přidat 5 let vlevo i vpravo....
ale jak píše Slim, narození dětí, pak sňatek rodičů v rodišti nevěsty, pak narození rodičů....
(ale to je nejčastější, nicméně rozhodně ne stáleplatný postup událostí a zápisů)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Zpět na Otázky a odpovědi