Data narození rodičů bývají u narození dítěte uváděny výjimečně (osobně jsem se za celou dobu nesetkal), u svatby datum uvedeno v minimu případů.
Já osobně postupuji následovně, najdu všechny sourozence (zapisuji do rodokmenu, tak bych stejně tyto údaje hledal). Podle nejstaršího dítěte odhadnu rok svatby. Najdu svatbu. Zde již většinou věk uváděn bývá (sice bývá přesnější než u úmrtí, ale nebrat jako bernou minci, může to být údaj s přesností +-5 let). Následně dohledám narození.
Ve zrychlené verzi se můžete pokusit hned najít oddací záznam, oddací matriky nebývají obvykle až tak obsáhlé. Mějte na paměti, že svatby se konaly obvykle v místě bydliště nevěsty, ale může být i jinak.
Někdy se nevyhnete přečtení celé matriky, popřípadě více matrik, než daný údaj naleznete. Jsou i případy, že přečtete více matrik více farností.
Někdy uváznete na mrtvém bodě a nedohledáte i kdyby čert na koze jezdil. Kupříkladu já mám oddací záznam předka mé matky, v něm nevěstu, jejího otce, uvedeno číslo domu. Otec nevěsty je i přímý předek mého otce před 7 generacemi. Takže nádherná ztráta předků a mí rodiče příbuzní. Problém je, že přestože jsem našel spoustu sourozenců, tak dítě tohoto jména ne. Příslušnou matriku jsem již přečetl minimálně 5x celou bezvýsledně a přečetl i jiné matriky, protože jsem předpokládal, že jako panského kováře ho mohla vrchnost dočasně poslat i do jiné části panství. Prozatím bezvýsledně ...
Neexistuje univerzální návod, jelikož každý případ je trošku jiný. Jeden z rodičů může být vdovec, věkový rozdíl rodičů může být větší, rodič či oba rodiče mohou pocházet úplně z jiného místa a panství, než se narodilo dítě ... Chce to často spoustu bádání, kapku zkušeností, trošku toho fištrónu a určitou dávku štěstí.
V tom je genealogie krásná. Kdyby to byla rutina, tak by mne to asi ani nebavilo