Dobrý den,
zajímalo by mě, zda se někdo nezabývá více problematikou emigrace do USA v 70. letech 19. století ? Našla jsem toto - bylo třeba zažádat o vystěhovalecký pas (žadatel se zavazoval se již nikdy nevrátit natrvalo zpět) či pouze cestovní pas s tříletou platností, kdy nutnými přílohami bylo osvědčení o bezdlužnosti, dostatku finančních prostředků a pro muže 17-40 let též doklad o splnění vojenské povinnosti. Zajímalo by mě několik věcí. Zda tomu rozumím dobře, že v případě tohoto tříletého pasu se mohl žadatel vrátit bez problémů zpět, jak by to probíhalo, pokud by se chtěl vrátit zpět žadatel s vystěhovaleckým pasem (byl by vypovězen zpět do USA ?) či žadatel, který emigroval ilegálně (buď na svůj pas, ale bez povolení, anebo pod cizím jménem) a opět se vrátil (bylo by to zpětně vyšetřováno ?), zda a případně kde jsou uchovávány dokumenty o vydávání obou těchto pasů (kraj královehradecký), v kterých databázích lze hledat informace o cestujících oběma směry v letech 1864-1867 - nejen příjezd do USA, ale i odjezd z Evropy (Hamburg ? Brémy ?) a informace o pobytu emigrantů na území USA - jméno si zapisovali imigrační úředníci podle pasu či vyplňoval sám imigrant podle svého uvážení, tj. s jakými typy zkomolenin či úprav lze spíše počítat ?
Děkuji za jakékoliv tipy
SabiPur