Jiné rodné příjmení u matky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jiné rodné příjmení u matky

Příspěvekod Marcus » pát zář 06, 2013 1:12

Dobrý den, nevím si rady, proč je u matky Václava Drahoty uvedeno jiné rodné příjmení. U svatby jde o Magdalenu roz. Kubelkovou z Oujezdce a u narození Emílie je to Magdalena roz. Doležalová. Magdalenu Kubelkovou jako matku mám u Václava ověřenu z více zdrojů. Rozdíly u obou zápisů- Otec Václava Jan je u narození Emílie z Radlic č.4 a matka Kateřiny, Kateřina roz. Šedivá z Karlovic č.8. Matka otce Magdalena roz. Doležalová. U Václava je uvedeno Kouřim. U zápisu ze svatby je otec Václava Jan z Radlic č.38 a matka nevěsty z Karlovic č.10. Matka Václava se jmenuje Magdalena roz. Kubelková. U Václava je uvedeno Chrastná 25, t.j. dům jeho manželky. Nepředpokládám, že by šlo o dva různé Václavy, protože datum svatby 28.10 1873 souhlasí v zápisu narození Emilie s datem svatby Václava s Kateřinou. Napadá někoho proč tomu tak je?

Scany matriky narození Emílie zde:

http://2i.cz/698594be6d

http://2i.cz/789485af7c

Scany matriky svatby Václava zde:

http://2i.cz/4ba7b69c4f

http://2i.cz/5ab6a78d5e
Marcus

Oblast pátrání: Přestavlky, Chrastná, Radlice, Kruty a okolí, Praha- rod Drahota

Re: Jiné rodné příjmení u matky

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte zář 10, 2013 7:08

Asi prostě nepozorný farář.... Jednalo se "jen o matku ženicha". Asi by Vám to objasnil zápis narození Václava, kde to nejspíš bude dobře.
Už tady kolegové psali, že faráři si psali poznámky na papírky a pak zápisy dopisovali, takže si prostě špatně vzpomněl...?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Marcus » úte zář 10, 2013 22:17

Děkuji za názor. Nepozorný by musel být u matky Václava jako otce Emilie, ne u matky Václava jako ženicha, protože u svatby je matka správně. Nevím jak zápis u narození probíhal, zda za přítomnosti rodičů nebo ne. Proto mi přišlo divné, že by otec neznal rodné příjmení své matky.
Marcus

Oblast pátrání: Přestavlky, Chrastná, Radlice, Kruty a okolí, Praha- rod Drahota

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř zář 11, 2013 6:29

Ano, jasně- myslela jsem to tak- jen jsem označila Václava jako ženicha, protože v tu chvíli jsem koukala už zase na svatbu....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Marcus » úte zář 17, 2013 11:35

Tak se mi to začíná vyjasňovat, na druhou stranu se objevují další komplikace :-) U narození Emilie je jako matka jejího otce Václava uvedena Magdalena roz. Doležalová. V matrice jsem našel svatbu otce Václava Jana s Magdalenou roz. Kubelkovou v roce 1850. Je tam uvedeno vdovec. Zatím, pouze z indexů jsem si našel, že u jeho čísla popisného v Radlicích č. 38 v roce 1848 zemřela Magdalena Drahotová. To by mohla být Janovo první žena roz. Doležalová. Proto ji farář u narození Emilie uvedl jako matku otce Václava i když zemřela v roce 1848. Václav se narodil 1851 a u něj je v matrice napsána správná matka Magdalena roz. Kubelková, tedy druhá žena Jana. Nový problém je ten, že v době narození Václava bylo jeho matce Magdaleně roz. Kubelkové 48 let. Je to reálné?
Marcus

Příspěvekod Zora » ned zář 22, 2013 13:26

Procházejte si starší příspěvky, uvidíte, že velice často zapisující, někdy i sami účastníci zaměňovali jak jména vlastních matek, tak i docházelo k záměně generací. Není to neobvyklé, ovšem velmi to znesnadňuje bádání.
Vyšší věk u matek není na překážku, mám předkyni, která rodila skoro ve 47 letech. Ony si to ty chuděry nemohly plánovat.....
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi